Vain 52 prosenttia noin 1700:sta yksityisten hoivakotien oirehtivista ja/tai altistuneista työntekijöistä on päässyt julkisesti rahoitettuun testaukseen, kertoo Hyvinvointiala HALI ry:n kysely.
Ministeriön ohje kuitenkin on se, että sotehenkilöstöllä on oikeus osallistua julkisesti rahoitettuun testiin, työskentelee hän sitten julkisella tai yksityisellä sektorilla.
Suuri osa niistä, jotka eivät päässeet julkisen sektorin testiin, menivät testiin työterveyshuollon kautta.
Kyselyyn vastasi yli 200 yritystä tai yksittäistä hoivakotia.
Moni ei päässyt lainkaan testiin
Testaukseen päässeiden osalta viive testiin oli keskimäärin 1,6 vuorokautta.
Yli 300 työntekijää ei päässyt testiin lainkaan.
– Meille jää yli 300 työntekijää, joita ei testattu ollenkaan. Heidät pistettiin sairauslomalle. Tällöin tarvitaan sijaisia. Ministerin ohjeistuksissa on tällaista toimintaa kehotettu välttämään. Jokainen keikkatyöntekijä on yksi riski lisää siitä, että tauti tulee hoivakotiin. Kuolleisuusluvut voivat tällöin olla aika korkeita, sanoo HALI:n hoivajohtaja Arja Laitinen.
– Vanhusten näkökulmasta joustava ja sujuva testaus on äärimmäisen tärkeä asia.
Kysely toi esiin testaukseen liittyviä alueellisia ja kunnittaisia eroja.
– Toisilla on enemmän kapasiteettia, toisilla vähemmän. Toisissa kunnissa odotetaan oireiden alkamisen jälkeen, että ne jatkuvat ja sitten vasta testataan. Lähetteiden saantikin saattaa kestää, kun sitä testin tarvetta arvioidaan.
Onko kyselyn tulos yllättävä?
– Ei ole. Tulos on ihan sen suuntainen, mikä on tullut meille viestinä viimeisten viikkojen aikana. Korona-testeihin pääsee noin kahden vuorokauden sisään siitä tarpeen toteamisesta eli suhteellisen nopeasti, mutta kuitenkin puolet jää testaamatta voimassa olevan ohjeistuksen vastaisesti.
"Testeihin ei pääse"
Mistä tämä kertoo?
– Se kertoo siitä, että prosessi ei ole täysin selvä tai sitten testaavassa päässä on tiedonkulun ongelmaa siinä, että myös yksityisen henkilöstö kuuluu julkisen varoin rahoitettun testauksen piiriin.
Eikö teidän viestiä ole kuultu?
– Sitä ei ole varmaan kuultu. Ministeriön viesti on ollut, että testattavia ei ole, mutta meidän viesti on, että testeihin ei pääse.
Mitä tälle tilanteelle pitäisi tehdä?
– Suomi on valinnut strategian, jossa testaus on tärkeä osa. Erityisesti sotehenkilöstön ja hoivahenkilöstön kohdalla testauksen pitäisi olla sujuva käytänne, jotta onnistumme vanhusten suojaamisessa.