Suomessa on ladattu Koronavilkku-sovellus puhelimiin liki 1,4 miljoonaa kertaa, tviittaa THL:n tiedonhallintajohtaja.
Latausmäärä vastaa neljännestä väestöstä.
Sovellus keräsi vain noin vuorokaudessa miljoona latausta. THL luonnehti eilen suomalaisten latausintoa odottamattoman suureksi.
Koronavilkku on tarkoitettu koronaviruksen tartuntaketjujen jäljittämiseen. Sovelluksen on määrä lähettää ilmoitus, jos puhelimen käyttäjä on mahdollisesti altistunut koronavirukselle.
Sovelluksen löytää sovelluskaupoista tai suoralla latauslinkillä osoitteesta koronavilkku.fi.
Jos käyttäjälle tulee ilmoitus mahdollisesta altistumisesta, neuvoo THL:n tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho pysähtymään hetkeksi ja lukemaan sovelluksen antamat toimintaohjeet. Sovellus antaa ohjeita hygieniasta huolehtimiseen ja kotikaranteeniin, mutta ohjeistaa myös oman paikkakunnan terveydenhuollon piiriin.
Ei vastaa koronatestiä
On syytä muistaa, että Koronavilkku-sovelluksen lähettämä altistumisilmoitus ei ole koronatesti. Sovellus ei siis kerro, onko käyttäjä sairastunut.
Toisaalta se, että ei saa missään vaiheessa Koronavilkulta altistumisen ilmoitusta, ei tarkoita, ettei ole missään vaiheessa altistunut. Kaikilla ei ole sovellusta käytössä, ja joillakin tauti on oireeton, jolloin he eivät hakeudu virustestiin.
Jos Koronavilkun käyttäjälle tulee ilmoitus mahdollisesta altistumisesta, on syytä ensin lukea sovelluksen antamat toimintaohjeet. Sovellus antaa ohjeita hygieniasta huolehtimiseen ja kotikaranteeniin sekä ohjeistaa oman paikkakunnan terveydenhuollon piiriin.
Ensisijaisena tapana altistuneita ohjataan tekemään oirearvio Omaolo-palvelussa, jossa pystytään myös ohjaamaan terveydenhuollon työjonoon.