Koronaviruksen jälkitaudit voivat yllättää jo kotiutuneet potilaat – ylilääkäri: "Aika eriskummallisiakin yhden alueen tai paikan oireita"

Keväällä koronaan vakammin sairastuneilla on yhä erilaisia jälkioireita. HUS:n mukaan keväällä alkaneesta koronapandemista ei vielä ole saatavilla varsinaista tutkimustietoa. Kansainvälisissä lääkärijulkaisuissa on sen sijaan raportoitu potilailla todetuista jälkitaudeista. 

Koronan sairastaneiden parantuminen voi viedä taudin vakavuudesta riippuen viikkoja tai jopa kuukausia. HUS:ista kerrotaan, että osalla sairaalasta kotiutuneille on tullut myöhemmin taudin oireita uudestaan.

– Saattaa tulla uudestaan esimerkiksi yskää tai lämpöpiikkejä.  Aika eriskummallisiakin yhden alueen tai paikan oireita – silloin tällöin ilmaantuvaa kipua jollekin alueelle, jonka syytä me ei ihan tarkkaan tiedetä, kertoo infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä.

Puoli vuotta sitten sairastuneiden joukossa on potilaita, joiden fyysinen suorituskyky ei ole palautunut ennalleen vieläkään. Joka kolmannelle tehohoitopotilaalle on tullut veritulppa.

– Se virus infektoi verisuonten sisäpinnan ja sitä kautta koronavirukseen ilmeisesti liittyvä veritulppa riski on merkittävämpi kuin moneen muun infektion, jossa sen tiedetään entuudestaan olevan merkittävä, toteaa Järvinen.

Tehohoidon aikana osa potilaista tarvitsi Helsingissä keinomunuaishoitoa, mutta munuaiset palautuivat toimintakykyisiksi potilaan tervehdyttyä.

Elimistön puolutusreaktio aiheuttaa oireita

Järvisen mukaan suurin osa oireista tulee elimistön voimakkaan puolutusvasteen kautta ja sen takia sitä pyritään hillitsemään sairaalahoidossa vaikeasti sairastuneilla kortisonilla.

Järvinen muistuttaa, että tauti tai sen jälkioireet eivät välttämättä ole helppoja edes nuorilla. Nuorilla on ilmennyt jälkitautina hajuaistin pitkäaikaista katoamista.

– Ne potilaat, joiden kanssa itse olen ollut tekemisissä –  niin he kyllä kuvaavat voinnin olevan paranemassa koko ajan, sanoo Järvinen.

Aiemmat SARS- sekä MERS-koronavirukset aiheuttivat Covid-19-virusta rajummat oireet, joten myös jälkitaudit olivat pahemmat. 

Järvinen muistuttaa lopuksi, että Covid-19 viruksesta on tällä hetkellä liikkeellä erilaisia mutaatioita, mutta taudin tartuttavuus tai vaarallisuus ei ole hävinnyt mihinkään.

– Esimerkiksi Espanjassa jylläävässä koronan toisessa aallossa tehohoitoa tarvitaan yhä runsaasti, vaikka monet sairastuneista on nuoria, sanoo Järvinen.

Lue myös:

    Uusimmat