Koronavirus kolhii myös musiikki- ja elokuvamaailmaa – Suomessa seurataan tilannetta tarkasti: "Kyllä tässä vielä kesällä päästään festivaaleja tanssimaan"

Suomen kesäfestivaalijärjestäjät seuraavat koronavirustilanteen kehittymistä tarkasti. Samoin toimitaan elokuva-alalla, jossa koronan vaikutukset ovat toistaiseksi liittyneet lähinnä uusiin ulkomaalaisiin elokuviin.

Koronaviruksen vaikutukset alkavat näkyä myös kulttuurissa. Musiikkitapahtumia on peruttu tai siirretty, useat yhtyeet sekä artistit ovat peruneet kiertueitaan.

Yhdysvalloissa Teksasin Austinissa perinteinen South by Southwest -tapahtuma peruttiin kokonaan. Kaliforniassa maailman suurimpiin Coachella-festivaali siirrettiin huhtikuulta lokakuulle.

Viron pääkaupunki Tallinnassa keväisin järjestettävä Tallinn Music Week siirtyi loppukesään.

Yhdysvaltalaisyhtye Pearl Jam perui koronatilanteen takia tulevan kiertueensa ensimmäisen osuuden. Helsinkiin toukokuussa tämän hetken tiedon mukaan saapuva Green Day siirsi samasta syystä Aasian-kiertueensa tulevaisuuteen.

Kitaristilegenda Santana perui koko Euroopan-kiertueensa, mukaan lukien konsertin Hartwall-areenalla.

Festarikesä lähestyy

Suomen suuriin kesäfestareihin on vielä kuukausia aikaa, mutta MTV:n haastattelemat tahot seuraavat koronavirustilannetta tarkasti ja painottavat toimivansa viranomaisten ohjeiden mukaan.

– Toistaiseksi kesään on onneksi pitkä aika vielä. On turhan aikaista vielä tehdä sen suhteen mitään kauhean dramaattisia spekulaatioita, sanoo Turussa Ruissalon kansallispuistossa heinäkuun alussa juhlittavan Ruisrockin promoottori Mikko Niemelä.

– Seurataan tarkkaan, mitä tapahtuu ja kuunnellaan, mitä viranomaiset määräävät. Totta kai ollaan yhteydessä paljon kollegoihin ja festareihin maailmalla sekä Suomessa. Yritetään pysyä kartalla siinä, mitä tapahtuu.

Muutamat Suomen isoimmista tapahtuma- ja konserttijärjestäjistä eivät halunneet kommentoida koronavirustilannetta lainkaan.

Joensuussa uskotaan, että Laulurinteellä laitetaan heinäkuussa tuttuun tapaan jalalla koreasti.

– Kyllä tässä ihan visusti ollaan sitä mieltä, että kyllä tässä vielä kesällä päästään festivaaleja tanssimaan, Ilosaarirockin promoottori Panu Hattunen toteaa.

– Mutta seurataan tilannetta ja mennään just niin kuin viranomaiset sanovat. Minulla on jotenkin oikein hyvä fiilis siitä, miten Suomessa viranomaiset ja päättäjät sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos toimivat. Saamme sieltä hyvin tietoa.

"Ei mitään tekemistä Suomen kanssa"

Elokuva-alalla pelko tyhjistä katsomoista on saanut suuret tuotantoyhtiöt siirtämään ensi-iltoja. Koronan vaikutukset ovat liittyneet lähinnä ulkomaalaisiin elokuviin ja etenkin agenttiin numero 007.

James Bond -elokuvasarjan 25. osan 007 No Time to Die maailmanensi-ilta siirrettiin keväältä syksyyn.

– Suomessa ne vaikutukset ovat toistaiseksi olleet noita ulkomaan vaikutuksia. Pari elokuvaa, Bond tietysti etunenässä, on siirtynyt syksylle, sanoo Suomen Filmikamarin toimitusjohtaja Tero Koistinen.

– Niillä siirtymisillä ei ole Suomen kanssa mitään tekemistä. Isot studiot katsovat, että isommilla markkinoilla tarvetta tällaisiin siirtymisiin. Me seuraamme sitten perässä.

Suomessa koronaviruspelko ei ole säikäyttänyt toistaiseksi elokuvissa kävijöitä. Suomen Filmikamarissa seurattiin viime viikonloppuna elokuvissakäyntitilastoja erittäin tarkasti.

– Mitään merkkejä ei ole näkynyt siitä, että tämä koronakeskustelu olisi vaikuttanut kävijämääriin, Koistinen toteaa.

– Teatterit pysyvät auki niin kauan, kun meillä on asiakkaita ja viranomaiset eivät muuta ohjeista.

Lue myös:

    Uusimmat