Ranskalaisen Aix-Marseillen yliopiston tutkijat ovat havainneet, että Sars-CoV-2 -virus voi selvitä jopa tunnin 60 asteen lämpötilassa. Tutkimuksesta kertovat useat tiedotusvälineet, muun muassa The Newsweek.
Yliopiston tekemät tutkimukset ovat vasta alustavia, eikä niitä ole vielä virallisesti vahvistettu. Tästä johtuen niihin tulisi suhtautua varauksella.
Kuolettamiseen tarvittiin liki kiehuvat olosuhteet
Kansankielellä puhutaan "koronaviruksesta", mutta COVID-19 -tautia aiheuttaa siis Sars-CoV-2 -virus. Tämä viheliäs pieni pallero on osoittautunut erilaisissa testeissä varsin sinnikkääksi.
Kun virusta pidettiin 60 asteen lämmössä tunnin ajan, sen tartuttavuuskyvyn todettiin heikentyneen huomattavasti, mutta joissakin näytteissä, joissa virusta oli paljon, sen tartuttavuuskyky pysyi aktiivisena.
Kun tutkija Boris Pastorinon vetämä ryhmä kuumensi virusta 92 asteeseen viideksitoista minuutiksi, se todettiin kuolleeksi.
Laboratoriotyöntekijät kohtaavat tartuntariskejä
Tutkimuksessa haluttiin selvittää tartuntariskejä, joita esimerkiksi laboratoriotyöntekijät joutuvat kohtaamaan virustestejä tehdessään.
Tutkijat tartuttivat viruksella afrikkalaisen vihreän apinan soluja.
He vertailivat viruksen selviytymistä kahdenlaisissa olosuhteissa: toisessa tutkimusympäristössä vallitsi laboratorio-olosuhteet – toisessa "normaalia" ihmisen elinympäristöä vastaavat olosuhteet.
Erilaisia testejä tehtiin kymmenen kertaa käyttäen kemikaaleja ja kuumennusta.
Lievästi oireilevan näytteessä on vähemmän virusta
Useimmilla tautiin sairastuneilla näytteet sisältävät pienemmän määrän virusta.
Tällöin esimerkiksi viruksen saastuttamat hoitotarvikkeet saataisiin puhdistettua kuudessakymmenessä asteessa.
Voimakkaasti oireilevilla voi olla näytteessään virusta niin paljon, että sen tuhoamiseen tarvitaan järeämpiä keinoja. Tutkimuksen mukaan välineiden puhdistamiseen suositellaan tällöin yli yhdeksänkymmenenkahden asteen lämpötilaa.
Tutkimuksesta voi lukea lisää täältä.
Juttua korjattu kello 16.03. Otsikosta positettu sana "vasta" ja lämpötiloja koskevia tekstiosuuksia on muotoiltu uudestaan.