Asiantuntijoiden mukaan on todennäköistä, että maailmalla on useampiakin koronaviruksen muunnoksia, joista ei olla vielä tietoisia.
CNN:n toimittaja Scott McLean vieraili Sanger-instituutissa Cambridgen tuntumassa.
Kyseinen rakennus on genomiikan tutkimuslaitos ja tukikohta, johon kuljetetaan päivittäin useita tuhansia sekä positiivisia että negatiivisia koronavirusnäytteitä ympäri Brittein saarta.
Samaisessa tutkimuslaitoksessa nuoret tutkijat Francis Crick ja James Watson julistivat löytäneensä "elämän salaisuuden", siis ihmisen DNA:n, maaliskuussa vuonna 1953.
Katso yllä olevalta videolta, miltä laboratoriossa näyttää!
Ja edelleen, Sanger-instituutiossa ollaan saman aiheen, genetiikan äärellä. Tällä kertaa salaisuus piilee koronaviruksessa.
Tällä hetkellä sadat tutkijat pyrkivät selvittämään, miten koronavirus mutatoituu, yksinkertaistettuna muuttuu.
He myös tutkivat, aiheuttaako joku koronaviruksen mutaatio ihmiselle vakavampia oireita kuin alkuperäinen, Wuhanista oletettavasti maailmalle levinnyt, SARS-CoV-2-virus.
Lisäksi tutkijat pyrkivät selvittämään, purevatko nykyiset koronavirusrokotteet myös koronaviruksen mutaatioihin.
Laitoksen sisällä koronaviruksen "massasekvensointia" kutsutaan Projekti Heroniksi.
Koronavirusnäytteiden tutkiminen tapahtuu liukuhihnamaisesti. Näytteen tutkimusprosessissa menee kaikkiaan noin viisi päivää. Viikoittain laboratoriossa sekvensoidaan noin 10 000 näytettä.
Yllä olevalla videolla näkyy, millaisin menetelmin koronavirusnäytteitä tutkitaan!
Brittimuunnoksesta uusi mutaatio
Samanlaisella menetelmällä tutkijat löysivät viime vuonna tehokkaammin leviävän B117:n, eli niin sanotun brittimuunnoksen, joka levisi ensin nopeasti Britanniassa ja sieltä edelleen muihin Euroopan maihin – myös Suomeen.
Briteissä uskotaan, että tämä koronamuunnos tulee olemaan Britanniassa koronaviruksen hallitseva kanta maaliskuuhun mennessä.
– On todennäköistä, että sama tapahtuu Yhdysvalloissa, Cambridgen yliopiston professori Ravi Gupta ennustaa.
Kyseisen muunnoksen on kuitenkin todettu muuttuneen edelleen.
Testeissä on ilmennyt, että brittimuunnos sisältää viruksen piikkiproteiinissa sijaitsevan E484K-mutaation, joka on löytynyt jo aiemmin myös eteläafrikkalaisista ja brasilialaisista muunnoksista.
Lue myös: Koronavirustartuntoja yhä runsaasti kotimaassa – joukkoaltistuksia paljon, testeissä käydään taas useammin
Mutaatioita on maailmalla useita
Mutaatioita on löydetty Britannian lisäksi Etelä-Afrikasta ja Brasiliasta, sillä kyseisissä maissa on mahdollisuus viruksen genomin sekvensointiin.
Valtaosassa maailmaa ei ole tällaista mahdollisuutta.
Koska Britannia on koronaviruksen tutkimisen kärkimaa, se aikoo viedä osaamistaan koronaviruksen sekvensoinnissa muihinkin maihin, kun kaikki yksityiskohdat työn ulkoistamiseen on selvitetty.
– Yritämme parantaa maailmanlaajuista tietoisuutta koronaviruksen mutaatioista, joilla voi olla tuhoisia vaikutuksia kansanterveydelle, tutkimuslaitokselta viestitään.
Tämän vuoksi onkin hyvin todennäköistä, että maailmalla leviää useita myös vaarallisia koronaviruksen variantteja, joista ihminen ei vielä tiedä mitään.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
7:56
Tehoavatko rokotteet variantteihin?
Tämän hetken tietojen mukaan koronarokotteiden pitäisi tehota myös muunnoksiin, vaikkakin asiantuntijoiden mukaan rokotteen teho voi olla huonompi kuin alkuperäistä viruskantaa vastaan.
Huolta aiheuttaa etenkin Etelä-Afrikan muunnos. Koronarokotteita valmistavat yhtiöt ovat valmiudessa muuttamaan rokotteitaan koronaviruksen varianteillekin sopiviksi.
Professori Guptan mukaan voi kuitenkin olla, että rokotteet eivät pian enää tehoakaan uusiin mutaatioihin.
– Nämä viruskannat ovat matkalla kohti sitä, että niillä on vastustuskyky ihmisen immuunijärjestelmälle ja rokotteille.
Lähde: CNN