Koronavirus osoittautumassa täysin poikkeukselliseksi infektiotaudiksi: Näyttää iskevän myös verisuoniin ikään katsomatta – vainajilla jopa aivot turvoksissa

3:16img
Covid-19 on mahdollisesti verisuonten sairaus eikä pelkästään hengitystieinfektio.
Julkaistu 08.06.2020 17:51(Päivitetty 09.06.2020 08:57)

Nina Malmberg

nina.malmberg@mtv.fi

Koronavirus on mahdollisesti verisuonten sairaus eikä pelkästään hengitystieinfektio. Tuoreiden tutkimustulosten mukaan arvellaan, että uusi koronavirus iskee verisuoniin ja aiheuttaa mysteerioireita.

Minkään muun infektiotaudin ei tiedetä vaikuttavan samalla tavalla. Verenpaine- ja kolesterolilääkkeistä voi olla apua uuden koronaviruksen aiheuttamien verihyytymien hoidossa.

Tutkimustiedon karttuessa on selvinnyt, että 40 prosenttia koronaviruksen aiheuttamista kuolemista on johtunut sydän- ja verisuonikomplikaatioista. Ne iskevät ikään ja sukupuoleen katsomatta. Tampereen yliopiston tutkimusryhmä tutkii uuden koronaviruksen käyttäytymistä solutasolla.

Lue myös: THL: Suomessa 20 uutta koronatartuntaa – 7 000 tartunnan rajapyykki ylitetty

– Kyllä se alkaa vaikuttaa, että Covid-19 tauti on erilainen kuin mitä on kuviteltu. Tutkimuksessamme koronaviruksen reseptoreita oli runsaasti verisuonten pintakerroksessa eli endoteelissa. Hengitysteissä sitä oli todella vähän, professori Seppo Parkkila Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnasta toteaa.

Verisuonen pintakerros on kosketuksissa vereen ja jos se rikkoutuu, niin siihen kohtaan syntyy verihyytymä eli tukos.

– Arvellaan, että koronaviruksen aiheuttaman infektion vaikutuksesta endoteeli vaurioituu. On tiedetty jo pitkään, että tautiin liittyy erilaisia tukoksia eri elimissä. Nyt näyttää vahvasti siltä, että endoteeli on avaintekijä niiden syntymisessä, Parkkila jatkaa.

Kansainvälisessä tutkimusartikkelissa kirjoitettiin Covid-19 tautiin kuolleiden ruumiinavauksia tehneen patologin saamista tuloksista. Vainajissa näkyi verisuonimuutoksia, hyytymiä ja tukoksia useissa sisäelimissä ja jopa turvotusta aivoissa.

– Nämä monielinvauriot saattavat hyvinkin liittyä tähän ainakin osittain. Selvitimme omassa tutkimuksessamme myös sukupuolen ja iän merkitystä näihin vaurioihin, mutta niillä ei ollut merkitystä, Parkkila jatkaa.

Verenpaine- ja kolesterolilääkkeistä voi olla apua

Kevään aikana on nähty, että covid-19 taudin aiheuttamia vaikutuksia näkyy monissa eri kudoksissa riippuen, missä koronaviruksen reseptoria on kehossa. Puhutaan monielinvaurioista.

– Tarvitaan uudenlaista ajattelua. Uusi koronavirus ei ole vain hengitystieinfektio. Toisaalta se avaa myös uusia mahdollisuuksia lääkehoidon kehittämiseen. Meillä on jo käytössä verisuonten pintakerrokseen eli endoteeliin vaikuttavia lääkkeitä, niitä pitää nyt tutkia tämän taudin hoidossa, Parkkila painottaa.

Kolesterolilääkkeinä käytettävät statiinit ja verenpainetaudin hoidossa käytettävät ACE-estäjät ovat päivittäisessä käytössä jo olevia lääkkeitä ja ne vaikuttavat endoteeliin. Maailmalla on tehty ACE-inhibiittoreiden osalta tutkimuksia ja verrattu niiden vaikutusta taudin vakavuuteen. Ensin niistä varoiteltiin, mutta laiva on kääntymässä.

– Saatiin uusia tutkimuksia, joiden mukaan niillä ei ole pahentavaa vaikutusta. Ehkä pikemminkin päinvastoin. Nyt suositellaan, että niiden käyttöä kannattaisi jatkaa. Myös statiinien osalta tutkimukset ovat vielä alkutekijöissään, Parkkila pohtii. 

Hän jatkaa, että nyt saadut uudet tiedot ovat tärkeitä. Ne selittävät taudin mekanismeja, ja sitä kautta voidaan miettiä uusia hoitomahdollisuuksia. Aiheesta lisää tänään Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus