Latinalaisessa Amerikassa koronaviruksesta pahiten kärsineessä Brasiliassa on kirjattu toistaiseksi korkein päivittäinen viruskuolemaluku.
Maan terveysministeriön mukaan ainakin 751 ihmistä kuoli viruksen seurauksena vuorokauden aikana.
Yhteensä kuolleita on lähes 10 000. Tautilukemia maailmanlaajuisesti tilastoivan Worldometerin mukaan Brasiliassa on ollut 47 koronakuolemaa miljoonaa ihmistä kohti. Luku on sama kuin Suomessa.
Tartuntoja on kirjattu yli 145 000. Asiantuntijoiden mukaan testaus on Brasiliassa puutteellista, joten todelliset luvut lienevät huomattavasti korkeampia.
Maan teollisuuskeskuksena tunnetussa Sao Paulon osavaltiossa koronakuolemia on yli 3 400. Osavaltio on sulkenut koulut ja vähemmän kriittiset yritykset toukokuun loppuun.
Maan presidentti Jair Bolsonaro on vastustanut kiivaasti erilaisia liikkumisrajoituksia, koska hänen mukaansa ne tuhoavat maan talouden. Myös maan talousministeri Paulo Guedes varoitti torstaina, että Brasilialla voi olla koronarajoitusten vuoksi pian vastassa taloudellinen romahdus ja yhteiskunnallinen sekasorto.
Päivä Guedesin varoituksen jälkeen Brasilian autoteollisuus julkaisi madonlukujaan. Maan 65 autotehdasta valmistivat huhtikuussa yhteensä runsaat 1 800 autoa, kun maalikuussa niitä valmistui lähes 190 000. Pudotusta tuli kuukaudessa 99 prosenttia.
Sademetsän hävittäminen on jatkunut rivakasti
Amazonin sademetsän harventuminen on jatkunut koronapandemian aikana entistä nopeammin. Brasilian avaruustutkimuskeskuksen mukaan sademetsää tuhottiin vuoden alun aikana enemmän kuin koskaan aikaisemmin.
Tutkimuskeskus arvioi tuhojen laajuutta satelliittikuvien avulla. Sen mukaan tammi–huhtikuun aikana metsää hävisi yli 1 200 neliökilometriä. Esimerkiksi Helsingin maapinta-ala on yli 5,5 kertaa pienempi, noin 215 neliökilometriä.
Presidentti Bolsonaro on pyrkinyt kautensa aikana avaamaan suojeltuja alueita viljelyksen ja kaivannaisteollisuuden käyttöön.
– Valitettavasti näyttää siltä, että tänä vuonna voimme ainoastaan odottaa ennätysmäisiä sademetsäpaloja ja metsän hävitystä, ympäristöjärjestö Greenpeacen kannanotossaan.