Koronavirus sulki hoitokodin – 58 vuotta naimisissa ollut pari ei pääse tapaamaan toisiaan: "Hän ei ymmärrä, miksi en käy enää vierailuilla"

Yhdysvalloissa on asetettu useisiin hoitokoteihin vierailukielto. Vähän aikaa sitten koronavirus pääsi leviämään Seattlessa sijaitsevassa hoitokodissa tappaen ainakin 18 asukasta. Kielloilla pyritään estämään vastaavanlaiset tragediat.

Bonnie Polin, 78, ei saa tällä hetkellä tavata Portlandissa hoitokodissa asuvaa miestään koronaviruksesta johtuvan vierailukiellon vuoksi. Asiasta uutisoi Today.

Ennen Bonnie vieraili miehensä Geraldin, 83, luona kaksi kertaa päivässä. Pari on ollut naimisissa lähes 58 vuotta, eikä ole vuosien aikana viettänyt montaakaan päivää erossa toisistaan.

Lappu ovessa kertoi vierailukiellosta

Bonnie saapui tavalliseen tapaan hoitokotiin vierailemaan miehensä luona. Saavuttuaan hän huomasi ovessa lapun, joka kertoi vierailukiellosta.

Lappu kertoi Avamere Crestview of Portland -nimisen hoitokodin kieltäneen kaikki vierailut koronavirusepidemian vuoksi.

Bonnie kertoo rynnänneensä sisään voidakseen selittää aviomiehelleen tilanteen.

– Kultaseni, emme tule näkemään vähään aikaan, Bonnie muistelee sanoneensa miehelleen.

Hän kertoi miehelleen vakavasta viruksesta, jonka riskiryhmään vanhukset kuuluvat. Bonnie kuitenkin epäilee, ettei huonossa kunnossa oleva Gerald ymmärtänyt, mistä on kyse.

Pian hoitokodin henkilökuntaan kuuluva henkilö pyysi naista poistumaan.

– En tiedä, milloin näemme uudestaan, Bonnie sanoi miehelleen ennen lähtöään.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Monet hoitokodit ovat kieltäneet vierailijat

Useat Yhdysvalloissa sijaitsevat hoitokodit ovat rajoittaneet vierailuja ihmisiltä, joilla on flunssaoireita tai jotka ovat palanneet ulkomailta. Koronaviruksen levitessä yhä useampi hoitokoti on kuitenkin päättänyt kieltää vierailut kokonaan.

– Joka päivä tulee selkeämmäksi, että sairaanhoito- ja hoitokotiala on merkittävän, ellei koko historiamme merkittävimmän, haasteen edessä, sanoo American Health Care Associationin toimitusjohtaja Mark Parkinson.

American Health Care Association on voittoa tavoittelematon järjestö, joka edustaa muun muassa lukuisia amerikkalaisia hoitokoteja. Järjestö julkaisi aiemmin tällä viikolla uudet koronavirusta koskevat toimintasuositukset. Suosituksissa kehotetaan hoitokoteja kieltämään vierailut kaikilta muilta paitsi terveydenhuoltoalan ammattilaisilta ja muilta työntekijöiltä.

– Asukkaidemme kuolleisuusprosentti COVID-19 -virukseen liittyen on järkyttävä, Parkinson sanoo.

Myös muut terveydenhuollon viranomaiset ovat julkaisseet ohjeistuksia, joissa kehotetaan rajoittamaan tai kieltämään hoitokodeissa vierailut.

Vierailukielloilla negatiivisia vaikutuksia vanhuksille ja heidän omaisilleen

Joillain vanhuksilla on ollut vaikeuksia ymmärtää, mitä tapahtuu ja miksi heidän omaisensa eivät käy enää vierailuilla. Omaiset ovat taas ilmaisseet huolensa siitä, etteivät näe läheisiään enää koskaan heidän terveydentilansa huomioon ottaen.

Myös asiantuntijat ovat ottaneet kantaa vierailukieltojen vaikutuksiin.

– Vierailujen kieltäminen ja ihmisten eristäminen voi johtaa skenaarioihin, joissa ihmiset kokevat menettäneensä elämän tarkoituksen, sanoo epidemiologi Bryan James.

Jamesin mukaan läheiset ihmissuhteet auttavat vanhuksia pysymään skarppeina. Hän pelkää, että vierailujen rajoittaminen voi olla joillekin musertavaa. Huolena on myös, että huonokuntoiset vanhukset voivat joutua kuolemaan yksin.

Epidemiologi Yvonne Michael kehottaa hoivakoteja kehittämään asukkailleen sosiaalisia aktiviteetteja eristäytymisen tunteen välttämiseksi. Tämä ei kuitenkaan lohduta läheisiään ikävöiviä omaisia.

– Loppujen lopuksi tilanne voi olla vaikeampi hoitokodin ulkopuolella olevalle omaiselle, Michael sanoo.

– Toivottomuuden tunne siitä, ettei voi olla rakkaan läheisensä tukena, voi olla musertava, hän jatkaa.

Pariskunnan poika ymmärtää vierailukiellon

Bonnie ja Gerald Polinilla on kaksi yhteistä lasta. Toinen heidän lapsistaan, Richard Polin, kehotti isäänsä muuttamaan hoivakotiin. Sitä ennen Bonnie ja Gerald olivat asuneet yhdessä seniorikodissa. Gerald ei saanut siellä tarvitsemaansa hoitoa.

Bonnie kieltäytyi vuosien ajan lähettämästä miestään hoivakotiin. Lopulta hänen oli suostuttava, sillä mies alkoi sairautensa takia olla vaaraksi itselleen ja muille.

– En voinut enää nostella häntä lattialta. Se oli vaarallista sekä minulle että hänelle, Bonnie sanoo.

Pariskunnan poika Richard ymmärtää hoivakodin asettaman vierailukiellon.

– En valita säännöistä, ne ovat todennäköisesti oikeassa. Tilanne on silti musertava esimerkiksi vanhempieni kaltaisille ihmisille, Richard sanoo.

Bonnie soittaa miehelleen päivittäin

Bonnie ei ole nähnyt miestään yli viikkoon. He soittelevat joka päivä. Aina puhuminen ei kuitenkaan onnistu, sillä Parkinsonin taudin takia Gerald tarvitsee apua puhelimen pitelemiseen. Apua ei ole aina saatavilla.

– Tämä on sydäntä särkevää minulle. Hän ei ymmärrä, miksi en käy enää vierailuilla, Bonnie sanoo.

Puhelun päätteeksi Bonnie kertoo aina miehelleen rakastavansa häntä ja toivovansa näkevän tämän pian. Gerald kehottaa naista tulemaan vierailulle matkalaukkujen kera.

– Lähdetään Eurooppaan, mies sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat