Tähän mennessä lähes 60 suomalaista on sairastunut uudenlaiseen koronavirukseen. Pisara- ja kosketustartuntana leviävä virus tarttuu yskiessä ja aivastaessa sekä tahriintuneiden käsien ja pintojen välityksellä. Koronavirus voi säilyä erilaisilla pinnoilla useita tunteja tai jopa päiviä. Hygieniasta ja siisteydestä huolehtiminen pienentää taudin leviämisen todennäköisyyttä.
Työterveyslaitos on laatinut yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa siivousohjeistuksen koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi. Tilat, joissa varmistettu koronavirustartunnan saanut henkilö on oleskellut, tulee siivota ennen kuin se voidaan ottaa uudelleen käyttöön, ohjeiden laatijat muistuttavat.
Yleinen siivous kaikenlaisissa tiloissa
- Siivous suoritetaan puhtaasta tilasta likaisempaan päin. Kaikki usein kosketeltavat pinnat (kuten ovenkahvat, käsinojat, pöytäpinnat, valokatkaisijat ja vesihanat) tulee puhdistaa huolellisesti ja usein.
- Työpaikkojen julkiset tilat puhdistetaan eri välineillä kuin henkilöstötilat.
- Siivouksessa käytetään heikosti emäksistä yleispuhdistusainetta. Saniteettitiloissa voi siivousta tehostaa käyttämällä desinfiointiainetta.
- Kädet suojataan käsineillä pintoja puhdistettaessa. Siivouksen jälkeen käsineet joko pestään huolellisesti ja kuivatetaan tai vaihdetaan uusiin.
- Yleiskäsineinä voi käyttää esimerkiksi tiiviitä kertakäyttökäsineitä. WC-pönttöjen puhdistukseen on käytettävä pitkävartisia käsineitä, jotka on pidettävä erillään muista välineistä, kunnes ne siivouskierroksen päätyttyä ne pestään huolellisesti vedellä ja pesuaineella.
- Siivousvälineet puhdistetaan huolellisesti siivouksen päätyttyä.
- Roskakorit pitää päällystää helposti irrotettavilla, vuotamattomilla pusseilla. Roskakorien täyttymistä tulee tarkkailla ja ne saavat täyttyä enintään kolme neljäsosaan tilavuudestaan. Roskakorit tyhjennetään päivittäin varsinkin julkisissa tiloissa. Suljetut roskapussit laitetaan polttoon meneviin sekajätteisiin.
- Kädet pestään vedellä ja saippualla kyynärvarsia myöten, kun käsineet on riisuttu.
Erityispuhdistus tiloihin, joissa koronatartunnan saanut on oleskellut
- Siivousvälineiden tulee olla helposti pestäviä käytön jälkeen ja ne on puhdistava ennen seuraavaa käyttöä. Tilojen puhdistuksessa on mahdollisuuksien mukaan käytettävä kertakäyttöisiä siivousvälineitä kuten siivousliinoja.
- Siivous tehdään pääasiassa tavanomaisesti käyttäen esimerkiksi heikosti emäksistä yleispuhdistusainetta. Desinfiointiainetta käytetään kosketuspintojen, saniteettitilojen ja näkyvien erite- ja roisketahrojen puhdistamiseen. Erite- ja roisketahrat tulee imeyttää kertakäyttöiseen imukykyiseen liinaan ennen desinfektioaineen käyttöä.
- Yleispuhdistuksen jälkeen kosketuspinnat käsitellään alkoholipitoisella (esimerkiksi 70 % etanolia) tai klooripitoisella desinfektioaineella (esimerkiksi natriumhypokloriittiliuoksella; pitoisuus 0,1 %, laimennossuhde 1:50, jos lähtöpitoisuus 5 %). WC-tilojen saniteettikalusteet tulee käsitellä vahvemmalla klooripitoisuudella (esimerkiksi 0,5 %). Valmisteiden suositeltuja käyttöpitoisuuksia ja vaikutusaikoja tulee noudattaa. Desinfiointiaineet, kuten klooripitoiset aineet voivat vaurioittaa pintoja. Yli 0,5 % klooripitoisuudet on huuhdeltava pinnoilta. 0,1 %:n liuoksen käytön jälkeen pinnat on pyyhittävä märällä kertakäyttöliinalla, kun vaikutusaika on kulunut. Desinfektioaineiden käyttölaimennoksiin pitää merkitä viimeinen käyttöpäivä.
- Siivouksessa syntyneet jätteet pakataan erilliseen jätesäkkiin, joka suljetaan ja toimitetaan välittömästi sekajäteastiaan.
- Pyyhkeet ja muut tekstiilit kuten vuodevaatteet pestään ensisijaisesti 60–90 asteen pesuohjelmalla. Mikäli tekstiili ei kestä riittävän korkeaa lämpötilaa, on käytettävä desinfioivaa pesuainetta.
Siivooja, näin vältät tartunnan
Siivousalan työntekijä voi välttyä tartunnalta pukeutumalla helposti puhdistettaviin ja pestäviin työvaatteisiin ja kenkiin. Siivoustyössä tulee käyttää suojakäsineitä. Saniteettitilojen puhdistuksessa ja desinfiointiaineiden käsittelyssä voi käyttää tarvittaessa kaksinkertaisia suojakäsineitä. Käsineet poistetaan käytöstä käytön jälkeen.
Puhdistettaessa koronatartunnan saaneen henkilön oleskelutiloja lisävaatetuksena tulee käyttää nestettä läpäisemätöntä pitkähihasta suojatakkia ja/tai suojaesiliinaa. Klooripitoisia desinfiointiaineita käytettäessä tulee suojautua myös hengityssuojaimella.
Jos siivoustyössä ilmaan muodostuu runsaasti pisaroita tai roiskuu, hengityssuojaimen ja kasvo- tai silmäsuojuksen käytöstä on hyötyä erityisesti koronavirustartunnan saaneen henkilön tilojen puhdistuksessa.
Työvälineet on puhdistettava huolellisesti siivouksen päätyttyä. Suojaimia riisuessa tulee varoa koskettelua niiden ulkopintaan. Puhdista kädet suojainten riisumisen jälkeen lämpöisellä vedellä ja saippualla tai alkoholipitoisella käsihuuhteella. Kädet tulee pestä siivoustyön päätyttyä kyynärvarsia myöten.
Lue myös: Vaivihkainen tapa tartuttaa todennäköisemmin kuin ovenkahvan nuoleminen – ylilääkäri vastaa 12 pöpökysymykseen
Lähde: TLL