Toipilasplasmahoidossa koronavirusta sairastavalle annetaan taudista jo parantuneen veressä olevia vasta-aineita. Kiinassa hoidosta on saatu lupaavia tuloksia.
Kiinassa tehdyssä tutkimuksessa annettiin pienelle ryhmälle koronaviruksen vuoksi sairaalahoitoon joutuneista potilaista vasta-aineita, jotka oli otettu taudista jo toipuneiden henkilöiden verestä.
Se pienensi kuolleisuutta ja virus katosi nopeammin. Myös vointi, hapenottokyky ja keuhkojen tila paranivat.
– Tulokset olivat lupaavia, mutta tutkittavien määrä oli erittäin pieni eikä tutkimuksessa käytetty verrokkiryhmää, joka olisi saanut eri hoitoa. Suunnittelemme Suomessa nyt tutkimusta, jossa olisi mukana myös verrokkiryhmä, immunologian professori Anu Kantele Helsingin yliopiston Infektioklinikalta kertoo.
Suomessa tehtävä tutkimus toteutetaan yhdessä Helsingin yliopiston, HUSin ja Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun kanssa.
Ihmisen elimistö muodostaa vasta-aineita kohdatessaan taudinaiheuttajia. Näin käy myös koronaviruksen kanssa. Toiset paranevat taudista omien vasta-aineidensa ansiosta. Toisille niitä muodostuu niukasti.
Vasta-aineita etsitään veriplasmasta
Vasta-aineita etsitään veriplasmasta ja niitä pitää olla riittävästi. Sen lisäksi niiden tulee olla tehokkaita eli tässä tapauksessa koronavirusta neutralisoivia. Sinällään plasmahoito ei ole uusi, mutta toipilasplasmahoitona sitä ei ole annettu ennen koronaviruspandemiaa.
Suomessa tutkimus on suunniteltu toteutettavaksi niin, että potilaalle tiputetaan sairaalassa suoraan suoneen kolme desilitraa veriplasmaa.
– Hoito on tehokkaampaa, jos se aloitetaan ajoissa. Emme kuitenkaan tiedä, kuinka pitkään tällä tavalla annetut vasta-aineet säilyvät kehossa. Vasta-ainehoitoja on kokeiltu ebolakuumeessa, influenssassa, SARS:ssa ja MERS:ssä. Niistä kaikista on hyvää näyttöä, mutta tutkimukset eivät ole riittäviä, Kantele toteaa.
Vasta-ainehoitoja tehdään monessa maassa, muun muassa Yhdysvalloissa, Saksassa ja Italiassa. Se on nopea hoito ja lääke on jo olemassa eli koronaviruksesta parantuneissa potilaissa.
– Se kerätään heistä ja annetaan sitä tarvitseville, Kantele sanoo.
Tutkimukseen valitaan sairaalassa olevia potilaita. Se on täysin vapaaehtoista. Lisäksi mukaan kysytään potilaita, jotka ovat jo sairastaneet taudin ja heistä valitaan ne, joilta löytyy oikeanlaisia vasta-aineita verestä.
– Jos tämä osoittautuu tehokkaaksi ja hyväksi hoidoksi, niin vasta-aineita ruvetaan tuottamaan ja siinä tarvitaan veripalvelun osaamista, Kantele painottaa.
Lisää aiheesta Viiden jälkeen -ohjelmassa.