Panaman papereiden Maltan työryhmää johtanut toimittaja on kuollut autopommin räjähdyksessä. Asiasta uutisoi muun muassa brittilehti The Guardian.
Toimittaja Daphne Caruana Galizia kuoli autopommin räjähdyksessä maanantaina lähellä kotiaan. The Guardianin mukaan räjähdys oli voimakas ja tuhosi Galizian auton täysin.
Galiziaa on kuvailtu muun muassa "yhden naisen WikiLeaksiksi". The Guardianin mukaan Galizia on ravistellut niin Maltan valtaapitävien kuin alamaailman hahmojenkin asemaa blogikirjoituksillaan, jotka ovat usein keränneet enemmän lukijoita kuin paikalliset sanomalehdet.
Galizia keskittyi työssään monenlaisiin aiheisiin: pankkien rahanpesuun, Maltan uhkapeliteollisuuteen ja mafiaan.
Yksi toimittajan viimeisimmistä paljastuksista osoitti, että Maltan pääministerillä Joseph Muscatilla ja kahdella hänen läheisistä avustajistaan saattaa olla yhteyksiä ulkomailla toimiviin yrityksiin, jotka muun muassa myyvät maltalaisia passeja.
Muscat on tuominnut autopommi-iskun ja kertonut kehottaneensa poliiseja ottamaan yhteyttä muiden maiden viranomaisiin syyllisten kiinnisaamiseksi.
– Kaikki tietävät, että neiti Caruana Galizia oli ankara kritisoijani – sekä poliittisesti että henkilökohtaisesti, mutta kukaan ei voi oikeuttaa tätä barbaarista iskua millään tapaa.
Oppositiojohtaja Adrian Delia – joka on myös joutunut Galizian kritiikin kohteeksi – väitti, että tapolla on yhteys toimittajan kirjoituksiin.
– Tänään tapahtui poliittinen murha, hän kommentoi.
Paikallisen median mukaan Galizia oli kertonut poliisille 15 päivää aiemmin, että hän on saanut tappouhkauksia.
Maltassa on ollut viimevuosina useita autopommi-iskuja. Niiden ei ole kuitenkaan uskottu liittyvän politiikkaan, vaan lähinnä rikollisten välienselvittelyihin.
Tutki Panaman papereita
Viimeisen kahden vuoden aikana Galizian kirjoitukset ovat koskeneet paljolti Panaman papereita. Paperit vuotivat panamalaisesta lakitoimistosta Mossack Fonsecasta, joka on yksi maailman suurimmista veroparatiisipalveluita tarjoavista yrityksistä.
Papereiden myötä on paljastunut useiden merkittävien politiikkojen ja julkisuuden henkilöiden salattuja omaisuuksia ja epäilyttäviä kytköksiä.
Joukkoon lukeutuvat esimerkiksi Ukrainan presidentti Petro Poroshenko, Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Islannin entinen pääministeri Sigmundur Gunnlaugsson. Gunnlaugsson erosi kohun saattelemana vuonna 2016.