Vuosi sitten slovakialainen toimittaja Ján Kuciak ja hänen kihlattunsa Martina Kušnírová surmattiin heidän kodissaan Veľká Mačan pikkukaupungissa Lounais-Slovakiassa. Kaksoismurha järkytti maata, mutta murhan suunnittelijaa ei ole vieläkään saatu oikeuden eteen.
Yksityiskohtia viime helmikuun tapahtumista ei ole kerrottu, mutta Kuciakin ja Kušnírován murhaa on kuvailtu teloitukseksi.
27-vuotias Kuciak oli tutkiva toimittaja, joka oli selvitellyt työssään muun muassa Slovakian poliittisten johtajien ja järjestäytyneen rikollisuuden välisiä verkostoja, veronkiertoa ja korruptiota. Siksi murhien uskottiin heti liittyvän hänen työhönsä.
Aktuality.sk-verkkosivuston päätoimittaja Peter Bárdy ja Kuciakin entinen kollega kuvailee MTV Uutisille kaiken muuttuneen toimituksessa kuluneen vuoden aikana.
– Yksi meistä on poissa, mutta me jatkamme. Meitä ei voi pelotella, Bárdy toteaa.
– Jos ihmiset eivät tee mitään, oligarkit, järjestäytynyt rikollisuus ja korruptio hallitsevat maatamme. Sitä vastaan Ján taisteli, ja sitä me jatkamme hänen murhansa jälkeen, Bárdy jatkaa.
Murhista maksettiin 70 000 euroa
Kuciakin ja Kušnírován murhaa on selvittänyt kansainvälinen tutkijaryhmä, joka teki ensimmäiset – ja tähän mennessä ainoat – kiinniotot viime syyskuussa.
Tuolloin poliisi vangitsi kahdeksan henkilöä, joiden joukossa oli murhan epäiltyjä toteuttajia ja murhan järjestämisestä epäilty henkilö, muttei kuitenkaan murhan tilaajaa.
Paikallisen median mukaan murhasta maksettiin sen tekijöille 70 000 euroa.
Murhan tilaajaksi on epäilty muun muassa slovakialaista liikemiestä, jonka veropetoksista Kuciak oli kirjoittanut syksyllä ennen murhaa. Tutkinnasta ei ole kuitenkaan annettu vahvistusa väitteelle.
Hyökkäykset jatkuvat
Kuciakin tutkimat aiheet ovat tehneet hänen murhastaan myös poliittisen kiistakapulan. Slovakialaiset lähtivät kaduille Kuciakin ja Kušnírován murhan jälkeen.
Murha johtikin Slovakian pääministerin Robert Ficon sekä maan sisäministerin ja poliisijohtajan eroon.
Fico oli nimitellyt toimittajia muun muassa likaisiksi prostituoiduiksi.
Bardyn mukaan entinen pääministeri Robert Fico ja hänen poliittiset liittolaisensa ovat hyökänneet viimeisen vuoden aikana jopa aiempaa voimakkaammin toimittajia vastaan.
– On vaarallista, että hyökkäykset mediaa vastaan jatkuvat, Bárdy sanoo.
Kuciakin murhan vuosipäivänä torstaina kymmenet tuhannet ihmiset kerääntyivät jälleen Bratislavan keskustaan vaatimaan oikeutta Kuciakille ja hänelle kihlatulleen. Surmatun pariskunnan epävirallinen muistomerkki täyttyi kynttilöistä ja kukista.
Toimittajien turvallisuus vaakalaudalla Euroopassa
Lehdistönvapausjärjestöjen mukaan Euroopasta on tullut yhä vaarallisempi paikka toimittajille.
Vajaata puolta vuotta ennen Kuciakin murhaa maltalainen toimittaja Daphne Caruana Galizia surmattiin hänen autonsa pohjaan asetetulla pommilla muutaman kymmenen metrin päässä hänen kotipihastaan. Kuciakin tavoin myös Caruana Galizia oli kirjoittanut korruptiosta, rahanpesusta ja järjestäytyneestä rikollisuudesta.
Otsikoihin on noussut myös saudiarabialaisen Jamal Khashoggin surma Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa. Khashoggi kritisoi Saudi-Arabian johtoa.
Lokakuussa 2018 myös bulgarialainen toimittaja Viktoria Marinova löytyi surmattuna puistosta hänen kotikaupungissaan sen jälkeen, kun Marinova oli käsitellyt tv-ohjelmassaan EU-tukien väärinkäyttöä Bulgariassa. Virallisesti Marinovan surmaa ei ole linkitetty hänen työhönsä toimittajana, mutta hänen kollegoidensa mukaan tätä vaihtoehtoa ei ole myöskään tutkittu.
Viime viikolla lehdistönvapausjärjestöt varoittivat, ettei lehdistönvapaus ole ollut Euroopassa yhtä huonossa jamassa sitten kylmän sodan lopun.
Euroopan neuvostolle raportoitiin viime vuonna 140 vakavaa hyökkäystä toimittajia vastaan neuvoston jäsenmaissa. 35 tapauksessa uhattiin toimittajien fyysistä turvallisuutta.
Suomi on tällä hetkellä Euroopan neuvoston puheenjohtajamaa.