"Koskaan en ole ollut oikeissa töissä" – Pitkäaikaistyötön tyrmää työttömyysturvan kiristämisen

Nuori etsii työpaikkaa Työ- ja elinkeinotoimiston työnhakupalvelujen sivuilla.
Suomessa suunnitellaan työttömyysturvan kiristämistä.Lehtikuva
Julkaistu 26.02.2016 07:06

MTV UUTISET

Työ- ja elinkeinoministeriössä pohditaan uusia keinoja työttömyysturvan kiristämiseksi. Asiasta kertoi Yle.

MTV Uutiset kysyi yli 30 vuotta työttömänä olleelta henkilöltä, miltä suunnitelmat hänen korvaansa kuulostavat. Porissa asuva haastateltava haluaa pysyä nimettömänä.

Suomen valtio suunnittelee työttömyysturvaan kiristyksiä, jotta työttömyyslukuja saataisiin pienemmiksi ja taloutta vauhditettua. 

Yle uutisten mukaan työttömyysturvan kiristäminen voisi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että työttömän pitäisi vastaisuudessa ottaa vastaan mitä tahansa työtä aiempaa nopeammin, vaikka se ei vastaisi hänen koulutustaan tai työkokemustaan. Jos työtä ei hyväksyisi, henkilö menettäisi työttömyyskorvauksen. 

Lisäksi ministeriössä selvitetään, pitäisikö työttömän vastaanottaa työtä, vaikka siitä jäisi työttömyysturvaa vähemmän rahaa käteen.

"Moni jää kotiin ja hakee sairauslomaa"

MTV Uutisten haastattelema viisikymppinen porilaisnainen tyrmää ajatuksen.

– Jos käteen jää vain vähän rahaa, se ei motivoi yhtään. Moni jää sitten kotiin ja hakee sairauslomaa koko ajan, nainen perustelee.

Nainen kertoo olleensa työmarkkinoiden ulkopuolella 18-vuotiaasta lähtien. Silloin hän valmistui ammattikoulusta kotitaloudenhoitajalinjalta, mutta ei koskaan saanut koulutustaan vastaavaa työtä.

– Se koulu ei poikinut mitään, ja siitä saakka olen ollut työttömänä, työllistettynä erilaisin työkkärin tukitoimin. Koskaan en ole ollut oikeissa töissä.

Nainen kertoo tehneensä enimmillään puolen vuoden mittaisia työvoimatoimiston työllistämispätkiä, joiden jälkeen hän on ollut yleensä vuoden tai pari työttömänä. Nyt hän kertoo saavansa työmarkkinatukea 530 euroa kuussa.

Edellisestä työllistämispätkästä on kulunut neljä vuotta.

– Kun ikää on tullut lisää, niin työllistäminen tai kursseille passittaminenkaan ei näytä kiinnostavan työkkäriä. Onneksi minulla on aina ollut hevosia, niin en ole maannut sohvaperunana kotona tai masentunut, kuten monille käy.

"Ei ole kiva kuunnella naljailuja"

Nainen kertoo kuulevansa aina silloin tällöin kritiikkiä olemattomasta työurastaan.

– Olisihan se kiva ollut, että olisi ollut oikea työ. Ei ole kiva kuulla naljailuja siitä, kuinka on työtön ja yhteiskunta elättää.

Porilaisnaisen mielestä sen sijaan, että valtio kiristäisi työttömyysturvaa, katse voitaisiin suunnata työvoimatoimistoihin.

– Työkkäri ei ole kauhean aktiivinen. Siellä sanotaan, että hae itse ja järjestä itse – minusta se kuuluisi työkkärille. Heidän pitäisi tarjota enemmän, eikä selkeästi vääriä vaihtoehtoja.

Naisen mielestä tyovoimatoimiston henkilökuntaa voisi kouluttaa käsittelemään asiakkaitaan yksilöllisemmin.

– Itse käyn työkkärissä noin vuoden välein, eikä mitään tapahdu. Tiedän, että siellä käy monta ihmistä päivässä, mutta silti he voisivat yrittää jaksaa tarjota jotain henkilölle oikeasti kiinnostavaa vaihtoehtoa.

Naisen mielestä erityisesti nuoriin pitäisi kiinnittää huomiota.

– Heitä pitäisi neuvoa kädestä pitäen ja välillä patistaakin. Niin minullekin olisi voinut löytyä joku muu työ.

Tytärtään porilaisnainen neuvoo tekemään toisin kuin äitinsä.

– Patistan tytärtäni käymään oikeita kouluja ja tienaamaan itse. Se on ihan kauhea elämä nuorelle, että eläisi 500 eurolla ja hakisi koko ajan sossusta asumistukia.

Työttömyys puhutti jo kesällä 2015. Katso video:

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa