Teinimurhasta syytetyt suunnittelivat käyttävänsä "ufc-juttuja" uhriin – vapaaottelun kuvamaailma on yhä raaempaa ja se inspiroi osaa lapsista, sanoo lapsiasiainvaltuutettu

Lapsiasiavaltuutettu kertoo MTV Uutisille olevansa huolissaan suosiota keräävän vapaaottelulajin vaikutuksista nuorten väkivaltaisuuteen. Elina Pekkarisen mukaan netissä nähtävien otteluiden kuvamaailma on aiempaa raaempaa ja se inspiroi osaa lapsista. Vapaaottelu tuli esille Koskelan murhatutkinnassa. Lajiliiton mukaan teot olivat jotain ihan muuta kuin vapaaottelua. 

Suosittujen vapaaotteluvideoiden kuvasto on raaistunut, kertoo lapsiasiavaltuutettu.

– Esimerkiksi verta oikeasti odotetaan, ja sen annetaan valua, kun esimerkiksi viisitoista vuotta sitten matsit keskeytettiin, jos tuli pahasti vuotavia haavoja. Väkivalta myy.

Esimerkiksi Koskelan murhasta syytetyt nuoret olivat keskustelleet Snapchat-viesteissä ennen tekoa "ufc-juttujen" käyttämisestä uhriin. UFC eli Ultimate Fighting Championship on vapaaotteluorganisaatio. 

"Katuväkivalta on muuttunut raaemmaksi"

Pekkarisen mukaan osa nuorista inspiroituu väkivallasta ikävin seurauksin.

– Kyllä poliisi on vuonna 2020 toistuvasti ilmaissut huolensa siitä, että katuväkivalta on muuttunut raaemmaksi ja se näkyy myös sairaaloihin hakeutumisena ja henkirikoksina. 

Pekkarisen mukaan hakkaamisen katsominen turruttaa.

– Se on tosi koukuttavaa. Lapset, tutkimustenkin mukaan, vähitellen turtuvat siihen. Ensimmäiset matsit, mitä katsoo, niin ajattelee, että "kauheata, tuossa käy tosi pahasti", mutta hiljalleen se ei tunnukaan niin pahalta, lapsiasiavaltuutettu kertoo.

"Ne teot, mitä oikeudenkäynnin mukaan uhrille on tehty, niin eivät ne millään tavalla kuulu vapaaotteluun"

Koskelan murhasta syytettyjen käsitys ihmisen väkivallan kestokyvystä perustui vapaaotteluvideoihin, väittää puolustus. Lajiliitto kommentoi Koskelan tapausta näin: 

– Tämä Koskelan tapaus on tietysti todella ikävä, mutta ne teot, mitä oikeudenkäynnin mukaan uhrille on tehty, eivät ne millään tavalla kuulu vapaaotteluun. Ei kenenkään päälle hypitä eikä ketään lyödä millään putkilla, toteaa vapaaotteluliiton varapuheenjohtaja Heikki Kaijalainen

"Valitettavasti meillä on myös lapsia ja nuoria, jotka ottavat näistä mallia"

Pekkarisen mukaan lapset voivat sekoittaa totuutta ja fiktiota keskenään – ja vastuu on aikuisilla. 

– Se, mikä tekee tästä urheilussa esitettävästä tappelusta vahingollista on se, että se ei ole fiktiota, vaan se tapahtuu oikeasti. Ja silloin lapsen ja nuoren on entistä vaikeampi erottaa, mitä toiselle voi tehdä ilman, että sattuu tosi pahasti. Valitettavasti meillä on myös lapsia ja nuoria, jotka ottavat näistä mallia. 

– Nämä on kerta kaikkiaan tarkoitettu ammattitaitoisten ihmisten käyttöön, jotka ovat treenanneet vuosikaudet ja tätä täytyisi muistuttaa – että siinä ei ole mitään siistiä lyödä kavereita kyynärpäillä tuolla kaduilla, toteaa lapsiasiavaltuutettu. 

Pekkarisen kolme ratkaisuehdotusta:

  1. Lajin harrastajien ja edustajien vastuu: Lajin harrastajien ja etenkin idoliasemaan nousseiden ottelijoidentäytyy ottaa rohkeammin kantaa väkivallattomien katujen ja vapaa-ajan puolesta myös kansalinvälisellä tasolla. Heidän tulisi muistuttaa lajin vaaroista ja siitä, että se kuuluu vain valvottuun kehään.
  2. Vanhempien vastuu: Vanhempien tulisi tutustua lajiin yhdessä lastensa kanssa, jotta otteluiden seuraaminen ei jää lasten vertaissuhteiden varaan.
  3. Median vastuu: Miten lajista uutisoidaan? Tällä hetkellä on klikkiotsikoita verisistä otteluista.

Lue myös:

    Uusimmat