Rasittava työ, vähän vapaa-aikaa – ja vielä pitäisi ehtiä siivotakin jossain välissä. Jos elämä on kiireistä ja vapaa-aikaa on niukalti, siivoukseen kuluvan ajan käyttäisi mieluummin johonkin aivan muuhun. Ratkaisuna tulevat kodinhoitopalvelut.
Siivouspalveluita käyttävät eniten keskituloiset lapsiperheet. Myös seniorit kaipaavat usein apua erityisesti haastavissa kotitöissä, kuten ikkunoiden pesussa tai imuroinnissa. Muuton, remontin tai juhlapaikan siivouksen yhteydessä ulkopuolisen siivoustiimin voi hankkia helpottamaan urakkaa.
Kodin neliöt eivät ole este ulkopuolisen siivouspalvelun hankintaan. Pienen yksiön siivoukseen menee vähemmän aikaa kuin monikerroksisen omakotitalon, mikä näkyy tuntitaksana laskutettavan työn hinnassa. Asunnon koon lisäksi siivouksen hintaan vaikuttavat asukkaan kanssa sovitut toimenpiteet. Pelkkä imurointi ja lattioiden pesu sujuvat nopeasti, mutta siivouksen lisäksi on tarjolla paljon muitakin palveluita.
Kodinhoitopalveluiden tarjonta vaihtelee paljon, joten kannattaa ottaa selvää, mitä palveluita kukin yritys tarjoaa ja vastaavatko ne omia tarpeita.
Siivous räätälöidään jokaisen kotiin sopivaksi
Siivouspalvelun sisältö sovitaan aina asiakkaan kanssa kohdeluontoisesti. Perussiivous sisältää usein imuroinnin, lattioiden pesun, pölyjen pyyhinnän, yleisen järjestelyn sekä keittiön ja kylpyhuoneiden pesun. Kodinhoitaja voi lisäksi esimerkiksi käyttää koiraa ulkona tai tehdä koulusta kotiin palaaville lapsille välipalaa.
Tavallisimmat lisäpalvelut, joita asiakkaat pyytävät, ovat ikkunoiden pesu sekä saunan, kylpyhuoneen ja muiden kosteiden tilojen erikoispuhdistukset, kuten höyrypesut. Kodinhoitopalveluihin on myös mahdollista sisällyttää silitystä, pyykinpesua, ruoanlaittoa ja lakanoiden vaihtoa.
Palveluista ei yleensä veloiteta ylimääräistä, mutta työhön kuluu silloin enemmän aikaa, mikä näkyy loppulaskussa. Asiakas voi hyvin itse ehdottaa erikoisempiakin putsausta kaipaavia kohteita.
Tuntihinta 30-50 euroa
Sopimuksen mukainen viikkosiivous jatkuvana palveluna kustantaa noin 30–40 euroa tunnilta. Siivouksen voi sopia tehtäväksi myös esimerkiksi kahden tai neljän viikon välein.
Siivoukselle on asetettu minimityöaika, joka on yleensä 2–4 tuntia per siivouskerta, ja siivous suoritetaan arkipäivänä kello kahdeksan ja viiden välillä. Ilta-aikaan tai viikonloppuun sijoittuvasta siivouksesta pyydetään usein hieman ekstraa. Esimerkiksi kevätsiivouksen saa kotiinsa noin 40–50 euron tuntihintaan. Sama hinta veloitetaan myös muista kertaluontoisista siivouksista.
Sotkua ja likaa ei tarvitse hävetä
Kotona ei tarvitse kaivaa imuria esiin ennen siivoojan käyntiä, vaikka kodin sotkuisuus hävettäisikin. Siksihän siivousta ylipäätään tarvitaan – niin pienessä kuin isommassakin kodissa.
Lattioilla lojuvia tavaroita ei myöskään tarvitse järjestää kaappeihin ennen siivousta, ellei sitä itse halua tehdä ja näin lyhentää kodinhoitajalta siihen kuluvaa aikaa. Kodinhoitajaa voi ohjeistaa järjestämään tavarat oikeille paikoilleen. Jos koti on täynnä tavaraa, kannattaa siivousta ennemmin kääntyä ensin esimerkiksi ammattijärjestäjien puoleen. Siivouspalveluihin ei tavallisesti kuulu järjestäminen.
Kokeile pilottisiivousta
Kodinhoitopalvelut ovat kotitalousvähennyskelpoisia. Siivouksen voi saada myös arvonlisäverottomana eli sosiaalipalveluna, jos asuja on kyvytön tekemään kotinsa siivousta itse. Tähän voi olla syynä työkyvyttömyys tai tilapäinen työkyvyttömyys esimerkiksi leikkauksesta tai sairaudesta johtuen.
Jos siivouksen tilaaminen kotiin herättää kiinnostusta, voi siivouspalveluita tarjoavilta yrityksiltä kysyä niin kutsuttua pilottisiivousta. Pilottisiivouksen yhteydessä voidaan kartoittaa, mitä kodinsiivoukseen voisi kuulua ja kuinka usein siivous olisi tarpeellinen. Samalla kodinhoitaja tulisi tutuksi.
Siivouslahjakortilla voi myös ilahduttaa läheisiään. Kukapa ei haaveilisi kiireisen arjen keskellä siitä, että joku tulisi ja taikoisi kodin kauniiksi?
Juttua varten on haastateltu Mikko Kumpulaista Keradur Service Oy:stä ja Tanja Tiaista Stella Kotipalvelut Oy:stä.