Siivooja omaan kotiin? Näin se onnistuu

imurointi
Kotisiivouksesta kannattaa aina sopia kirjallisesti.Colourbox.com
Julkaistu 19.12.2015 06:02
Toimittajan kuva

Piia Turunen

piia.turunen@mtv.fi

Mitä pitää tehdä, jos haluaa ostaa kotiinsa siivouspalveluita? Kuluttajatutkija Taija Härkki neuvoo.

Hanki tietoa

Taija Härkki uskoo, että seniorit käyttäisivät nykyistä enemmän siivouspalveluja, jos he saisivat asiasta tietoa.

– Nyt ei oikein ole tahoja, jotka antaisivat täsmätietoa. Kunnat ja verovirkailijat eivät läheskään aina osaa neuvoa kotitalousvähennyksen tai arvonlisäverottomien palvelujen käytössä. Tämän takia seniorit, joiden arki on hakusessa, eivät oikein saa apua, Härkki sanoo.

Härkki kouluttaa itse kuluttajia kotitalousvähennysten ja arvonlisäverottomien palveluiden käytössä. Hän kehottaa senioreita vierailemaan ylläpitämällään Elias.fi-nettitorilla, johon on koottu yli kolmensadan siivouspalveluita tarjoavan yrityksen tiedot. Siellä voi esimerkiksi verrata hinnoittelua.

– Kannattaa kiinnittää huomiota siihen, mitä tietoja sivustolla on nostettu esiin, jotta samoja asioita osaa kysellä itse. Yrityksen on esimerkiksi ihan ehdottomasti oltava ennakkoperintärekisterissä, jotta palveluista on mahdollista saada kotitalousvähennys.

– Lisäksi voi pyytää nähtäväkseen dokumentteja vastuuvakuutuksesta, ammattitaidosta ja omavalvontasuunnitelmista.

Vähennä tavaroita

Kotien tavaranpaljous on ongelma, josta siivousyritykset usein valittavat.

sotku

– Se hidastaa siivoamista ja tulee sitä kautta kalliiksi, mutta toisaalta myös vaikeuttaa elämää kotona kokonaisuudessaan, Härkki selittää.

Ylenmääräisestä tavarasta pitäisikin luopua ennen kuin kotiinsa edes tuo ketään ulkopuolista siivoamaan.

– Näin joulun alla ikäihmiset, jotka eivät jaksa kiertää kaupoissa, voisivatkin antaa lahjaksi jotain omasta kodistaan. Pyytää lapsenlapsia valitsemaan jotain mieleistä ja lahjaksi vaikka verhouttaa vanhan tuolin uudelleen. Nuoret voivat heittää jonkin Ikean sesonkihuonekalun pois ja mummo antaa tilalle omassa huushollissaan tarpeettoman piirongin.

Tapaa ja vertaile

Ennen kuin kotisiivoussopimus tehdään, asiakkaan ja yrityksen edustajan kannattaa tavata ja sopia kokeilusta.

– Yritykset tietysti mielellään aloittaisivat ja tekisivät säännöllisen sopimuksen heti, mutta sitä kannattaa jarrutella. Eli ihan niin kuin pesukonettakin ostaessa, ”käydä useammassa kaupassa”. Kun kokeilee muutamaa eri yritystä, kuluttajankin silmä harjaantuu, Härkki sanoo.

– Jos heti ensimmäinen firma jysähtää, niin totta kai sen kanssa voi jatkaa, mutta kannustan aina kokeilemaan useampaa. Tuleeko siivoojan kanssa juttuun ja onko hänellä sellainen iloinen työote, jota on kiva katsella omassa kodissa?

siivous (2)

Sovi kirjallisesti

Sopimus kannattaa aina tehdä kirjallisena, jotta kummatkin osapuolet muistavat, mitä on sovittu.

– Kannattaa sopia myös työvälineistä: tuoko palveluntuottaja omansa vai käytetäänkö kodissa olevia? Jos käytetään kodissa olevia, kannattaa kysyä, millaiset välineet ovat hyvät, jotta siivous sujuisi nopeasti. Huonolla imurilla kuluu enemmän aikaa tuntiliksasta.

Säilytä molemminpuolinen kunnioitus

Esimerkiksi tilaukset ja peruutukset täytyy muistaa tehdä ajoissa. Muustakin sovitusta on pidettävä kiinni.

– Ikäihmisistä tulee palveluntuottajilta sellaista palautetta, että vaikka kahden tunnin siivousaika on mennyt, niin he sanovat, että ”tee nyt vielä tuo ja vie nyt vielä tuo”. Se on vähän sellaista iltalypsytoimintaa, Härkki sanoo.

Hyödynnä kotitalousvähennys

Miten kotisiivouksesta saa kotitalousvähennyksen? Lakimies Päivi Kaari kertoi vastauksen Studio55.fi-lähetyksessä joulukuussa 2015.

25:44img

Tuoreimmat aiheesta

Siivous