Vanhuspalvelut kärsivät työvoimapulasta. Erityisesti tämä näkyy kotihoidossa, kertoo THL:n johtava asiantuntija Sari Kehusmaa MTV:n Uutisaamussa.
– Kotihoito tarvitsee tuhansia uusia työntekijöitä meidän seurannan perusteella, Kehusmaa toteaa.
Vuonna 2020 Suomessa määrättiin henkilömitoitus vanhuspalveluihin. Sitä on viety eteenpäin porrastetusti. Kuluvan vuoden alusta lähtien on pitänyt olla 0,6 työntekijää asiakasta kohti.
Henkilömitoituksen siirtymäaika päättyy ensi vuoden huhtikuussa.
Huomioitavaa kuitenkin on, että kotihoitoon ei liity henkilömitoitusta.
– Tällä hetkellä, kun mitoitusta suhteellisen nopeaan tahtiin on ryhdytty nostamaan, niin henkilöstöä on ollut vaikea saada vanhuspalveluihin, Kehusmaa kertoo.
Tilanne ei näytä tulevaisuudessa juuri helpommalta. THL:n kyselyyn vastanneet palveluntarjoajat kertovat, että heillä on jatkuvasti tuhansia hoitajapaikkoja auki.
– Kotihoidon yksiköissä toimitaan riittämättömällä henkilöstöllä ja tehdään ylitöitä. Kotihoidossa joka kymmenes yksikkö ilmoitti, että heillä tehdään päivittäin tai lähes päivittäin ylitöitä, Kehusmaa sanoo.
Useat rekrytoinnit epäonnistuvat, koska ammattitaitoista, koulutuksen saanutta työvoimaa ei yksinkertaisesti ole saatavilla.
– Erityisesti kotihoidon käyttäjämäärät tulevat kasvamaan. Kotihoidon käyttäjät tarvitsevat myös tukipalveluita, kuten ateriapalveluita, Kehusmaa kertoo.
Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana.
Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12.
Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä.
Kehusmaan mukaan palveluiden kehittämistä ohjaa tulevaisuudessa se, kuinka paljon henkilöstöä on ylipäätään mahdollista saada.
THL:n johtavan asiantuntija Hanna Alastalon mukaan nykytilanteessa henkilöstö kuormittuu ja asiakkaille tilanne näkyy kiireenä.
– Kotihoidon käyntejä voidaan siirtää, lyhentää tai jopa jättää välistä. Käytetään myös etäkäyntejä, hän toteaa.