Alaskalainen yläkoulu kielsi oppilailtaan puhelimien käytön koulupäivän aikana. Parin viikon totuttelun jälkeen niin opettajat kuin oppilaatkin ylistävät käytäntöä.
Älypuhelimen jatkuva piipitys ja värinä häiritsevät keskittymiskykyä ja ihmisten välistä vuorovaikutusta. Nykyteknologian huonot puolet ovat tuttu pulma kouluissa. Puhelinriippuvuuden vuoksi älypuhelimien käyttö koulupäivän aikana on kielletty esimerkiksi Ranskassa. Myös Suomessa asiantuntijat ovat ehdottaneet samaa.
Mutta millaisia vaikutuksia puhelinkiellolla on? Positiivisia, kertovat Anchoragessa Alaskassa sijaitsevan katolisen yläkoulun opettajat ja oppilaat Yahoo Lifestylelle.
Puhelimet saa takaisin päivän päätteeksi
Noin 70 oppilaan koulu kielsi älypuhelimien käytön kuutisen viikkoa sitten. Kännyköitä ei saa käyttää koulupäivän aikana, vaan ne jätetään ensimmäiseen luokkahuoneeseen koulupäivän alussa, josta ne saa takaisin päivän päätteeksi.
– Uskon, että tällä on ollut positiivinen vaikutus koko kouluumme, Lumen Christissä opiskeleva yhdeksäsluokkalainen Natalie Grubba sanoo.
Oikeassa hätätapauksessa alaskalaisoppilaat saavat älypuhelimensa käyttöön. Oppilaiden puhelimia ei ole varastettu tai kadonnut, kertoo paikallinen KTUU-uutiskanava.
Pelkkä puhelimen läsnäolo vaikuttaa keskittymiseen
Koulun rehtori Brian Ross kertoo, että pelkkä älypuhelimien läsnäolo häiritsi aiemmin oppilaita. Moni veti puhelimen taskustaan tarkistaakseen mahdollisesti tulleet viestit tai muut ilmoitukset.
– On hankala saada opiskelijat keskittymään uudelleen siihen, mitä ollaan opettamassa, Ross kertoo Yahoo Lifestylelle.
Sivuston haastattelema Rutgersin yliopiston psykologian professori Arnold Glass kertoo, että keskittymiskyvyn lisäksi älypuhelimien jatkuva räplääminen heikentää akateemista pärjäämistä. Kun oppilas jakaa huomionsa älypuhelimen ja opetuksen välille, hän ei sisäistä opittavaa asiaa syvällisesti. Vaikka oppilas pystyisi vastaamaan oikein oppitunnin aikana, viikon päästä asia on unohtunut.
Glass havaitsi tutkimuksessaan, että college-opiskelijat pärjäsivät selvästi huonommin kokeissa, jos heillä oli mahdollisuus päästä luokassa käsiksi älypuhelimeensa. Professori uskoo, että älypuhelimen läsnäolo vaikuttaa vielä vahvemmin nuorempiin koululaisiin.
Myönteisiä vaikutuksia luokkahuoneessa
Aluksi Lumen Christin oppilaat olivat hämmentyneitä kännykkäkiellosta. Koululaiset eivät uskoneet, että pelkkä kännykän läsnäolo vaikuttaisi suuresti heidän oppimiseensa.
Nyt kännykkäkieltoa on jatkunut kuusi viikkoa ja sekä opettajat että oppilaat kertovat kiellon positiivisista vaikutuksista. Osallistuminen, tuotteliaisuus ja vuorovaikutus ovat lisääntyneet. Opettajat ovat huomanneet, että opiskelijat ajattelevat aiempaa kriittisemmin. Vaikuttaa myös siltä, että opiskelijat nauttivat enemmän opiskelusta.
– Kun opiskelijat ovat keskittyneitä, enemmän materiaalia voidaan käydä läpi perusteellisemmin ja yksityiskohtaisemmin, äidinkieltä, historiaa ja teologiaa opettava Megan Spillers sanoo Yahoo Lifestylelle.
Oppilaat puhuvat toisilleen enemmän
Kaikista näkyvin puhelinkiellon hyöty on lisääntynyt vuorovaikutus oppilaiden välillä. Lounaalla ja välitunneilla nuoret eivät enää tuijota puhelimiaan vaan keskustelevat toistensa kanssa kasvokkain.
– He ovat sitoutuneempia oikeaan maailmaan älypuhelimien virtuaalisen maailman sijaan, rehtori Ross kertoo.
Samaa mieltä on yhdeksäsluokkalainen Natalie. Hän sanoo, että keskustelu toisen ihmisen kanssa on helpompi aloittaa, kun tällä ei ole puhelinta kädessä. KTUU-uutissivuston haastattelema koulun oppilas komppaa toveriaan:
– Olen nähnyt myönteisen vaikutuksen koulussamme. Ihmiset ovat sosiaalisempia, ja keskitymme oikeasti kouluun sen sijaan, että tarkastelisimme koko ajan puhelimiamme, Joshua Van Tuyl sanoo.
Kouluissa on saatu aiemminkin hyviä kokemuksia puhelinkiellosta. Esimerkiksi tässä australialaiskoulussa havaittiin, että monet oppilaat arvostavat mahdollisuutta olla erossa teknologiasta ja erityisesti sosiaalisesta mediasta tietyn ajan.
Lue myös: Äiti vei kaikki tekniset laitteet – teini kiersi rangaistuksensa suorastaan nerokkaalla tavalla
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Lähteet: Yahoo Lifestyle, KTUU.com, ABC11