Koulu laittaa oppilaiden puhelimet suojapusseihin päivän ajaksi – hyötyjä ylistetään: "En tiennyt, miten koukussa olenkaan"

0:56img
Tällä ei todellakaan päässyt nettiin... Muistatko vielä Mobira Talkman -puhelimen?
Julkaistu 01.07.2019 16:25

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Australiassa ylistetään nyt kokeilua, jossa oppilaat lukitsevat puhelimensa suojapussiin päivän ajaksi.

Australiaiskoulu on saanut hyviä tuloksia säilyttämällä oppilaidensa puhelimia uudella tavalla. Mistään ikävästä pakosta ei ollut kysymys: Wauchopen koulussa oppilaille annetaan mahdollisuus lukita puhelimensa päiväksi suojapussiin.

Yondr-niminen pussukka pitää puhelimen turvassa, mutta saavuttamattomissa. Sama metodi on ollut jo käytössä Yhdysvalloissa, ja Australiassa kokeilua ylistetään nyt upeana, kertoo ABC News.

"Monet oppilaat sanovat arvostavansa mahdollisuutta olla erossa teknologiasta"

Ennen koulun alueelle saapumista oppilaat sammuttavat tai vaimentavat puhelimensa ja asettavat ne koulua ympäröivässä aidassa oleviin, lukittuihin säilytysastioihin. Puhelimet pysyvät pusseissaan koko päivän.

– Monet oppilaat sanovat arvostavansa mahdollisuutta olla erossa teknologiasta ja erityisesti sosiaalisesta mediasta tietyn ajan, rehtori Glen Sawle sanoo.

Videolla esitellään Yondr-puhelinpussia, joka on käytössä myös amerikkalaiskouluissa. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

– Sen sijaan, että kieltäisimme puhelimet, tässä on kyse ruutuajan ja sosiaalisen median viemän ajan hallinnasta, ja mielestäni tämä on hyvä oppitunti oppilaille myös heidän tulevaisuuttaan ajatellen.

Tulokset ovat lupaavia

Rehtorin mukaan koe on mennyt hyvin ja tulokset ovat lupaavia. Neljän kokeiluviikon aikana "negatiiviset tilanteet" oppilaiden välillä olivat vähentyneet kymmenen prosenttia, ja Australiassa käytössä olevat määräaikaiset erottamiset koulusta olivat laskeneet kolmanneksella.

– Toistaiseksi keräämämme data tuntuu viittaavan siihen, että kokeilulla on ollut todella merkittävä vaikutus oppimisen laatuun luokissa, ei vain oppilaille, vaan myös opettajille, Sawle sanoo.

Tiedeopettaja Jayme Reidin mukaan aiemmin koulu etsi rangaistuksia, joilla päästä eroon puhelimista luokissa. Seuraukset ja rankaiseminen eivät kuitenkaan tuoneet tulosta.

"En koskaan oikeasti tiennyt, miten koukussa olenkaan"

Oppilas Ella-Jai Nolland oppi uutta itsestään kokeen vuoksi.

– Olin innoissani, hermostunut, tunteeni olivat sekavia, olin vähän peloissani. En koskaan oikeasti tiennyt, miten koukussa olenkaan. Nyt oloni on itseni suhteen parempi ja koen, ettei minun tarvitse koko ajan luottaa puhelimeeni, Ella-Jai kommentoi.

Oppilaiden mukaan oppilaat viettävät nyt aikaa yhdessä, koska eivät roiku puhelimillaan. Osa kokee myös kuuntelevansa opettajaa paremmin nyt, kun puhelin ei vie huomiota.

Ongelmiakin on ollut: jotkut ovat nimittäin yrittäneet murtautua kokeessa käytettyihin suojapusseihin. Hyödyt kuitenkin ylittävät haitat, ja "pussukkakokeilu" levinnee seuraavaksi muihin alueen kouluihin.

LUE MYÖS: Pystytkö olemaan päivän ilman älypuhelinta? Haaste voi paljastaa yleisen ongelman: "Sitä ei välttämättä itse tiedosta"

Lue kaikki lifestyle-aiheiset artikkelit! 

Lähde: Abc.net.au

Tuoreimmat aiheesta

Koulu