Tytön luokkakaverit kertoivat poliisille, ettei tytöllä ollut ampujan kanssa mitään tekemistä, koska hän ei ylipäätään puhunut juuri kenellekään.
Viertolan koulussa Vantaalla huhtikuussa kolmea oppilasta ampunut 12-vuotias poika oli itse kertonut poliisille ampumisen syyksi itseensä kohdistuvan kiusaamisen ja syrjimisen.
Poika ei kuitenkaan osannut selittää tarkemmin, millaista kiusaaminen oli, eikä kertonut poliisille milloin kiusaamista tarkkaan ottaen oli ollut. Pojan mukaan se oli kuitenkin lähes päivittäistä.
Poika oli siirtynyt Viertolan kouluun yksitoista viikkoa ennen ampumista ja laatinut viidentoista henkilön nimilistan kiusaajistaan. Tältä listalta löytyivät myös kolmen ammutun uhrin nimet.
Ampumisessa kuoli 12-vuotias poika ja kaksi saman ikäistä tyttöä loukkaantui vakavasti. Toinen heistä pääsi sairaalasta pois vasta hiljattain, eikä hänen tilansa ole poliisin mukaan edelleenkään hyvä.
Poliisi tuli esitutkinnassa siihen tulokseen, ettei pojan Vantaalla tapahtuneesta kiusaamisesta löytynyt viitteitä. Se kuitenkin huomioi, että kiusaamisessa on kyse myös yksilön subjektiivisesta kokemuksesta.
– On mahdollista, että muut lapset tai aikuiset eivät halua raportoida tekemäänsä tai näkemäänsä kiusaamista esimerkiksi tapahtumien aiheuttamien syyllisyyden tuntemuksien vuoksi. Ei ole myöskään tavatonta, että koulukiusaamista tapahtuu siinä määrin hienovaraisesti tai piilossa, että se jää esimerkiksi opettajilta huomaamatta, poliisi kirjoitti yhteenvedossaan.
Ampujan piirros kulkureitistään luokassa. Sermin takana istunut tyttö oli ampujan viimeinen uhri.Poliisi
Loppukaneettina poliisi totesi, että pojan itsensä kertomuksia lukuun ottamatta merkittävä osa esitutkinnassa saadusta näytöstä kuitenkin tuki sitä, ettei poikaa ollut kiusattu tai syrjitty Viertolan koulussa. Opettajan kertomuksen mukaan poikaa oli myös aktiivisesti pyritty ryhmäyttämään muiden oppilaiden kanssa, mutta hän ei ottanut näitä yrityksiä vastaan.
Myös poliisin kuulustelemilla opettajilla oli vaikeuksia ymmärtää, miksi ampuja valitsi uhreikseen juuri kyseiset kolme lasta. Toista opettajaa kummastutti erityisesti se, että yksi uhreista oli luokan hiljaisin tyttö. Hänestä ampuminen näytti sattumanvaraiselta huitomiselta.
– Ja erityisesti minun on tosi vaikea kuvitella että hän olisi halunnut mitään pahaa Uhri 3:lle, luokan opettaja sanoi.
– Uhri 3 on ollut tosi yksin ja miksi Uhriin 3 on osunut niin en näe, että hän olisi aiheuttanut yhtään mitään, toinen opettaja sanoi.
"Eikä Uhri 3 puhu kenellekään"
Tytöstä käytetään esitutkinnassa nimitystä Uhri 3 ja ampujaa kutsutaan Epäillyksi. Tyttö itse kertoi poliisille, ettei hänellä ollut luokalla kavereita ja koki olevansa yksinäinen. Hän istui luokassa aina sermin takana keskittymisvaikeuksien takia. Hänet tunnettiin luokassa erittäin ujona lapsena, joka ei juurikaan puhunut muille oppilaille.
Näin kertoi moni niistä lapsista, joita poliisi esitutkinnan aikana kuuli. Yhdeltä poliisi kysyi, millainen suhde ampujalla oli tyttöön.
– Molemmat olivat hiljaisia. Uhri 3 ei puhunut muutenkaan meidän luokkalaisten kanssa. Mun mielestä Uhri 3 ei puhunut Epäillyn kanssa koskaan. Mutta en tunne Uhria 3 niin hyvin, että voisin sanoa tämän varmana, lapsi sanoi.
– Uhri 3 on tosi hiljainen eikä Uhri 3 puhu kenellekään oikeastaan, paitsi joillekin sen kavereille. Uhri 3 ja Epäilty eivät myöskään puhuneet keskenään, toinen lapsi sanoi.
– Musta tuntuu, että se ei ole ikinä puhunu Uhrin 3 kaa. Uhri 3 on aika ujo ja olen ite kuullut sen vaan pari kertaa puhuvan, kolmas totesi.
Tyttö istui omalla pulpetillaan sermin takana, kun ampuja tuli hänen luokseen. Sermin vuoksi hän ei ollut nähnyt kunnolla, kun 12-vuotias poika oli jo ampunut kahta muuta uhria.
Tyttö ei sanonut ampujalle mitään, eikä aluksi ymmärtänyt täysin tulleensa ammutuksi.
– Hmm, se oli vaan niinku shokki, ja mää niinku tosi niinku, mä halusin tosi paljon miettii, et se oli unta, tyttö kertoi poliisille.
– Se ei ees oikeestaan sattunut niin paljoo.
– Okei, poliisi totesi.
– Et se tuntu vähän samalta, et niinku neulan laittanut, tyttö sanoi.