Koulukiusaaminen kuohuttaa - joskus vasta rikosilmoitus auttaa

Lehtikuva
Julkaistu 09.04.2014 18:04
Toimittajan kuva

Mervi Oksanen

mervi.oksanen@mtv.fi

Sosiaalisessa mediassa on levinnyt tänään 10-vuotiaan tamperelaisen koulukiusatun tarina. Poika ei ole saanut koululta apua tilanteeseen, vaan päin vastoin koulu on tehnyt vastavetona huoltajan yhteydenottoihin oppilaasta lastensuojeluilmoituksen. 

Pojan äidin mukaan pojan päätä on muun muassa hakattu naulakkoon ja viemärinkanteen koulussa. Eräällä lääkärikäynnillä lääkäri oli mustelmia tarkastellessaan kehottanut äitiä tekemään rikosilmoituksen kiusaajista.

Myös keskustelupalstoilla äitiä kehotetaan yleisesti ottamaan yhteyttä poliisiin. Samoilla linjoilla on Tampereen poliisin kouluyhdyshenkilö ylikonstaapeli Jari Viljanen.

Varhainen puuttuminen kaikkien etu

Viljasen mukaan ideaali lähtökohta on se, että koulu pystyisi itse huolehtimaan kiusaamistapauksista, mutta aina se ei kuitenkaan onnistu.

– Olen sitä mieltä, että matalan kynnyksen puuttuminen on hyvä. Minuun voi täällä Tampereella olla yhteydessä hyvin matalalla kynnyksellä, jos apua tarvitaan selvittelyissä koulumaailmassa. Ei tarvitse odottaa rikosilmoituksen tekoon, että olisi yhteydessä. On kaikkien edun mukaista, että asiaan päästään puuttumaan alkuvaiheessa, Viljanen korostaa. 

Tänään ja eilen sosiaalisessa mediassa ruoditussa Tampereen koulukiusatun tapauksessa koulu ei ollut puuttunut kiusaamiseen, vaikka kyseessä on kiusaamista vastustavaan KiVa Koulu -hankkeeseen osallistuva koulu. 

Viljanen kertoo törmänneensä ajoittain vastaavaan.

– Kyllähän sitä aina joskus kuulee huhupuheita koulun passiivisuudesta kiusaamistapauksessa, mutta kun niiden totuudenperäisyydestä ei voi tietää, niihin ei pääse tarttumaan, hän harmittelee.

Poliisin liittyessä kuvioihin alkaa kuitenkin tapahtua.

– Siinä vaiheessa, kun poliisiin otetaan virallisesti yhteyttä, yleensä aktivoidutaan. Silloin alkaa huoli enemmän herätä ja asiaa aletaan setviä enemmän, Viljanen kertoo.  

Koska rikosilmoitus?

Missä vaiheessa sitten on tarpeen tehdä rikosilmoitus koulukiusaamisesta?

Ylikonstaapeli Jari Viljanen pitää rajana toistuvuutta ja sitä, että kiusattu on saanut tapahtumissa ruumiinvammoja.

– Lähtökohtaisesti asia on niin, että on tapahtunut pahoinpitely, jos vammoja on tullut. Silloin pitäisi tehdä rikosilmoitus, Viljanen opastaa.

Miten asiat etenevät rikosilmoituksen teon jälkeen?

– Jos poliisin pakeille tulee huoltaja lapsensa kanssa ja tekee tällaisen ilmoituksen, niin poliisi ottaa ilmoituksen vastaan ja siitä prosessi pyörähtää liikkeelle, Viljanen kuvailee.

Pallo sosiaaliviranomaisille

Viljasen mukaan prosessin pyörähtäminen liikkeelle tarkoittaa sitä, että poliisi kuulustelee ja puhuttelee asianosaiset ja mahdolliset todistajat.

Kun poliisin tutkimus on tehty, asian käsittely siirtyy sosiaaliviranomaisille, koska asianosaiset ovat lapsia.

– Sosiaaliviranomaiset tietysti tekevät yhteistyötä oppilaiden, huoltajien ja koulun kanssa. Kaikkihan tähtää siihen, ettei tapahtuma enää toistu eli yhteistyö on tässä kaikessa hyvin tärkeää, Viljanen korostaa.

Viljasen mukaan poliisi saa Tampereella jonkin verran yhteydenottoja koulukiusaamisten vuoksi, mutta tilastojen puuttumisen vuoksi hän ei osaa arvioida lukumäärää tarkemmin.

KiVa Koulu -hake otettiin valtakunnalliseen käyttöön 2009-10. Viljanen uskoo, että siitä on saattanut olla apua, koska yhteydenottoja on tullut viime vuosina vähemmän kuin aikaisemmin.

– Kouluissa on kehitelty esille tulleista kiusaamistapauksista erilaisia metodeja ja niin näitä asioita on pystytty paremmin ennalta ehkäisemään ja puuttumaan kiusaamisiin, Viljanen arvelee hyvää kehitystä.

Tuoreimmat aiheesta

Lastensuojelu