Moottoripyöräkerho Tornados MC:n jäsenet saattoivat 15-vuotiaan pojan kouluun Nikkilässä torstaiaamuna, sillä poika on joutunut kiusaajien silmätikuksi ja tullut pahoinpidellyksi kahteen otteeseen.
Motoristit koulukiusaamista vastaan ry:n (Mkkv) hallituksen jäsen Ari Santaharju pitää tekoa hienona. Hän muistuttaa, että kiusaamisongelma ei poistu pelkästään koulukyytejä tarjoamalla – ei edes silloin, vaikka kyytiä tarjoamassa olisi joukko moottoripyöräkerholaisia.
– Ruotsissa ja Norjassa on järjestetty koulukiusaamisen vastaista toimintaa paraatiajojen muodossa, jossa kiusattu oppilas on otettu kyytiin. Tämä Ruotsin-malli on hieman ongelmallinen. Yleistykset ovat aina vaarallisia, mutta ihmiset, jotka ovat tulleet kiusatuksi kaipaavat tällaista ylimäärästä huomiota usein kaikkein vähiten, Santaharju kertoo.
– Tempauksen jälkeen elämää joutuu jatkamaan samassa vanhassa ympäristössä. Ongelmaan pitäisikin puuttua laajemmalti. Ehkä se on kuitenkin kiusaajille signaali, jonka myötä huomataan, että kiusaamista ei hyväksytä.
"Elämä on tarpeeksi vaikeaa ilman kiusaamistakin"
Santaharju järjestää Mkkv-yhdistyksen puitteissa kouluilla tilaisuuksia, joissa ala- ja yläasteikäisille puhutaan koulukiusaamisen vaikutuksista.
Tilaisuuksiin osallistuu yleensä taustoiltaan kirjava joukko motoristeja, jotka saapuvat paikalle pyörillään. Joukossa on Santaharjun mukaan niin matkapyöräilijöitä, veteraanimotoristeja kuin moottoripyöräkerholaisiakin.
– Joukossa on monenlaista porukkaa. Motoristeja on erilaisia, niin kuin on oppilaitakin. Olemme kuitenkin kaikki saman asian puolella.
– Meidän sanomamme on, että jokainen meistä tarvitsee suojan ja turvapaikan. Kun tulee rankkasade, jokainen kastuu ilman suojaa. Haluamme sanoa, että elämä on tarpeeksi vaikeaa ihmisille ilman kiusaamistakin.
Siviilissä seurakunnan nuorisotyöntekijänä työskentelevä mies korostaa koulun ja vanhempien yhteyden merkitystä kiusaamisen ehkäisyssä. Hänen mukaansa kiusaamiseen tulisi puuttua välittömästi, sillä kiusattujen hätä on aina akuuttia.
– Esimerkiksi yläaste kestää kolme vuotta. Vaikka kolme vuotta on lyhyt aika, nuorille se on todella merkityksellinen vaihe. Sinä aikana painitaan paljon itseluottamuksen ja itsetunnon kanssa ja jotenkin siitä pitäisi vielä jatkaa eteenpäinkin. Kun kiusaamisesta puhutaan, siinä ei ole varsinaisesti päivääkään hukattavissa. Hätä on akuuttia.
Juttua korjattu 27.1. kello 20.03: Ari Santaharjun kommentteja täsmennetty.