Vain harva koululainen syö kaikki koulussa tarjottavan aterian osat, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreesta tutkimuksesta.
Katso uutisvideo: Kouluruokailu kaipaa päivitystä, kerrotaan yllä olevassa videossa.
Suositusten mukainen koululounas koostuu pääruoasta, salaatista, ruokajuomasta, leivästä ja leipärasvasta. Näillä pöydän antimilla katetaan kolmannes oppilaan päivittäisestä energiantarpeesta.
Tutkimuksen mukaan kaikki kouluruokaan kuuluvat aterianosat valitsi joka päivä vain 7 prosenttia kuudesluokkalaisista tytöistä ja 12 prosenttia pojista.
Kahdeksasluokkalaisista kaikki aterianosat valitsi vain 4 prosenttia tytöistä ja 8 prosenttia pojista.
Salaatissa nirsoilua
THL:n mukaan salaattia kertoi ottavansa päivittäin noin puolet kuudesluokkalaisista. Kahdeksasluokkalaisista tytöistä salaattia kertoi valitsevansa päivittäin runsas kolmannes ja pojista vajaa kolmannes.
Lue myös:
Pääosin koululounas kuitenkin maistuu koululaisille: lähes 90 prosenttia kaikista kuudes- ja 70 prosenttia kahdeksasluokkalaisista kertoi osallistuneensa ruokailuun joka arkipäivä.
Tutkimuksen mukaan pojat söivät kasviksia harvemmin kuin tytöt. Lisäksi kahdeksasluokkalaiset söivät kasviksia kuudesluokkalaisia harvemmin.
Yleisin syy koululounaan välistä jättämiseen oli poissaolon lisäksi se, että oppilas ei pitänyt kouluruoasta.