Koulutie haltuun harjoittelemalla – vanhemmilla elintärkeä tehtävä

lapsi suojatiellä
Kuvituskuva.Liikenneturva / Nina Mönkkönen
Julkaistu 14.07.2016 14:27

MTV LIFESTYLE

Koulujen alkuun on vajaa kuukausi aikaa. Liikenneturva muistuttaa, että koulumatkan harjoittelu yhdessä lapsen kanssa on aloitettava hyvissä ajoin. Harjoittelulla varmistetaan, että lapsella on koulureitti hallussa, ja näytetään turvalliset tavat toimia liikenneympäristössä.

Koulutaipaleen alussa oleva lapsi on monen uuden äärellä. Ensimmäisistä koulupäivistä vähenee yksi jännityksen aihe, kun koulumatka on kunnolla treenattu etukäteen. Jos koulumatkaa ei ole vielä harjoiteltu, kannattaa se pian aloittaa.

– On vanhemman tehtävä katsastaa lapsensa tuleva koulumatka ja suunnitella sopivin reitti kouluun. Sopivin ei kuitenkaan aina tarkoita lyhintä reittiä. Lapsen turvallisuuden takia kannattaa vähän kiertääkin. Kun koulureittiä harjoitellaan yhdessä lapsen kanssa, opetellaan paitsi reitti, myös oikeat tavat toimia liikenteessä. Parhaiten toimintaohjeet jäävät lapsen mieleen, kun ne yhdistyvät tiettyyn paikkaan ja tilanteeseen, Liikenneturvan koulutuspäällikkö Satu Tuomikoski toteaa.

Koulun alkamisen jälkeen kannattaa silloin tällöin varmistaa, että ohjeet ovat vielä mielessä. Samalla kun lapsen kanssa keskustelee koulukuulumisista, voi kysyä myös koulumatkan sujumisesta.

Koulumatka treenaa lapsen itsenäistä liikkumista

Koulumatka on lapselle tie itsenäiseen liikkumiseen. Pienen ja isommankin koululaisen liikennetiedot ja -taidot karttuvat vähitellen kokemuksen myötä – seuraamalla aikuisten esimerkkiä ja harjoittelemalla itse. Jos suinkin on mahdollista, kannattaa lasta kannustaa kulkemaan koulumatkat jalan tai pyörällä.

– Auton takapenkiltä liikennetaidot eivät kartu samalla tavalla kuin itse liikenteessä kulkevalla. Koulumatkojen taittaminen jalan on usein myös merkittävä osa lapsen päivittäistä ulkoilua ja liikuntaa. Oppilaan vireyden ja keskittymiskyvyn on myös todettu olevan parempi silloin, kun koulumatka on kuljettu omin voimin ulkoillen, Tuomikoski lisää.

Jos vanhemmat kokevat, että koulureitti on lapselle yksin kuljettavaksi liian vaikea, matkaa kannattaa harjoitella yhdessä kävellen. Lisäksi lasta voi saattaa kouluun kävellen silloin tällöin tai perustaa lähialueen lasten ja vanhempien kanssa "kävelevä koulubussi".

Jos koulun ja kodin väliselle matkalle kertyy mittaa, voi lapsen päästää autosta ulos turvallisessa paikassa esimerkiksi kilometri ennen koulua. Kävelemällä kouluun edes osan matkaa, lapsi pääsee nauttimaan ulkoilun hyödyistä eikä koulun ympäristö ruuhkaudu autoliikenteestä.

Vanhempien on hyvä muistaa, että turvallisin koulureitti ei välttämättä ole sama jalan ja pyörällä. Jos esimerkiksi kolmasluokkalainen aloittaa koulumatkapyöräilyn, niin pyöräreitti on tarpeen kerrata yhdessä vanhempien kanssa pyöräillen.

Lähde: Liikenneturva

Tuoreimmat aiheesta

Liikenneturvallisuus