Aloita koulumatkan opettelu lapsen kanssa jo nyt – kiinnitä huomiota näihin asioihin

1:59img
KATSO MYÖS VIDEO: Mitä lapsen pitää muistaa, kun suojatien eteen on pysähtynyt auto?
Julkaistu 13.07.2024 11:15
Toimittajan kuva

Teppo Vesalainen

teppo.vesalainen(at)autoliitto.fi

Lapsen koulumatkan suunnittelu ja harjoittelu ovat syytä aloittaa ajoissa.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme auto- ja liikenneaiheisiin kysymyksiin joka viikko. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen lifestyle@mtv.fi.

Kysymys: Milloin koulumatkan opettelu pitäisi aloittaa tulevan ekaluokkalaisen kanssa ja mihin asioihin tulisi kiinnittää erityistä huomiota?

Vastaus: Mikäli lapsi on lähdössä syksyllä koulutielle eikä hänen kanssaan ole vielä aloitettu koulumatkaan ja siihen liittyvään liikennekäyttäytymiseen perehtymistä, kannattaa tarttua tuumasta toimeen mahdollisimman pian.

Lue myös: Tärkeä vinkki mönkijästä haaveilevan nuoren vanhemmalle: "Mene itse kyytiin ja..."

Lyhin reitti ei aina ole turvallisin

Vanhemman kannattaa ensin itse suunnitella turvallinen reitti lapselle. Mikäli pienellä, kohtuullisella, kiertämisellä pystyy esimerkiksi vilkasliikenteisen tien toiselle puolelle siirtymään ali- tai ylikulun kautta normaalin tienylityksen sijaan, on se vahva peruste kyseisen reitin käyttöön. 

Jos yli- tai alikulkua ei ole, kannattaa vilkkaiden teiden ylityksissä priorisoida liikennevalo-ohjattuja risteyksiä tavallisten suojateiden edelle.

Lapsi koulutiellä kuva 1 Teppo Vesalainen

Mikäli yli- tai alikulkua ei ole, kannattaa vilkkaiden teiden ylityksissä priorisoida liikennevalo-ohjattuja risteyksiä tavallisten suojateiden edelle.

Aluksi aikuisen kanssa – sitten yksin

Järkevää on kulkea matka muutamaan kertaan lapsen kanssa yhdessä ja vastuuttaa lapsi itse havainnoimaan autot sekä tekemään päätöksen siitä, milloin tienylitys on turvallista. Aikuinen luonnollisesti puuttuu asiaan, jos tilanne vaikuttaa sitä edellyttävän. 

Lapsen havainnointia vaikeuttaa pieni koko, joka vastaavasti vaikeuttaa myös lapsen havaitsemista lähestyvän ajoneuvon kuljettajan näkökulmasta. Koulureittiä yhdessä opeteltaessa vanhempi voikin kyykistyä lapsen viereen ja katsella tilannetta hänen silmiensä korkeudelta. Näin saattaa paljastua jotain sellaista huomioonotettavaa, jota ei muuten olisi huomannut lapsen kanssa käsitellä.

Lapsi koulutiellä kuva 2 Teppo Vesalainen

Lapsen pieni koko vaikeuttaa paitsi hänen omaa havainnointiaan – myös muiden mahdollisuuksia havaita lapsi.

Olennaista on muistuttaa lasta, että jos toisesta suunnasta lähestyvä autoilija pysähtyy antamaan tietä, ei ole automaattisesti selvää, että myös vastakkaisesta suunnasta lähestyvä väistäisi. On siis tärkeää, että lapsi näissäkin tilanteissa muistaa havainnoida molemmille sivuille. 

Alla olevalla videolla näytetään, kuinka tie ylitetään turvallisesti. Juttu jatkuu videon alla.

1:45img

Autoliiton videolla näytetään, miten tie ylitetään turvallisesti.

Muuallakin kuin kodin ja koulun välillä lapsen kanssa käveltäessä kannattaa häntä kehottaa katsomaan autot ja valitsemaan sopiva ylityshetki. Olennaista on korostaa, että pelkästään omanikäisen kaverin näkemykseen oikeasta tienylityshetkestä ei pidä luottaa vaan aina on muistettava havainnoida itse.

Kun koulumatka on kuljettu lapsen kanssa muutamaan kertaan ja se on alkanut sujua, hänet kannattaa lähettää harjoitusmielessä kulkemaan matka yksin. Vanhempi voi esimerkiksi viedä lapsen koululle, josta hän lähtee itsenäisesti kävelemään kotiin. Vanhempi voi sitten siirtyä tarkkailuasemiin jonnekin matkan varrelle.

Lapsi koulutiellä kuva 3 Teppo Vesalainen

Kun koulumatka on kuljettu lapsen kanssa muutamaan kertaan ja se on alkanut sujua, hänet kannattaa lähettää harjoitusmielessä kulkemaan matka yksin.

Poukkoilua syytä välttää

Tienylitystä edeltävän huolellisen havainnoinnin lisäksi on olennaista painottaa myös yllättävään poukkoiluun liittyviä riskejä. 

Paha vaaratilanne saattaa aiheutua esimerkiksi siitä, jos yhdistetyn pyörätien ja jalkakäytävän toiselta puolelta ryntää yllättäen sen toiselle puolelle, varmistamatta, lähestyykö edestä tai takaa pyöriä, mopoja, sähköpotkulautoja tms.

Lapsi koulutiellä 4 Teppo Vesalainen

Äkillinen säntäys yhdistetyn pyörätien ja jalkakäytävän puolelta toiselle saattaa johtaa pahaan törmäykseen esimerkiksi pyöräilijän, mopoilijan tai sähköpotkulautailijan kanssa.

Lue myös: Suomen teillä on suositus, jota ei tiettävästi ole käytössä missään muualla – näin moni sitä noudattaa

Yllättävät tilanteet

Tutullakin matkalla voi tulla vastaan yllättäviä tilanteita, jos esimerkiksi liikennevalot eivät toimi. On tärkeää, että lapselle on kerrottu tällaisen tilanteen mahdollisuudesta ja hänet on ohjeistettu toimimaan siinä.

Lapsi koulutiellä kuva 5 On tärkeää, että lapsi osaa toimia turvallisesti myös silloin, jos liikennevalot eivät toimi.

On tärkeää, että lapsi osaa toimia turvallisesti myös silloin, jos liikennevalot eivät toimi. 

Muutenkin on olennaista muistuttaa lasta, että liikennevaloissa vihreän valon palaessakin on syytä aina havainnoida sivuille ennen suojatielle astumista. Valitettavan moni autoilija ajelee vanhoilla vihreillä ja saattaahan sieltä tulla hälytysajoneuvokin.

Lue myös: Bussikuski neuvoo muistisäännön väistämiseen liikenteessä

Puhelin varastaa huomiota

Lapsen kanssa pitää sopia myös puhelimenkäytön pelisäännöt. Puhelinta ei tule käyttää liikenteessä liikuttaessa eli pelejä pelaillaan tai nettiä selaillaan vasta kotona.

Mikäli joku soittaa tai lähettää viestin, kun ollaan valmistautumassa tien ylitykseen tai ylittämässä sitä, tulee puhelin jättää huomiotta. Soittajalle tai viestin lähettäjälle voi sitten palata myöhemmin, turvallisemmassa tilanteessa ja paikassa.

Lapsi koulutiellä 6 Teppo Vesalainen Lasta pitää opastaa puhelimen turvalliseen käyttöön

Lasta pitää opastaa puhelimen turvalliseen käyttöön. 

teppoboksi

Lue myös: Poliisilta huolestuttava huomio: Laiton skuutilla kyyditseminen yleistynyt 

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Liikenne