Kouluturvaa-lehden toiminnassa epäiltiin lähes miljoonaluokan huijausta – vuosien jälkeen syyttäjä peruutti syytteet

Lehteä myytiin koulukiusaamisen varjolla. Nyt perutut syytteet koskivat vuosia 2015-2018.

Syyttäjä on peruuttanut syytteet Kouluturvaa-lehteen liittyvässä rikosepäilyssä.

Syytteet koskivat koulukiusaamisen varjolla myydyn lehden markkinoinnissa vuosina 2015–2018 tapahtunutta epäiltyä erehdyttämistä. Lehden kustannuksesta ja myynnistä vastanneissa yhtiöissä määräysvallassa toiminut mies sai syytteet törkeästä petoksesta ja törkeästä veropetoksesta.

Syytteen mukaan lehden puhelinmyynnissä asiakkaille annettiin totuudenvastaista tai harhaanjohtavaa tietoa. Muun muassa laskutus jatkui tilauksen peruutuksesta huolimatta ja toiminnan väitettiin harhaanjohtavasti olevan yleishyödyllistä, haastehakemuksessa sanottiin.

–  Väärän ja harhaanjohtavan tiedon antaminen on ollut tahallista ja järjestelmällistä, syyttäjä sanoi haastehakemuksessa.

Haastehakemuksen mukaan törkeällä petoksella oli saatu lähes miljoonan euron rikoshyöty. Veroja ja sosiaaliturvamaksuja oli haastehakemuksen mukaan jätetty maksamatta yli 18  000 euroa.

58-vuotias syytetty kiisti syytteet

Syytteen saanut 58-vuotias mies kiisti syytteet. Hän piti syyttäjän väitteitä yksilöimättöminä ja sanoi muun muassa, ettei yhtiötä ollut väitetty yleishyödylliseksi.

Hän sanoi, ettei ollut vastannut yhtiön asiakashankinnasta.

–  On huomioitava, että yksittäinen puhelinmyyjä on voinut toimia epäeettisesti myyntitilanteessa, mutta (syytetty) ei ole tästä vastuussa, miehen vastauksessa sanottiin.

Mies kiisti antaneensa verottajalle väärää tietoa ja katsoi verojen ja työntekijämaksujen olleen aiheettomasti määrätty.

Tapaus nousi julkisuuteen vuonna 2018, kun Helsingin Sanomat uutisoi epäselvyyksistä ja rikostutkinnasta, ja siitä, että mies oli aiemmin tuomittu talousrikoksista, jotka liittyivät lehtitoimintaan.

HS kertoi selvittäneensä lehden taustahenkilöiden toimintaa Suomessa, Virossa ja Espanjassa. Selvitystä varten on haastateltu useita Kouluturvaa-lehden taustayrityksen entisiä työntekijöitä ja muita asianosaisia.

Kouluturvaa-lehteä oli HS:n mukaan myyty muistisairaille, tilauksia on muutettu kestotilauksiksi ja kuluttajille on tehty sopimuksia ilman heidän suostumustaan.

HS:n jutussa yritysten omistaja kiisti lehden väitteet. Omistaja ei halunnut kommentoida asiaa STT:lle.

Maksoi verot ennen tutkintaa

Syyttäjä ilmoitti syytteen perumisesta kesäkuussa, käy ilmi Helsingin käräjäoikeuden asiakirjasta. Sen mukaan törkeää petosta koskevan syytteen kohdalla on tullut esille seikkoja, "joiden perusteella asiassa ei ole ollut todennäköisiä syitä rikoksesta epäillyn syyllisyyden tueksi".

Törkeää veropetosta koskevan syytteen syyttäjä perui, sillä 58-vuotias mies on ennen esitutkintaa maksanut Verohallinnon määräämät ja syytteessä kyseessä olevat verot.

–  Lisäksi ottaen huomioon vältettyjen verojen määrä olisi kyse perusmuotoisesta veropetoksesta. Näin ollen oikeudenkäyntiä ja rangaistusta voidaan pitää kohtuuttomana ja tarkoituksettomana, sanotaan käräjäoikeuden asiakirjassa.

Asiakirjasta ilmenee, että Verohallinto on heinäkuussa ilmoittanut, ettei ota veropetossyytettä ajakseen.

–  Syyttäjä on peruuttanut syytteen harkinnanvaraisella perusteella eikä vastaaja ole vastustanut syytteen peruuttamista. Syytteen peruutuksen johdosta asia jää sillensä molempien syytekohtien osalta, käräjäoikeus toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat