Kouluväkivalta on lisääntynyt: "Resurssit eivät riitä"

Koulujen turvallisuutta ja oppilaiden hyvinvointia on yritetty parantaa monin tavoin aiempien koulutragedioiden jälkeen, mutta toimet eivät tunnu riittävän. 

Vantaan eilinen kouluampuminen on uusi lenkki Suomen koulusurmien surullisessa ketjussa. 

Asian ytimessä -ohjelmassa vieraillut Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto ja poliisitarkastaja Konsta Arvelin Poliisihallituksesta kertovat, että kouluissa on varauduttu etukäteen uhkatilanteisiin. 

Vastaavien tapauksien enneltaehkäisy on varautumisesta huolimatta haastavaa.

– Ongelma onkin, että resurssit eivät riitä. Yhteiskunnassa on jotain pielessä, että tilanteet pääsevät kärjistymään näin voimakkaasti. Lain näkökulmasta ja opettajien edunvalvonjana toivon vahvasti, että viestejä ymmärretään – tarvitsemme riittävästi resursseja, aidosti koulutettuja opettajia riittävästi, moniammatillista tukea ja pieniä ryhmiä, Murto painottaa. 

Varautumista harjoiteltu käytännössä

Poliisi on jo vuonna 2011 laatinut Suomen kouluille kattavan ohjeistuksen koulu-uhkauksia varten. 

Poliisihallitus käykin nyt läpi aiempia ohjeistuksia ja selvittää, millä tavalla Vantaan tapauksesta voidaan ottaa opiksi ja toimintaa parantaa. 

– Ohjetta täytyy päivittää yksityiskohtien osalta. Aiemmista tapauksista on otettu opiksi. Poliisi on kaiken tukensa antanut oppilaitoksille ja valmistellut henkilökuntaa siihen, jos tällaista tapahtuu, Arvelin kertoo. 

Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto vahvistaa, että uhkaaviin tilanteisiin kouluissa on valmistauduttu myös käytännön tasolla.

– On laadittu erilaisia turvallisuussuunnitelmia ja harjoiteltu varautumista myös käytännössä, Murto kertoo. 

Kouluväkivalta lisääntynyt – julkiset tapaukset vain jäävuoren huippu 

Murron mukaan kouluväkivalta on lisääntynyt viime vuosien aikana. 

– Väkivalta ja erilaiset häiriökäyttäytymiset ovat lisääntyneet, Murto vahvistaa. 

Vantaan kouluampumisesta epäilty 12-vuotias poika on kuulusteluissa kertonut joutuneensa kiusaamisen kohteeksi ja tämä tieto on myös vahvistunut poliisin esitutkinnassa. 

– Koulukiusaaminen motiivina on aika tyypillinen vakavien kouluampumisten motiivi, Nuorisotutkimusseuran vastaava tutkija Tomi Kiilakoski sanoo. 

Murron mukaan kaikki kiusaamistapaukset eivät välttämättä tule edes opettajien tietoon. 

– Kiusaamista esiintyy sosiaalisessa mediassa ja vapaa-ajalla. Niihin pyritään puuttumaan, mutta opettajillakaan ei välttämättä ole resursseja puuttua ja saada tietoa, Murto sanoo. 

Kiilakoski huomattaa, että julkisuuteen tulevat kouluväkivaltatapaukset ovat vain "jäävuoren huippu".  

– Tällaiset tapaukset, jotka tulevat julkisuuteen, ovat raakoja väkivallan tekoja. Kouluterveyskyselyn mukaan väkivaltaa tai sen uhkaa kokevat noin 20 prosenttia pojista. Väkivaltatapauksia voi olla monenlaisia – lyömisiä, potkimisia tai puremisia, Kiilakoski sanoo. 

Poliisille uusia tapauksia viikottain

Poliisin tietoon tulee viikottain noin puolikymmentä vakavampaa kouluväkivaltaan liittyvää tapausta.

– Juuri näitä erilaisia uhkauksia, joiden taustat pitää selvittää. Joissa puhutaan vakavasta väkivallasta tai siihen viitataan, Arvelin selventää. 

 Poliisi on Vantaan kouluampumistapauksen jälkeisenä päivänä saanut lukuisia perättömiä kouluihin kohdistuvia uhkauksia. 

– Se työllistää poliisia tarpeettomasti, koska näiden asioiden kanssa ei lasketa leikkiä, Arvelin huomauttaa. 

Lue myös:

    Uusimmat