Lihassupistuksia eli kramppeja esiintyy tyypillisimmin vanhuksilla, raskaana olevilla tai fyysisesti aktiivisilla henkilöillä. Vaikka krampit ovat yleisiä, niiden aiheuttajista ei vielä ole täyttä selvyyttä.
Lihaskrampista puhutaan yleensä tahdosta riippumattoman lihassupistuksen yhteydessä. Vaikka kramppi aiheuttaa usein voimakasta kipua, krampin saaminen ei ole vaarallista eikä vahingoita lihasta.
Tiedesivusto Medical Dailyn julkaisemassa artikkelissa on selvitetty neljä todennäköisintä syytä siihen, mistä nämä ikävät lihasjännitykset oikein johtuvat.
Hikoilet runsaasti
Hikoillessa menetämme veden lisäksi myös joukon tärkeitä kivennäisaineita, kuten natriumia, kaliumia, magnesiumia, kalsiumia ja kloridia. Vuonna 2010 julkaistun tutkimuksen perusteella kivennäisaineiden epätasapaino häiritsee aivojemme hermosignaalien toimintaa, mikä puolestaa aiheuttaa lihaskramppeja.
Kärsit nestehukasta
Korkea lämpötila, aktiivisuus ja hikoilut poistavat kehostamme vettä, mikä horjuttaa elimistömme suolatasapainoa. Juomalla riittävästi voi ehkäistä ja lievittää suolatasapainon häiriöstä johtuvia lihaskramppeja.
Lihaksesi ovat väsyneet
Treenaamalla hyvin intensiivisesti tai pitämällä lihaksia tietyssä asennossa pitkiä aikoja lihakset väsyvät ja niiden rentoutumiskyky heikkenee. Kun lihas ei pääse rentoutumaan, lihaksen hapen saanti ja kuona-aineiden poistuminen estyy. Tämä väsymys ilmenee lihaskramppeina liikuntasuorituksen jälkeen tai sen aikana.
Olet uusi liikunnan parissa
Jos lihaksesi eivät ole tottuneet rasitukseen, ne ovat alttiimpia lihaskouristuksille. Myös vääränlainen asento tai kuormitus lisäävät kramppaamisriskiä. Kannattaa muistaa, että myös jotkut lääkkeet voivat aiheuttaa lihaskramppeja.
Lähteet: Expressen, MedicalDaily