Voimakkaat lihaskrampit voivat olla hyvinkin kivuliaita. Lihaskramppeja ilmenee tavallisesti öisin, jolloin ne häiritsevät myös yöunia.
Lihaskramppia kutsutaan usein suonenvedoksi, vaikka kipu aiheutuu äkillisesti supistuvista lihaksista, eikä suinkaan suonista. Tavallisimmin lihaskramppeja esiintyy pohkeessa, takareidessä ja jalkaterässä.
Nestehukka ja suolatasapainon häiriöt ovat tavallisia syitä lihaskrampeille. Iän myötä lihaskrampit yleistyvät. Noin kolmasosa 60–70-vuotiaista kärsii toistuvista lihaskrampeista.
Lihaskrampit ovat usein lyhytkestoisia, mutta krampin aiheuttamat kivut voivat jatkua jopa muutaman päivän ajan.
Lihaskramppeja voi ehkäistä omilla elämäntavoilla. Daily Health Post listasi keinoja, joilla lihaskramppeja voi vähentää.
1. Venyttele
Venyttely auttaa akuuttiin jalkakramppiin, mutta jalkojen verenkiertoa vilkastuttava venyttely voi auttaa myös kramppien ennaltaehkäisyyn.
2. Juo riittävästi
Riittävästä nesteytyksestä huolehtiminen on tärkeää yleisen terveytesi kannalta, mutta veden juominen auttaa myös jalkakramppien ehkäisyyn. Etenkin runsaan hikoilun jälkeen riittävä veden saanti on erityisen tärkeää.
3. Huolehdi riittävästä magnesiumin saannista
Liian vähäinen magnesiumin saanti saattaa altistaa lihaskrampeille. Hyviä magnesiuminlähteitä ovat banaani, jogurtti, pähkinät ja siemenet sekä tummanvihreät lehtivihannekset, kuten pinaatti.
Jos et saa magnesiumia riittävästi ruoan mukana, voi olla syytä turvautua vitamiinivalmisteisiin.
4. Nauti riittävästi D-vitamiinia
D-vitamiini auttaa elimistöäsi hyödyntämään ravinnosta saatua kalsiumia. Jos kärsit D-vitamiinin puutoksesta, kalsium ei pääse imeytymään kunnolla. Riittävä D-vitamiinin saanti on tärkeää myös elimistösi nestetasapainon kannalta.
Parhaiten D-vitamiinia saa auringonvalosta ja kalasta. Suomessa D-vitamiinia lisätään myös maitotuotteisiin. Etenkin talviaikaan on hyvä varmistaa, täyttyvätkö D-vitamiinin saantisuositukset, vai kannattaisiko D-vitamiinia hakea lisää apteekista.
Lihaskrampin ensiapu
1. Kun lihaskramppi iskee, venyttele jännittynyttä lihasta. Vastaliike auttaa.
2. Nouse ylös ja kävele hitaasti. Ravistele kevyesti jalkojasi verenkierron vauhdittamiseksi.
3. Hiero kramppaavaa lihasta kevyesti pyörivin liikkein.
Lähde: Daily Health Post
Vaivaisenluut jalkojen kiusana
Miten vaivaisenluita voi ehkäistä ja hoitaa? Katso aiheeseen pureutuva Studio55.fi-ohjelma heinäkuulta 2015.
24:46