Kreikkaan pyrkivien määrä romahti peräti 90 prosenttia

Makedonia Kreikka pakolainen turvapaikanhakija
Siirtolaisia suuntamassa leirille Kreikan ja Makedonian välisen rajan ylittämisen jälkeen maaliskuussa 2016. Tuhannet siirtolaiset ovat jääneet jumiin Kreikan pakolaisleireille.
Julkaistu 13.05.2016 20:19
Toimittajan kuva

Minna Karkkola

minna.karkkola@mtv.fi

Kreikkaan saapuvien pakolaisten määrä romahti huhtikuussa maaliskuuhun verrattuna. Taustalla on Turkin kanssa solmittu palautussopimus, joka uhkaa kuitenkin vaarantua viisumipulmien vuoksi.

Viisumivapausneuvottelut EU:n kanssa ovat ajautuneet umpikujaan Turkin kieltäydyttyä muuttamasta terrorismin vastaisia lakejaan. Samalla myös Turkin kanssa solmittu pakolaissopimus uhkaa vaarantua.

Turkin eurooppaministeri Volkan Bozkiri ei vaikuttanut toiveikkaalta tänään Saksassa viisumineuvottelujen yhteydessä.

– Valitettavasti en ole kovin optimistinen tänään käytyjen neuvottelujen tuloksesta. Etenkään tavatessani EU:n laajentumiskomissaaria joka sanoi ettei aloittaisi prosessia tässä vaiheessa, hän sanoi.

"Älkäämme menkö heidän maihinsa"

Moni turkkilainenkaan ei halua muuttaa terrorisminvastaista lakia.

– Olin ilahtunut, kun kuulin viisumivapaudesta, koska viisumin hakeminen on työlästä. Esimerkiksi tänään valmistelin noin 20 sivua dokumentteja. Se ei ole helppoa, sanoo opiskelija Merve Avci.

– Aluksi iloitsimme, mutta EU haluaa muuttaa terrorisminvastaisia lakejamme. Niitä ei pidä muuttaa. Älkäämme menkö heidän maihinsa, se ei ole niin tärkeää, hän jatkaa.

– Eurooppa ei halua muslimimaita EU:hun. Tämä on ensimmäinen sääntö. Meidän maamme ei voi vastata heidän vaatimuksiinsa, sanoo puolestaan matkailualalla työskentelevä Muharrem Karatas.

– On mahdotonta muuttaa terrorisminvastaista lakia. Olisin sitä vastaan, vaikka sitä oltaisiin muuttamassa. En halua muutosta tähän lakiin. Totta kai hallituksemme on myös tehnyt virheitä. En odottanut viisumivapautta, joten en myöskään ole pettynyt, hän jatkaa.

Liikenteen Italian kautta pelätään jälleen vilkastuvan

Turkin vaatima viisumivapaus on tärkeä osa sopimusta, jolla siirtolaisten tuloa Eurooppaan on rajoitettu.

Sopimus näyttää purreen, sillä Kreikkaan saapuvien siirtolaisten määrä romahti huhtikuussa peräti 90 prosenttia maaliskuuhun verrattuna.

EU:n rajaturvallisuusviraston Frontexin mukaan Kreikkaan saapui Turkista 2 700 ihmistä huhtikuussa. Suurin osa tuli Syyriasta, Pakistanista, Afganistanista ja Irakista.

Myös Italiaan saapuvien siirtolaisten määrä väheni huhtikuussa, mutta eilen Välimereltä pelastettiin jälleen yli 800 ihmistä. Reitti Pohjois-Afrikasta Italiaan on pitkä ja vaarallinen, mutta sen on silti pelätty vilkastuvan Turkki-sopimuksen myötä.

Tuoreimmat aiheesta

Kreikka