Kreml hyllyttänyt panssarikenraalin ja laivaston komentajan, Britannia väittää: "Syntipukkien etsintä voimissaan"

Viime viikkojen aikana Venäjä on antanut potkut useille korkea-arvoisille komentajille, joiden Kreml katsoo suoriutuneen heikosti Ukrainan hyökkäyssodasta. Asiasta kertoo Iso-Britannian puolustusministeriö Twitterissä.

Yksi hyllytetyistä komentajista on kenraaliluutnantti Serhiy Kisel, joka komensi valiojoukon mainetta nauttivaa 1. panssariarmeijaa. Hyllytyksen syy on brittitietojen mukaan Kiselin joukkojen kykenemättömyys valloittaa Ukrainan toiseksi suurin kaupunki Harkova.

Toukokuussa tilanne Harkovan suunnalla on venäläisittäin mennyt surkeaan suuntaan, sillä Ukrainan sodan suurin vastahyökkäys alueella on edennyt ja työntänyt Kremlin joukot pois kaupungin läheisyydestä. Nyt Ukrainan hyökkäys on ainakin osin kääntynyt itään kohti Venäjän sivustaa ja huoltolinjaa.

Kisel ei ole ainoa pestistään potkut saanut sotilasjohtaja. Seuraa hänelle tekee ainakin vara-amiraali Igor Osipov, joka Britannian mukaan todennäköisesti työnnettiin sivuun Moskvan huhtikuisen uppoamisen jälkeen. 

– Venäjän armeijan esikuntapäällikkö Valeri Gerasimov todennäköisesti jatkaa tehtävässään, mutta on epäselvää nauttiiko hän presidentti Vladimir Putinin luottamusta, Britannia arvioi.

Peittelyä ja syntipukkien etsintää

Hyllytykset eivät toki tarkoita, että Venäjän hyökkäyksen epäonnistuminen olisi välttämättä kenkää saaneiden sotilasjohtajien vika. Jo ennen sotaa Venäjän kasaamien yksiköiden hyökkäysvoiman arveltiin olevan alimitoitettu Ukrainan valloittamiseen. Lisäksi venäläisjoukot ovat kärsineet jatkuvista huollon ongelmista ja heikosta moraalista.

– Peittelykulttuuri ja syntipukkien etsintä on todennäköisesti yhä voimissaan Venäjän armeijassa ja turvallisuusjärjestelmässä, Britannian puolustusministeriö uskoo.

– Monet Ukrainaan hyökkäyksessä mukana olleet viranomaiset todennäköisesti entistä enemmän keskittyvät siihen, ettei heitä voida henkilökohtaisesti syyttää operaation epäonnistumisista, puolustusministeriö jatkaa.

Venäjän armeijan komentojärjestelmä on länsimaisiin puolustusvoimiin verrattuna keskitetympi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yksiköt pikemminkin noudattavat orjallisesti ylhäältä tulevia komentoja kuin toimivat itsenäisesti. Sodan aikana useat venäläiskenraalit ovat kuolleet rintamalla.

– Jatkossa upseerit todennäköisesti antavat avainpäätökset yhä useammin ylempiarvoisilleen, Britannia katsoo.

Lue myös:

    Uusimmat