Venäjän ja Yhdysvaltain väliset neuvottelut maanantaina Genevessä olivat Kremlin mielestä positiivinen alku vuoropuhelulle. Neuvottelut Euroopan turvallisuudesta ja Ukrainan tilanteesta eivät tuoneet suuria läpimurtoja, mutta osapuolet sopivat jatkavansa keskusteluja.
– Ne ansaitsevat positiivisen arvion, Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kommentoi neuvotteluja tiistaina.
– Mutta tämä ei ole prosessi prosessin takia. Tärkeintä tässä on lopputulos. Siitä ei pysty sanomaan vielä mitään.
Neuvottelut käytiin kireässä geopoliittisessa tilanteessa, sillä Venäjä on koonnut noin satatuhatta sotilasta Ukrainan rajojen tuntumaan ja vaatinut samaan aikaan Yhdysvalloilta ja Natolta merkittäviä myönnytyksiä.
Venäjän delegaatio vakuutti maanantaina yhdysvaltalaisille, ettei Venäjä suunnittele hyökkäystä Ukrainaan. Venäjä myös kertoi haluavansa jatkaa vuoropuhelua.
– Edessä on muutamia neuvottelukierroksia, joiden jälkeen meillä on selvempi kuva siitä missä olemme, Peskov sanoi.
Vuoropuhelu Venäjän ja lännen välillä jatkuu keskiviikkona Nato-Venäjä-neuvoston puitteissa, ja torstaina tilannetta puidaan Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) kokouksessa.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ehdotti tiistaina kansainvälistä huippukokousta Venäjän, Ukrainan, Ranskan ja Saksan kesken Ukrainan konfliktin lopettamiseksi.
Lue myös: Ukraina ehdottaa neljän maan huippukokousta konfliktin lopettamiseksi – nämä valtiot maa haluaisi paikalle
Tutkija: Venäjä peräytyi kovimmista lausunnoistaan
Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Matti Pesu katsoo, ettei Geneven neuvotteluista ei jäänyt käteen muuta konkreettista kuin se, että ne eivät kariutuneet.
– Se muutos tässä ehkä nyt oli, että korkealla olleet lämpötilat vähän laskivat. Vielä aamulla ennen neuvotteluja Venäjä paukutti todella pitkälle meneviä kovia vaatimuksia, joihin länsi ei voi suostua. Nyt neuvottelujen jälkeen kannat muuttuivat vähän vähemmän ehdottomiksi, Pesu sanoo.
– Venäjä kyllä vähän perääntyi niistä kovimmista lausunnoista, mikä ehkä jopa vähän yllätti.
Pesu kuitenkin huomauttaa, ettei tästä kannata tehdä liian suuria johtopäätöksiä. Hänen mielestään on myös liian aikaista arvioida, onko Venäjä neuvotteluissa tosissaan, vai pyrkiikö se rakentamaan veruketta hyökkäämiselle Ukrainaan.
– Joukot ovat edelleen siellä Ukrainan rajoilla. Venäjän johdolla on edelleen täysi toimintavapaus, he voivat toimia suuntaan tai toiseen. Varovaisen rohkaisevia signaaleja, mutta ei niistä kannata liikaa lukea, Pesu analysoi.
– Puheet ovat halpoja, kun ase on edelleen Ukrainan ohimolla.
Lännen strategia neuvotteluissa on Pesun mukaan osittain pelata aikaa ja tarjota Kremlille mahdollisuus liennytykseen.
– Sinne on jätetty tie kunnialliselle, kasvot säilyttävälle perääntymiselle, mikäli Venäjä sitä haluaa.