Kremlissä ja separatistialueilla näkyy paniikki – Putin saattaa ajautua noloon tilanteeseen, jos miehitettyjä alueita liitetään Venäjään

13:19imgOnko lännen toiveajattelua, että Putin syöstäisiin vallasta?
Julkaistu 20.09.2022 14:48
Toimittajan kuva
Hanna Vaittinen

hanna.vaittinen@mtv.fi

Venäjän puolella taistelevat separatistiryhmät haluaisivat Venäjän liittävän Luhanskin ja Donetskin alueet itseensä välittömästi. Yhdysvaltalaisen ajatushautomon ISW:n mukaan Ukrainan voimalla etenevä vastahyökkäys näyttää aiheuttavan paniikkia separatistiryhmissä ja myös Kremlissä. 

Luhanskin ja Donetskin separatistialueiden lainsäätäjät ilmoittivat järjestävänsä tällä viikolla "kansanäänestyksen" alueidensa tunnistamisesta osaksi Venäjää. Äänestys olisi todennäköisimmin lavastettu ja lopputulos ennalta päätetty. 

Myös Hersonissa ilmoitettiin kansanäänestyksen järjestämisestä.

ISW:n mukaan Venäjän propagandakanava RT:n toimituspäällikkö Margarita Simonyan kirjoitti ehdotuksesta ylistäen ja kutsui sitä "Krimin skenaarioksi".  

Hänen mukaansa liittämällä Ukrainalta miehitetyt alueet osaksi itseään Venäjä voisi helpommin uhkailla Natoa "kostoiskuilla" Ukrainan vastahyökkäykseen ja se "vapauttaisi Venäjän kädet kaikin tavoin".  

Myös Venäjän entinen presidentti Dmitri Medvedev sanoi tiistaina kannattavansa miehitettyjen alueiden liittämisestä Venäjään, kertoo uutistoimisto Reuters. 

– Venäjän maaperälle tunkeutuminen on rikos, joka mahdollistaa kaikkien itsepuolustuksen keinojen käyttämisen, Medvedev sanoi Reutersin mukaan Telegramissa.

Kreml ja Putin voisivat ajautua hyvin noloon tilanteeseen 

Ajatushautomon mukaan tämä lähestyminen asiaan on riskialtis monilla tavoin ja aiheuttaisi eriskummallisen asetelman. 

Venäjän joukot eivät pidä hallussaan koko Donetskin ja Luhanskin alueita. Jos ne siis liitettäisiin osaksi Venäjää, Kremlin silmissä osa alueista olisi Ukrainan miehittämiä. 

Tämä myös ajaisi Kremlin epämukavaan tilanteeseen, sillä Venäjän odotettaisiin torjuvan alueiden "miehittämisen" ja "vapauttavan" omat maa-alueensa. 

Olisi hyvin noloa Kremlille, jos se ei pystyisi siihen – ja tällä hetkellä tilanne vaikuttaa olevan juuri se. Venäjä ei ole onnistunut puolustamaan miehittämiään alueita Ukrainan nopeasti etenevältä vastahyökkäykseltä. 

– On edelleen hyvin epäselvää, onko Venäjän presidentti Vladimir Putin valmis asettamaan itsensä tilanteeseen, jossa hyödyt Naton tai Ukrainan uhkailemisesta olisivat hyvin kyseenalaisia, kun sodan eskalointi ei vaikuta kovin todennäköiseltä liikkeeltä tällä hetkellä, ISW kirjoittaa tilanneanalyysissaan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin Shanghain yhteistyöjärjestön (SCO) kokouksessa Uzbekistanissa 16.9.2022.

Separatistijoukkojen keskuudessa leviää paniikki 

ISW arvioi, että nämä separatistiryhmien yhtäkkiset vaatimukset kielivät paniikista.  

– Venäläisjohdolta saattaa olla loppumassa keinot Ukrainan joukkojen pysäyttämiseksi, kun ne etenevät Oskil-joella ja lähemmäs Luhanskin separatistialuetta.  

Toisaalta Kreml saattaa uskoa, että liittämällä uusia alueita itseensä se onnistuisi rekrytoimaan lisää sotilaita Venäjältä sekä uusilta alueilta.  

ISW:n mukaan Venäjä yrittää tällä hetkellä epätoivoisesti värvätä lisää voimia kaikista mahdollisista lähteistä paikatakseen menetyksiä Ukrainan vastahyökkäyksen alla. Viime viikkoina on muun muassa raportoitu vankien rekrytoimisesta asevoimiin Venäjän vankiloista käsin. 

2:05imgKatso myös: Kritiikki Putinia kohtaan Venäjällä voimistuu – kuka voi syöstä hänet vallasta?

Riskit ovat kuitenkin suuret. Viimeisimmässä keskustelussa Luhanskin ja Donetskin alueiden liittämisestä Venäjään on sivuutettu täysin eteläisessä Ukrainassa miehitetyt alueet, joihin lavastettua kansanäänestystä Venäjään liittymiseksi puuhailtiin jo aiemmin.  

Eteläisessä Ukrainassa sijaitsevassa, Venäjän miehittämässä Hersonissa ilmoitettiinkin tiistaina, että kansanäänestys aiotaan pitää mahdollisimman pian.

Aiemmin Putin on luvannut liittää kaikki miehitetyt alueet Venäjään yhtä aikaa, eikä lupauksen rikkomista katsottaisi ISW:N mukaan hyvällä Venäjän kovan linjan sotaa tukevissa ryhmittymissä, joita Putin näyttää yrittävän miellyttää.  

Jää nähtäväksi, onko Putin valmis ottamaan tällaisen riskin, kun Kremlin keinot ovat käymässä vähiin. 

Lue myös: Brittitiedustelu arvelee Venäjän siirtäneen sukellusveneitään turvaan Krimiltä

Ajatushautomo: Putin luottaa Ukrainassa yhä enemmän hätäisesti koulutetuista vapaaehtoisista koottuihin joukkoihin

Katso myös: "Venäläiset tehneet alisuoriutumisesta taidetta" – tämän vuoksi Ukrainan harhautus vastahyökkäyksessä onnistui, arvioi Pekka Toveri 13. syyskuuta.

2:05img

Tuoreimmat aiheesta

Vladimir Putin