Putin haluaa "pelastaa" miehitettyjen ukrainalaisalueiden asukkaat kansanäänestyksellä – Venäjä ei ole todennut olevansa sodassa, mutta nyt tilanne muuttuisi

10:28img
Katso myös: Venäjällä kuohuu – kutsunnat ja kansanäänestykset jatkuvat
Julkaistu 27.09.2022 15:02(Päivitetty 27.09.2022 18:20)

MTV UUTISET–STT

Neljän ukrainalaisalueen "kansanäänestykset" päättyvät tänään. Brittitiedustelun arvion mukaan Putin saattaa ilmoittaa alueiden pakkoliittämisestä virallisesti perjantaina.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoo haluavansa "pelastaa" valekansaäänestyksiä järjestäneiden ukrainalaisalueiden asukkaat. Putinin televisioitujen kommenttien mukaan tämä tavoite on koko Venäjän yhteiskunnan ja valtion huomion keskipisteenä.

Moskovan masinoimien äänestysten Luhanskin, Donetskin, Zaporizhzhjan ja Hersonin alueilla on määrä päättyä tänään, ja niiden niin sanottuja tuloksia voidaan odottaa illalla tai lähipäivinä.

EU:n ulkopoliittisen korkean edustajan Josep Borrellin tiedottajan mukaan unioni aikoo määrätä pakotteita laittomien kansanäänestysten järjestelyihin osallistuneille.

Putinin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan uusien alueiden liittämisellä Venäjään tulee olemaan "seurauksia alueiden turvallisuudelle". Kremlin väitteen mukaan tämä johtuu siitä, että kyseisten alueiden "kansainvälisoikeudellinen asema" muuttuu Venäjään liittämisen jälkeen.

"Venäjä voi katsoa joutuneensa sotatilaan"

Maanpuolustuskorkeakoulun erikoistutkija Pentti Forsström huomautti tiistaina Sotatieteen päivillä, ettei Venäjä ole tähän saakka ollut oman lainsäädäntönsä mukaan sotatilassa, ei edes liikekannallepanon alettua. Hänen mukaansa on ilmeistä, että tilanne muuttuu, jos ja kun valekansanäänestysten neljä aluetta liitetään Venäjään.

– Tällöin Venäjä todennäköisesti faktisestikin voi katsoa joutuneensa sotaan ja sotatilaan, Forsström ennusti.

Putinin odotetaan pitävän puheen parlamentin molemmille kamareille perjantaina. Britannian sotilastiedustelun mukaan on olemassa "realistinen mahdollisuus", että Putin tuolloin ilmoittaa neljän ukrainalaisalueen liittämisestä Venäjään.

Putin on aiemmin sanonut, että Venäjä käyttää kaikkia keinoja omien alueidensa suojelemiseksi. Näin ollen neljän alueen liittäminen Venäjään voisi tarkoittaa, että Venäjä siirtäisi niille ydinaseita estääkseen Ukrainan yritykset vallata alueet takaisin.

Ukrainalaisalueista uusi hallintoalue Venäjän federaatioon?

Brittitiedustelun mukaan Venäjällä toivotaan alueiden liittämisilmoituksen lisäävän tukea Ukrainan sodalle. Samaan aikaan tappiot taistelukentällä sekä kompastellen edennyt liikekannallepano vaikuttavat juuri päinvastaiseen suuntaan, Britannian tiedustelu arvioi.

Venäläisten mediatietojen mukaan neljästä liitettävästä alueesta halutaan muodostaa yhdessä Krimin kanssa uusi, yhdeksäs federaatiopiiri Venäjälle. Vuodesta 2014 saakka laittomasti miehitetty Krim kuuluu tällä hetkellä Venäjän eteläiseen federaatiopiiriin.

Putinin edustajaksi uuteen federaatiopiiriin on mediatietojen mukaan nousemassa presidentin läheinen liittolainen Dmitri Rogozin.

Länsimaat ovat sanoneet, ettei äänestyksillä ole mitään merkitystä ja niiden tulokset ovat mitättömiä. Euroopan unionin edustajan mukaan äänestykset ovat puhdasta huijausta.

Venäjän joukot ovat tässä kuussa olleet vaikeuksissa sekä Ukrainan itä- että eteläosissa. Asiantuntijat ovat arvioineet, että Putin on siksi halunnut vauhdittaa kansanäänestysten järjestämistä Venäjän vallan vakiinnuttamiseksi alueilla.

Sotilaat saattamassa vaaliuurnia

Ukrainalaisten mukaan niin sanottuihin kansanäänestyksiin on liittynyt lukuisia väärinkäytöksiä. Ihmisiä on muun muassa kielletty poistumasta alueilta ennen kuin äänestykset on pidetty sekä heitä on uhkailtu, viety väkisin äänestämään ja uhattu ottaa vangiksi, jos he eivät äänestä.

Venäjä käytti niin kutsuttua kansanäänestystä myös vuonna 2014 liittäessään Ukrainaan kuuluvan Krimin niemimaan itseensä. Myös silloin tarkkailijat pitivät lopputulosta itsestään selvänä, ja sama tilanne on nyt: vaalivirkailijat ovat vieneet vaaliuurnia ovelta ovelle usein Venäjän armeijan joukkojen saattelemana.

Ennen äänestyksen päättymistä Britannian hallitus asetti pakotteita yhteensä yli 90 venäläiselle ihmiselle ja organisaatiolle kansanäänestyksen vuoksi. Ulkoministeri James Cleverly sanoi lausunnossa, että aseella uhaten järjestetyt kansanäänestykset eivät voi olla vapaat tai reilut ja että Britannia ei koskaan tule tunnustamaan sellaisten lopputulosta.

Lue myös: Video paljastaa, miten miehitetyssä Zaporizhzhjassa kerätään kansanäänestysääniä ovelta ovelle aseella uhaten

Tuoreimmat aiheesta

Venäjä