Vuosi Krimin Venäjään liittämisen jälkeen niemimaan talous on kärsinyt pahasti emämaan tukipaketeista huolimatta. Erityisesti turismi ja viinitilat ovat kärsineet.
Jo heinäkuussa 2014 niemimaan viranomaiset kertoivat, että sesongin turistimäärä oli puolittunut. Kun ennen reilu puolet turisteista tuli Ukrainasta, nyt venäläisturistit jäivät suurimmaksi ryhmäksi. Tilanne ei kohentunut vuoden loppuun mennessä.
Vaikeuksiin ovat joutuneet vuoden aikana myös monet Krimin viinitehtaat, jotka joutuivat EU:n sanktiolistalle kesällä. Silloin viinitilalliset pyysivät Venäjää asettamaan vastapakotteet eurooppalaisille viinin viejille, tuloksetta.
Nyt muun muassa Massandra, yksi Krimin suurimmista viinipanimoista, valmistelee suurta vientioperaatiota Venäjälle. Ennen markkinat olivat Euroopassa.
Pankkipakotteet vaikuttavat kaikkiin
Lännen asettamat pankkipakotteet vaikuttavat niin ikään paitsi yrityksiin ja turistien elämään, myös krimiläisten arkeen. Pankkikortit venäläistä pro100-järjestelmää lukuun ottamatta eivät toimi lainkaan, joten kaikki maksetaan käteisellä.
Valtaosa krimiläisistä ajattelee, että vaikeudet johtuvat vain totuttelu vaiheesta, ja että talous kohenee aikanaan. Erityisesti Krimillä odotetaan Kertsin salmen ylittävän sillan rakentamista. Sen on määrä valmistua vuoden 2019 tienoilla ja parantaa kulkuyhteyksiä.
Toiset ovat pessimistisempiä
- Niin kauan kuin Krimiä ei palauteta tai tunnusteta lännessä venäläiseksi, täällä tulee olemaan huono investointi-ilmasto. Тalous tulee putoamaan, samoin koko niemimaan arvokkuus. Tästä tulee harmaa alue, sanoo Kirill, joka menetti työnsä kansainvälisten yritysten paetessa niemimaalta.
Nyt hän työskentelee turistioppaana.
- Etsin töitä jo muualta, koitan muuttaa pois jos vain pystyn.
Lehtikuva
Viiniköynnöksiä Sevastopolin laitakaupungissä Krimillä eilen. Viininviljelys on tärkeä elinkeino Krimillä.