Ukrainan sodan yllättävä vaikutus Venäjän piskuiseen rajanaapuriin: "Bruttokansantuote kasvaa ainakin 10 prosenttia"

2:03imgVenäläiset nostivat Georgiaan saavuttuaan maan talouden nousuun. Katso aiheesta lisää videolta.
Julkaistu 08.11.2022 06:28
Toimittajan kuva

Veera Nikkanen

veera.nikkanen@mtv.fi

Etelä-Kaukasiassa Venäjän yhtenä etelänaapurina sijaitsevan Georgian talous on lähtenyt kovaan nousuun maahan saapuneiden venäläisten vuoksi.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan Georgiassa oltiin huolissaan sodan vaikutuksista maan talouteen. Georgia on riippuvainen naapureistaan niin kaupan, rahaliikenteen kuin matkailukin saralla. Vaikutukset ovat olleet erilaiset kuin keväällä odotettiin, sillä Georgiaan rynnänneet venäläiset ovat saaneet maan talouden kasvamaan kohisten.

Uutistoimisto Reutersin haastattelussa Georgian suurimman pankin TBC Bankin toimitusjohtaja Vakhtang Butskhrikidze kertoo, että Georgian bruttokansantuote tuleen nousemaan kuluvan vuoden aikana kymmenen prosenttia. Samanlaisen ennusteen antavat myös kansainväliset instituutiot.

– Talouden näkökulmasta Georgialla menee erittäin hyvin. Ja uskon, että tämä tulee todennäköisesti jatkumaan vuonna 2023, Butskhrikidze sanoo.

0711-graafi-georgia

Georgia on venäläisille luonnollinen suunta

Venäjältä on sodan alkamisen jälkeen saapunut 3,7 miljoonan asukkaan Georgiaan yli 112 000 ihmistä. Georgia on yksi suosituimmista kohteista Venäjältä pakeneville, koska venäläiset voivat oleilla maassa jopa vuoden ilman viisumia. Suuri osa saapuneista on varakkaita ja hyvin koulutettuja, jotka ovat tuoneet mukanaan osaamistaan ja pääomaa.

Ensimmäinen venäläisten aalto tuli maahan heti sodan alettua. Toinen aalto alkoi presidentti Vladimir Putinin julistettua liikekannallepanon syyskuussa.

– Emme usko, että he ovat yhtä varakkaita ensimmäiseen aaltoon verrattuna, mutta heilläkin voi olla positiivinen vaikutus talouteemme tulevina kuukausina, Tbilisin valtionyliopiston vanhempi tutkija Davit Keshelava kertoo.

Hänen mukaansa venäläiset ovat saaneet georgialaiset yritykset kukoistamaan.

– Georgiaan saapui rikkaita ihmisiä, joilla oli mukanaan bisnesideoita. Tämä lisäsi kulutusta ja myös matkailua radikaalisti, Keshelava sanoo.

Georgiaan on sodan aikana virrannut rahaa myös lähetyksinä ja maksusiirtoina. Huhtikuun ja syyskuun välisenä aikana maahan siirrettiin Venäjältä yli miljardi dollaria pankkien ja rahansiirtopalveluiden kautta. Summa on viisinkertainen vuoden 2021 vastaavaan aikaväliin verrattuna.

Tilanne on kuitenkin poikkeuksellinen eikä sen jatkumisesta ole takeita.  Sodan päätyttyä venäläiset voivat palata kotimaahansa ja jättää Georgiaan kysyntätyhjiön.

– Heidän lähtönsä tulee olemaan ongelma ja vaikeuttamaan talouskasvua, Keshelava toteaa. 

Pilviin nousseet vuokrat ajavat vähävaraiset kaupungin laidoille

Kasvulla on myös negatiivisia puolia, sillä esimerkiksi asuntojen hinnat ovat pääkaupunki Tbilisissä nousseet 75 prosenttia kuluvan vuoden aikana. Monet vähävaraiset ja esimerkiksi opiskelijat ovat joutuneet muuttamaan vuokrien ponnahdettua yli kipurajan.

– Ennen asunnon löytäminen oli helppoa. Mutta nyt monet ystäväni ovat joutuneet lähtemään, sillä venäläiset ovat valmiita maksamaan enemmän kuin me, intialainen 21-vuotias lääketieteen opiskelija Helen Jose kertoo.

Keshelavan mukaan opiskelijat myös viivyttävät opintojaan Tbilisissä, sillä heillä ei ole varaa majoittua kaupungissa.

Yhteiselo venäläisten kanssa ei muutenkaan ole georgialaisille aina helppoa, sillä Venäjä käytännössä miehittää osaa Georgiasta tälläkin hetkellä. Georgiaan kuuluvat Abhasian ja Etelä-Ossetian kapinallisalueet julistautuivat itsenäisiksi vuonna 2008 lyhyen sodan päätteeksi. Venäjän lisäksi vain muutama maa on tunnistanut alueet itsenäisiksi, ja ne ovat täysin riippuvaisia Venäjän tuesta.

Kansalaisten sympatiat ovat vahvasti ukrainalaisten puolella.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat