Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun mukaan perusterveydenhuoltoa kuormittavasta koronatartuntojen jäljityksestä ei ole toistaiseksi mahdollista luopua.
Muun muassa Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen on jo kyseenalaistanut jäljityksen järkevyyden, sillä se imee resursseja muualta ja pidentää jonoja esimerkiksi lasten palveluissa.
Myös HUS:n ylilääkäri Asko Järvinen on sanonut, että tartunnanjäljityksen merkitys tartuntaketjujen katkaisussa on jäänyt hyvin pieneksi.
Viiden jälkeen -ohjelmassa vierailleen Krista Kiurun mukaan jäljityksestä luopuminen aiheuttaisi ylivarovaisuutta ihmisissä ja sitä kautta kulutuksen vähenemistä ja taloudellisia menetyksiä yhteiskunnalle.
– Normaaliin tartuntojen jäljitykseen kuuluu se, että tiedämme kenen joukossa ja missä epidemia leviää. Pelkään, että ehdotukset jäljityksestä luopumisesta aiheuttaisivat sen, että epidemia muuttuisi jälleen hallitsemattomaksi, Kiuru perustelee.
Rokotekattavuus saatava yli 80 prosenttiin
Hallitus on kertonut, että Suomi avautuu lokakuussa, jos rokotuskattavuus on tuolloin vähintään 80–90 prosenttia 12 vuotta täyttäneiden osalta.
Krista Kiurun mukaan 80 prosentin rokotekattavuus ei nykyisillä tartuntamäärillä vielä riitä yhteiskunnan avaamiseen.
– Vähän yli 80 prosentilla pidämme vasta tehohoitopaikat vähissä, sillä ei enempää saada aikaan. Mutta jos saamme tautitapaukset alas, voi olla että 80 prosentin alkuluvut riittävät, Kiuru sanoo.
Kiuru painottaa, että mitä korkeampi rokotekattavuus on, sitä helpompaa yhteiskunnan avaaminen on.
– Meidän lähtökohta on, että yhteiskuntaa voitaisiin pitää täysin auki, silloin kun rokotekattavuus on riittävä ja epidemia hallinnassa.
– Sen jälkeen rajoitukset olisivat käytännössä tartuntatautiviranomaisten parissa tehtävää normaalia tartuntatautijäljitystä, eristämistä ja karanteenityötä.
Jos epidemiaa ei saada hallintaan, virstanpylväs siirtyy Kiurun mukaan entistä pidemmälle. Hän ei kuitenkaan pidä vaihtoehtona sitä, että riittävään rokotekattavuuteen ei päästäisi.
– Minusta se ei ole vaihtoehto. On täysin realistista ajatella, että saamme kipukynnyksen 80-90 prosentin rokotekattavuuden välillä täyteen.
– Rokotekattavuuden lisäksi vaikuttaa tietysti myös se, miten yksilöt käyttäytyvät ja miten epidemia saadaan hallintaan.