Hallitus on päivittämässä koronastrategiaansa ja pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan koronarajoituksista luovutaan lokakuussa. MTV:n Uutisaamun Pöllöraadissa pohdittiin perjantaina, miten epidemian loppumetreistä suoriudutaan.
Suomessa koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut runsaat neljä miljoonaa ihmistä eli 72,2 prosenttia väestöstä. Toisen annoksen on saanut noin 2,88 miljoonaa ihmistä eli 51,8 prosenttia väestöstä.
– Nyt ehkä odotellaan sitä, että rokotekattavuus saavuttaa sen 80 prosenttia ja päätetään uudesta strategiasta sitä varten. Mutta toistaiseksi – missä oikeastaan mennään? pohtii MTV Uutisten politiikan toimittaja Alec Neihum.
– Olisiko kuitenkin ollut mahdollista ilmoittaa tarkka päivä? Onko se nyt sitten juuri 80 prosenttia tasan kun kuitenkin siellä main ollaan? Tarkka päivä kuitenkin auttaisi elinkeinonharjoittajia, tuumii MustReadin päätoimittaja Anne Moilanen.
Lue myös: Hallitus ei vielä tehnyt päätöstä turvavälien poistumisesta – Sanna Marin: Suomen koronatavoite muuttuu
Neihumin mielestä hallitus on koko pandemian ajan vältellyt tarkkojen päivämäärien antamista sen suhteen, mitä milloinkin avataan.
– Suomalaiseen luonteeseen ehkä sopii se, että ei anneta turhia toiveita, Neihum pohtii.
– Jos olisin Lapin matkailuyrittäjä niin arvostaisin sitä tietoa, milloin pääsee lentämään ja milloin voi myydä huoneet, Moilanen lisää.
"80 prosenttia on aika korkea luku"
THL:n mukaan nyt eletään rokottamattomien epidemiaa.
Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan epidemian seurantamittaristoa muokataan huomioimaan rokotekattavuuden nousu.
Pääministeri Sanna Marin on todennut, että koronarajoituksia voidaan alkaa poistaa, kun yli 80 prosentin rokotekattavuus on saavutettu Suomessa.
– Eikö lähtökohta ole koko ajan ollut se, että kenenkään ei ole rokotetta pakko ottaa? kysyy Helsingin Sanomien politiikan toimittaja Marko Junkkari.
– Minun mielestäni se on myös ihmisen oma valinta. 80 prosenttia on kyllä aika korkea luku. En tiedä päästäänkö siihen, hän lisää.
"Koronapassi on mielenkiintoinen viritelmä"
Suunnitteilla on myös niin sanottu koronapassi, joka on ollut käytössä esimerkiksi Tanskassa jo kevättalvesta asti.
Lue myös: Tanska avaa yhteiskunnan kokonaan kahden viikon kuluttua – kaikki rajoitukset puretaan
– Koronapassi on mielenkiintoinen viritelmä. Sen julkilausuttu tavoite ei sinänsä ole saada ihmisiä rokotettavaksi. Mutta jos mennään siihen, että loppuvuodesta tapahtumiin päästäkseen pitäisi jatkuvasti nenää huonata, niin voi olla että se saattaisi kannustaa jonkun sinne piikkiä ottamaan, Neihum pohtii.
– Rokotevastaisuus on vanha ilmiö. Sitä on ollut niin kauan kun on ollut rokotuksia. Se ei liity vain koronarokotukseen. Se tuskin maailmasta häviää. Rokotevastaisten päätä voi olla vaikea kääntää, Moilanen lisää.
Onko tartunnan jäljittämisessä järkeä?
Tartunnan jäljittämisen kuormittuneisuudesta on myös herännyt paljon keskustelua ja ilmoilla on ollut ajatus sen lopettamisesta.
– Perusterveydenhuoltomme on romahduksen partaalla. Ihmiset eivät pääse hoitoon. Hoitajia ja muuta henkilökuntaa on hirveästi kiinni siellä tartunnan jäljityksessä. Siinä ei nykyisen kaltaisena ole mitään järkeä, Moilanen toteaa.
Entäpä kahden metrin turvavälit? Pöllöraati selvitti, miten niistä luopuminen käytännössä tapahtuisi ja millä tavoin niitä voitaisiin tarvittaessa käyttää – katso video artikkelin yllä!