Sosiaali- ja terveysministeriö STM ja Terveyden ja hyvinvoinnin kertoivat torstaina tiedotustilaisuudessa Suomen ja maailman koronatilanteesta.
Tilannekatsauksessa olivat mukana strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä, ylilääkäri Otto Helve THL:stä ja professori Ilkka Julkunen Turun yliopistosta.
Lisäksi kysymyksiin vastaamassa olivat osastopäällikkö Taneli Puumalainen ja johtaja Pasi Pohjola STM:stä sekä johtava asiantuntija Mia Kontio THL:stä.
11.12: Tiedotustilaisuus on päättynyt.
11.10: Uuden brittitutkimuksen mukaan Pfizerin ja Astra Zenecan rokotteiden teho laskee kolmessa kuukaudessa deltaa vastaan.
– Ilman muuta on niin, että (rokotteiden antama) immuniteetti heikkenee. Olennaista on, kuinka paljon infektioita rokotettavilla tulee, professori Julkunen sanoo.
Kun tietoa on enemmän, niin on aika pohtia, koska ja kenelle kolmas rokoteannos voitaisiin antaa, Julkunen toteaa.
10.58: Voitaisiinko Suomen maskisuositusta muuttaa, kysyy Iltalehti.
Helven mukaan tartuntamäärät ovat sellaisia, että maskisuositus on yksi toimista, joilla tartuntoja pyritään välttämään.
– Jatkossa varmasti tulee tilanne, jossa tätä pohditaan. Tartuntojen määrä kuitenkin tällä hetkellä perustelee torjuntakeinojen jatkon, Helve täsmentää.
STM:n johtajan Pasi Pohjola mukaan tartuntamäärät ovat niin korkeita, että maskisuosituksen poistolla spekulointi on tässä vaiheessa ”aivan liian aikaista”
Voipio-Pulkki puolestaan pohtii, mahtaako maski jäädä laajemminkin käyttöön.
– Syksyn flunssakaudella moni ajattelee, että maskin käyttö voisi olla fiksua. Sillä tavalla voi pitää muitakin hengitystieviruksia kurissa. Tämä on mielenkiintoinen asia. Nähtäväksi jää, miten suomalaiset tämän asian omaksuvat, hän sanoo.
10.52: THL:n johtavan asiantuntijan Mia Kontion mukaan olisi hyvä keskittyä siihen, että Suomessa on todella hyvä rokotekattavuus.
– Nuoremmille ikäryhmille helppo saatavuus on erittäin suuri tekijä rokotushalukkuudessa. Siinä kannustaisin kuntia viemään rokotuksia nuorten ikäluokkien läheisyyteen, Kontio sanoo.
– Mitään merkkiä laajemmasta vastaisuudesta ottaa rokotteita ei ole, Kontio jatkaa.
10.49: Helven mukaan rokotekriittisten saama huomion määrä ”ei aina vastaa sitä todellisuutta, mikä me nähdään rokotusten edistymisessä”.
Kun tilannetta on arvioita kyselyissä, niin näyttää siltä, että rokotteiden ottamisen halukkuus on sekä ennallaan että hyvin korkea.
– Ei ole sellaista huolta, etteivät ihmiset halua ottaa rokotetta. Rokotteen ottamisesta pitää tehdä mahdollisimman helppoa, Helve sanoo.
10.46: STM:n johtaja Pasi Pohjola ottaa kantaa Kansallisoopperan niin sanottuun koronakapinaan. Kansallisooppera aikoo järjestää perjantaina näytöksen, jossa ei noudateta Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöstä yleisön lohkomisesta 25 henkilön osiin.
Pohjolan mukaan tarkoitus on tehdä ohjauskirje, jonka perusteella tapahtumien mahdollinen riski tartunnalle voidaan arvioida.
– Voitaisiin mahdollistaa löysemmät rajoitustoimet, Pohjola sanoo.
10.41: Yle kysyy, kuinka paljon täysin rokotettujen joukossa on koronavirusta kantavia henkilöitä, jotka ovat kuitenkin oireettomia, eivätkä täten tiedä mahdollisesti levittävänsä virusta.
– Kyse on osittain riskienhallintakokonaisuudesta. Tiedetään, että näitä tapauksia syntyy. Lukumääriä en lähtisi tässä vaiheessa arvioimaan, Helve sanoo.
10.37: Nuorten aikuisten tartunnat eivät pysy puhtaasti nuorten aikuisten tartuntoina, vaan leviävät myös muille, Helve sanoo. Pääosin tartuntoja syntyy kuitenkin rokottamattomiin ikäryhmiin, Helve painottaa.
Vakavan taudin riski lapsilla on sama kuin aikaisemminkin.
– Mitään viitettä ei ole, että deltavariantin aiheuttama tauti olisi vakavampi kuin aikaisempien varianttien, Helve sanoo.
Tutkimusten mukaan kouluissa todetut jatkotartunnat ovat erittäin harvinaisia.
– Kouluympäristössä toteutetut tartuntatorjuntakeinot on kansainvälisestikin todettu tehokkaiksi. Käytännössä nähty siinä, että tartuntamäärät ovat olleet matalia. Ei ole syytä epäillä, etteikö tilanne jatkuisi samanlaisena deltavariantinkin kanssa, Helve sanoo.
Lapset ovat yleisimmin saaneet koronatartunnan omassa kodissaan. Tilanne on pysynyt samana koko pandemian ajan.
10.21: Puheenvuoroon STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki.
Testejä tehtiin viikon 32 aikana yli 140 000, mikä oli ”ainakin pitkään aikaan” ennätysmäärä.
Uudenmaan alueella jäljitystyö on käynyt ”kovin hankalaksi”. Koko maassa tartunnan lähde selvitettiin 52 prosentissa tapauksista, mutta Uudellamaalla vain 34 prosentissa.
10.18: Halukkaista 12–15-vuotiaista valtaosa tulee saamaan ensimmäisen rokoteannoksen elokuun loppuun mennessä, Helve sanoo.
Helve korostaa, että epidemian hoito perustuu ”hyvin pitkälti” rokotuskattavuuden edistämiseen. Hän toivookin, että kaikki ne, jotka voivat rokotteen ottaa, näin myös tekevät.
10.14: ”Rokotukset ovat edenneet nopeasti”, Helve toteaa.
Helven mukaan rokotuksissa saavutetaan tänään rajapyykki: Puolet rokotettavasta väestöstä on saanut täyden rokotesarjan.
10.11: Helve kertoo, että ilmaantuvuuserot eri puolella Suomea ovat alkaneet kasvaa. Suurin osa tapauksissa on todettu nuorilla aikuisilla. Myös viime viikolla tilanne oli tämä, joskin tartuntoja on alkanut näkyä myös muissa ryhmissä, Helve sanoo.
Tartunnat painottuvat rokottamattomiin ikäryhmiin ”huomattavan selkeästi”, Helve summaa.
10.09: Suomessa uusia koronatapauksia on tänään todettu 865, kertoo THL:n ylilääkäri Otto Helve.