Kolmiloikkatähti Kristiina Mäkelä on tilanteessa, jossa hän maksaa itse valmentajalleen Tuomas Salliselle palkkaa. Moninkertainen arvokisakävijä myöntää avoimesti järjestelyn problemaattisuuden varojen ollessa tiukalla.
Mäkelää valmensi aiemmin Suomen Urheiluliiton pituushypyn ja kolmiloikan lajivalmentajanakin toiminut Suren Ghazaryan, mutta kaksikon yhteistyö päättyi vuoden 2018 alussa. Sittemmin Mäkelän uudeksi luotsiksi hyppäsi kolmiloikkaan erikoistunut, kokenut Tuomas Sallinen.
Mäkelä iloitsee, että yhteistyö ja harjoittelu Sallisen kanssa on kulkenut, mutta taloudelliset haasteet löivät alkuvuodesta vasten kasvoja.
– Samaan aikaan kun treenit menivät tosi hyvin, minua painosti ja varjosti se totuus, että tiesin, että minun talous ei tule kestämään tätä ja minun pitäisi tehdä valmentajasopimus, enkä pysty siihen. Ne olivat painavia asioita, jotka painoivat mielessä taustalla. Olisin toivonut, että olisin voinut tehdä tätä täysipainoisesti, Mäkelä sanoi Antero Mertarannan haastattelussa Tulosruudun viikon vieraana.
Huippu-urheilussa kompromissit ovat monilta osin kirosana. Siimaa ei olisi vara antaa yhtään.
– Kun on ajatus, että valmentaja on tosi tärkeä ja tarvitsen sen joka treenissä, mutta pystyn toteuttamaan sen vain kolme kertaa viikossa tai vähemmän, yritin valehdella itselleni, että kyllä tämä on riittävä määrä valmennusta. Kun tiedät, ettei se kuitenkaan ole, siitä tulee henkinen haaste. Sen kanssa sain painia aika pitkään ennen kuin sain korjattua tämän asian ainakin nyt puoleksi vuodeksi.
LUE MYÖS: Maria Huntington myöntää kamppailleensa motivaatio-ongelmien kanssa, lepoviikko mylläsi ajatusmaailman täysin – "Ei ole mitään järkeä"
Ongelma on kuitenkin kaikkea muuta kuin ohi. Mäkelä alleviivaa, että palkan maksaminen Salliselle on ”ehdoton haaste”.
– Kummatkin haluavat tehdä tätä täydestä sydämestä. Ei ole niin, että Tuomas vaatisi minulta jotain, vaan minä haluan myös antaa sen vastineen. Haluan, että kummallakin on hyvä olla ja kumpikin voi tehdä duunia täysillä.
– Kun apua ei ole kahdessakaan vuodessa vielä löytynyt muualta, siihen toivoisi muutosta.
”Sponsorit pitävät kuviota pystyssä”
Mäkelä on kaavaillut jatkavansa uraansa Tokion olympialaisten jälkeen vielä seuraavan olympiadin. Ensi vuoteen siirtyneiden Tokion kisojen jälkeen kesäolympialaiset on määrä järjestää seuraavan kerran Pariisissa 2024.
Toistaiseksi taloudellisiakin järjestelyjä mutkistaa osaltaan koronaviruspandemia.
– Nyt on parempi katsoa lyhyt pätkä kerrallaan. Totta kai toivoo, että voisi seuraavat neljä vuotta seuraaviin olympialaisiin olla miettimättä tätä asiaa, Mäkelä viittasi talouspuoleen.
– Täytyy sanoa, että sponsorit ovat nimenomaan ne, jotka pitävät tällä hetkellä minun kuviotani pystyssä.
Mäkelä kertoo käyneensä tilanteesta keskustelua myös muiden urheilijoiden kanssa. Nimeltä hän mainitsee aituritähti Nooralotta Nezirin ja seiväshyppääjä Wilma Murron.
– Olen koettanut hahmottaa, mitä minä olen tehnyt väärin, että kamppailen tämän haasteen kanssa. Kyllä totuus taitaa olla vain se, että sattuman kaupalla minun valmentajani ei ole ollut missään valmennusryhmissä tai liiton kuvioissa, niin että hänellä olisi jo valmiiksi palkkaus.
– Nyt kun minulla on vielä suhteellisen tuore valmennussuhde – kolmas vuosi lähti just käyntiin – se vaatii vähän aikaa, mutta aika käy samalla rahapussin päälle.
Mäkelä kritisoi samaan hengenvetoon suomalaisen järjestelmän joustamattomuutta.
– Valmentajadiilit on paljolti tehty pidemmälle aikavälille kerrallaan, mikä ei mahdollista tällaisia valmentajanvaihtotilanteita. Yksi valmentaja ei ole kuitenkaan aina urheilijalle paras. Pitää olla mahdollisuus etsiä muita vaihtoehtoja, Mäkelä summasi.
Kristiina Mäkelä on tänään Tulosruudussa viikon vieraana. Torstain puolituntinen Tulosruutu alkaa kello 22.25.