Uutuuskirja: Kristiina Mäkelä järkyttyi valmentajan tekstiviestistä – toinenkin häipyi yllättäen

Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä tunnetaan sanavalmiina urheilijana, joka ei välttynyt urallaan konflikteilta. Tuore kirja kertoo kahden Mäkelän valmentajan lopettaneen yhteistyön lyhyellä varoitusajalla.

Kolmiloikan Suomen ennätysnaisen urasta kertova Mika Wikströmin kirjoittama kirja Kristiina Mäkelä – Pitkä tie huipulle (Tammi) tuo orimattilalaisen urheilusaavutusten lisäksi esiin kisakenttien ulkopuolista elämää, joka on Mäkelän kohdalla ollut varsin värikäs.

Mäkelä nousi kotimaan huipulle Jarkko Kumpulaisen opastuksessa. Vuonna 2014 mukaan tuli Markku Leppänen. Yhteistyö alkoi lupaavasti, mutta päättyi jo pari vuotta myöhemmin. Loppuvaiheessa urheilijan ja valmentajan välillä oli jatkuvia kommunikaatiokatkoksia.

– Ympärilläni oli huipputiimi, ja siitä oli paljolti kiittäminen Makea. Nyt aloin kuitenkin saada hänen kauttaan tulleilta henkilöiltäkin kommentteja tyyliin: ”Kristiina hei, vähän vähemmän puhetta ja enemmän tekemistä.” Se tuntui epäoikeudenmukaiselta, Mäkelä kertoo kirjassaan.

Yhteistyö poikki tekstiviestillä

Kauden 2016 hallikauden aluksi Mäkelä ylitti heti arvokisarajat Portlandin MM-hallikisoihin ja Rion olympialaisiin. Juuri ennen hallikisoja hänellä tuli kuitenkin välirikko Leppäsen kanssa San Diegon leirillä.

Mäkelä katseli treenikentällä paikallisia valmentajia tsemppaamassa omia urheilijoitaan. Hän koki jäävänsä oman valmentajansa kanssa ilman positiivista palautetta ja otti asian puheeksi. Leppänen näki keskustelussa arvostuksen puutetta.

– Kysyin viimein, että mitä ihmettä me voisimme tehdä, kun puhuminen menee koko ajan vain hankalammaksi. Make vastasi minulle: ”Mietipä kuule sitä.”

Harjoituksen jälkeen Mäkelä oli yksin huoneessaan, kun hän kertoo saaneensa Leppäseltä tekstiviestin.

– Hän ilmoitti, ettei valmentaisi minua enää reissulta kotiin palattuamme. En ollut uskoa sitä todeksi, Mäkelä sanoo.

Mäkelä ja Leppänen jatkoivat yhteistyötään vielä Chula Vistan leirin loppuun. Valmentajan tekemä ohjelma vaikutti pitkine syväkyykkysarjoineen kuitenkin erikoiselta.

– Mietin, oliko Make rustannut sellaisen saliohjelman ihan vain pottuillakseen, mutta suoritin kaiken niin kuin lapussa luki ja olin ihan poikki jokaisen rupeaman jälkeen.

Vuonna 2016 Mäkelä kertoi MTV Urheilulle olleensa itse yhteistyön lopettamisen takana. Kahdeksan vuotta myöhemmin hän siis väittää täysin päinvastaista.

– Nyt jouduin tekemään tällaisen päätöksen, ja toivottavasti se oli hyvä päätös, Mäkelä summasi vain joitain viikkoja tapahtuneen jälkeen yllettyään Portlandin MM-kisoissa kuudenneksi.

Myös toinen valmentaja otti hatkat

Mäkelä siirtyi ennen arvokisakesää 2016 Suomen Urheiluliiton silloisen lajivalmentajan, armenialaisen Suren Ghazaryanin valmennukseen. Hän murtautui EM- ja MM-finaaleihin, mutta olo tuntui silti epävarmalta.

Väliin tuli myös polvivamma, joka vaati leikkaushoitoa. Mäkelä toipui ajallaan vuoden 2017 Lontoon MM-kisoihin, joissa finaalipaikka jäi kuitenkin haaveeksi.

Harjoittelu Ghazaryanin alaisuudessa ei ottanut tuulta alleen. Mäkelä olisi halunnut leikkauksesta toipumisen perään enemmän voimaharjoittelua, mutta armenialaisvalmentaja jatkoi tutuksi tulleella tekniikkapainotteisella linjalla.

– Muistin edelleen liiankin hyvin konfliktini Maken kanssa, joten koetin olla niin varovainen kysymysteni kanssa kuin osasin, Mäkelä toteaa.

Lopulta Mäkelä turvautui Teneriffan kevätleirillä pituushyppääjä Kristian Pullin apuun puntti- ja loikkaharjoittelussa. Ghazaryan ei selvästi pitänyt suunnitelmiin tulleista muutoksista. Kommunikaatio valmentajan kanssa alkoi jälleen katkeilla. Erään harjoituskerran jälkeen tapahtui yllätyskäänne.

– Kun lopetin, Suren kutsui minut luokseen ja sanoi: ”Let’s walk.” Lähdimme sitten kävelemään, ja Suren sanoi minulle pian kylmän viileästi, ettei jatkaisi enää minun henkilökohtaisena valmentajanani.

Mäkelä löysi tämän jälkeen valmentajakseen Tuomas Sallisen, joka valmensi häntä vuodesta 2018 aina uran loppuun asti. SE-nainen päätti uransa tähän kauteen.

Lue myös:

    Uusimmat