KRP hävisi oikeuskiistan tietoturvayhtiö F-Securea vastaan – oikeus määräsi poliisin tuhoamaan tietonsa

Tietoturvayhtiö F-Secure kävi Helsingin hovioikeudessa oikeutta keskusrikospoliisia vastaan, kun poliisi oli takavarikoinut sen Freedome VPN-palvelun tietoja.

Palvelun avulla henkilö voi salata verkkoa käyttäessä IP-osoitteensa niin, että verkossa hänen IP-osoitteensa tilalla näkyy VPN-palvelun IP-osoite.

Oikeuden asiakirjojen perusteella kyseessä on viime vuoden tammikuussa tapahtunut takavarikko, joka perustui Saksan keskusrikospoliisin oikeusapupyyntöön. Oikeuden päätöksestä ei käy ilmi rikoksesta muuta kuin, että se on koskenut "Saksassa epäiltyä vakavaa rikosta", josta on meneillään rikostutkinta. Tietoja oli syytä olettaa käytettävän todisteena rikosasiassa.

Asia eteni hovioikeuteen

F-Secure oli voittanut kamppailun jo kerran käräjäoikeudessa, joka määräsi takavarikon kumottavaksi ja poliisin tuhoamaan takavarikolla haltuun saamansa tiedot. Yhtiön mukaan poliisi oli takavarikoinut luottamuksellista viestintää, jolla oli pyritty selvittämään palvelun käyttäjiä ja heidän verkkoviestintäänsä. KRP:n mukaan kyseessä oli laillinen asiakastietoihin kohdistunut takavarikko ja sen mukaan poliisi oli tavoitellut palvelun käyttäjien IP-osoitteita tiettynä ajankohtana, tavoitteena yksilöidä rikoksesta epäilty henkilö.

Oikeus totesi F-Securen toimineen asiassa viestin välittäjänä, eikä Keskusrikospoliisilla ollut siksi oikeutta takavarikoida tietoja. Kysymyksessä olevien tietojen hankinnassa olisi oikeuden mukaan käytettävä pakkokeinolain 10 luvussa säädettyjä keinoja, eli käytännössä oikeuden antamaa päätöstä salaisesta pakkokeinosta.

KRP valitti päätöksestä hovioikeuteen, joka piti käräjäoikeuden päätöksen voimassa, mutta korotti jonkin verran tietoturvayhtiölle korvattavia oikeudenkäyntikuluja.

Lue myös:

    Uusimmat