Poliisilla on tällä hetkellä muutamia epäiltyjä Helsingin Sanomien Viestikoekeskus-uutisoinnista alkaneessa rikostutkinnassa, kertoi poliisi perjantaina. KRP:n tutkinnanjohtaja Janne Järvinen ei kuitenkaan halua ottaa kantaa tarkkaan määrään.
'Video: Helmikuussa kotietsintää käsiteltiin käräjäoikeudessa. Katso uutisvideo!
Helsingin Sanomien jutun kirjoittajaksi oli merkitty kaksi toimittajaa, ja poliisi on kertonut aiemmin etsivänsä myös mahdollista tietovuotajaa. Järvinen ei ota kantaa myöskään siihen, onko dokumenttien vuotaja selvillä.
Osa lehtiartikkelin tiedoista perustui Puolustusvoimien salaisiksi leimattuihin asiakirjoihin. Uutisointia tutkitaan siksi epäiltynä turvallisuussalaisuuden paljastamisena, joka on maanpetosrikos. Jutussa tutkitaan myös epäiltyä virkasalaisuuden rikkomista.
Viestikoekeskus-artikkelin julkaisun jälkeen poliisi teki kotietsinnän toisen toimittajan kotiin tämän soitettua hätäkeskukseen. Toimittaja soitti apua, koska oli vasaroinut tietokonettaan ja se oli alkanut savuta.
Helsingin hovioikeus päätti perjantaina käräjäoikeuden tavoin, että poliisin tutkinnanjohtajalla oli oikeus määrätä kotietsintä toimittajan kotiin ja takavarikoida tämän työvälineitä.
– Ottaen huomioon, että (toimittaja) oli ollut toinen artikkelin kirjoittajista ja hän itse oli ilmoittanut hätäkeskukselle pyrkineensä tuhoamaan tietokoneensa juuri kyseisen asian johdosta, tutkinnanjohtajalla on ollut syytä olettaa, että (toimittajan) tietokonetta tai sen sisältämiä tietoja voidaan käyttää todisteena rikosasiassa, hovioikeus perustelee.
Oikeus päätti myös, että poliisi saa hyödyntää toimittajalta takavarikoidusta muistitikusta löytynyttä tiedostoa. Tiedoston sisältöön tutustunut oikeus totesi, että tiedosto ei osoita sen lähdettä, joten sitä voidaan käyttää tutkinnassa.
Poliisi etsii Puolustusvoimien asiakirjoja
Tutkinnanjohtaja Järvisen mukaan poliisi on pyrkinyt takavarikoimaan erityisellä kotietsinnällä epäiltyyn turvallisuussalaisuuden rikkomiseen liittyviä sotilastiedustelun ja muita Puolustusvoimien asiakirjoja sekä mahdollista muuta todistusaineistoa.
– Missään kohtaa ei ole ollut kysymys siitä, että poliisi pyrkisi toimittajalta takavarikoidulla materiaalilla paljastamaan, onko Helsingin Sanomilla asiassa joku tietty lähde.
Helsingin Sanomien toimittajan asianajaja Kai Kotiranta on koko tutkinnan ajan arvostellut kovasanaisesti poliisin toimia ja tuonut esille huolen lähdesuojan murtamisesta.
Ilmaisukieltoon määrätty Kotiranta ei ottanut perjantaina suoraan kantaa hovioikeuden päätökseen.
– Hovivalituksessa todetaan, että esitutkintatoimenpiteet hyväksyvä käräjäoikeuden päätös vaarantaa lähdesuojan, hän sanoo.
"Vastuusuhteita voi selvittää sähköpostiliikenteestä"
Järvinen sanoo, että poliisi voi esitutkinnan laite-etsinnässä selvittää esimerkiksi sähköpostiliikenteen avulla eri epäiltyjen vastuita.
– Totta kai rikostutkinnassa on aina keskeistä, mikä on ollut eri henkilöiden roolitus, miten he ovat sopineet työnjaosta ja tämän tyyppisiä asioita.
Järvisen mukaan esitutkinta ei ole alkutekijöissään, vaikka teknisten laitteiden sisällön hyödyntäminen tutkinnassa on ollut käytännössä mahdotonta. Työ teknisten laitteiden tutkimisessa on lähdesuojan toteutumista vahtivan etsintävaltuutetun kanssa yhä kesken.
Helsingin Sanomien toimittaja harkitsee Kotirannan mukaan valitusluvan hakemista korkeimmasta oikeudesta.