KRP keskeytti esitutkinnat gps-häirinnästä ja ilmatilaloukkauksista – itärajan läheisyydessä poikkeuksellisen paljon havaintoja

1:49img
GPS-häiriöt Suomen itärajalla voivat liittyä Venäjän hyökkäykseen Ukrainassa, sanoo Mika Aaltola.
Julkaistu 03.02.2023 14:27

MTV UUTISET – STT

Keskusrikospoliisi (KRP) keskeytti esitutkinnat viime vuoden keväällä ja kesällä tapahtuneista gps-häirinnästä ja ilmatilaloukkauksista. Esitutkinnat keskeytettiin, koska epäiltyjen rikosten tekijöistä ei saatu selvyyttä, KRP tiedotti perjantaina.

Gps-häirintää KRP tutki epäiltynä tietoliikenteen häirintänä. Viime vuoden maaliskuussa satelliittipaikannuksessa oli Itä-Suomessa häiriöitä useana päivänä.

Savonlinnan ja Helsingin välinen reittilentoliikenne oli maaliskuussa poikki viikon ajan, kun gps-paikannusjärjestelmään ei voinut luottaa, ja liikenteenohjausyhtiö Fintrafficin lennonvarmistus varoitti siviili-ilmailua gps-häirinnästä.

Lue lisää: Lennot Savonlinnan ja Helsingin välillä keskeytyneet – syynä gps-häiriöt

Samaan aikaan viime maaliskuussa Liikenne- ja viestintävirasto kertoi, että itärajan läheisyydessä oli tehty poikkeuksellisen paljon havaintoja gps-häiriöistä. Samoihin aikoihin Finnarin lennoilla havaittiin gps-häiriöitä Kaliningradin lähettyvillä.

Lue lisää: Finnair on joutunut GPS-häirinnän kohteeksi nyt myös Kaliningradin lähettyvillä – Reuters nostaa esiin yhteyden Niinistön ja Bidenin tapaamiseen

Ilmatilaloukkauksissa oli puolestaan esitutkinnan mukaan kyse venäläisten, siviililentoliikenteen käytössä olevien koneiden lentämisestä Suomen ilmatilassa muun muassa Loviisan edustalla. Epäillyt ilmatilaloukkaukset kestivät kussakin tapauksessa vain lyhyen aikaa. Ilmatilaloukkausten osalta epäiltiin säännöstelyrikoksia, koska osana Venäjän vastaisia pakotteita EU on sulkenut ilmatilansa kaikilta venäläisomisteisilta ja Venäjällä rekisteröidyiltä ilma-aluksilta.

Lue myös: Savonlinnan ja Helsingin välinen lentoliikenne palannut normaaliksi gps-paikannusjärjestelmän häiriöiden jälkeen

Sekä tietoliikenteen häirinnästä että säännöstelyrikoksesta voidaan tuomita sakkoihin tai enintään kahden vuoden vankeuteen. Törkeästä tietoliikenteen häirinnästä voidaan tuomita enintään viisi vuotta vankeutta ja törkeästä säännöstelyrikoksesta enintään neljä vuotta vankeutta.

Poliisi on tehnyt tutkinnassa yhteistyötä Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen kanssa. KRP aikoo jatkaa nyt keskeytettyä tutkintaa, mikäli saa asiasta uutta tietoa.

Tuoreimmat aiheesta

Lentokoneet