Aarnio-vyyhti: Skootterin "Malmin naiselle" antaneelle KRP:n poliisille sakkoja virkavelvollisuuden rikkomisesta

Oikeustalo Helsinki poliisiauto
Aarnio-juttua puitiin Helsingin käräjäoikeudessa joulukuusta 2014 alkaen. Huumehaaran päätös tulee marraskuussa.
Julkaistu 26.08.2016 14:08

Jarkko Sipilä

jarkko.sipila@mtv.fi

@sipilamtv3

Kymenlaakson käräjäoikeus tuomitsi keskusrikospoliisin rikosylikonstaapelin sakkoihin virkavelvollisuuden rikkomisesta. Poliisi sai 50 päiväsakkoa ja joutuu maksamaan 1400 euroa.

Tapaus liittyi Aarnio-tutkintaan ja oikeudenkäyntiin. 

Keskusrikospoliisin 47-vuotias rikosylikonstaapeli kuulusteli ns. Malmin naista kaikkiaan 25 kertaa vuosina 2014-2015.

Kuulusteluissa Malmin nainen liitti huumepoliisin ex-päällikön suoraan kiinni hasikseen, mutta perui kertomuksensa myöhemmin käräjäoikeudessa syksyllä 2015.

Kuulustelujen lisäksi krp:n poliisi tapasi naisen useita kertoja ja viestejä vaihdettiin päivittäin. 

Poliisimies lahjoitti Malmin naiselle yhteensä 3120 euroa käteistä rahaa 22 eri kerralla kesäkuusta 2014 elokuuhun 2015. Lisäksi poliisi antoi naiselle moposkootterin, puhelimia ja maksoi naisen ostoksia 300 euron arvosta. 

Oikeus: "Erityisen läheinen henkilö"

Oikeudessa poliisi kertoi tunteneensa voimakasta myötätuntoa rahapulassa ollutta naista kohtaan ja hän halusi auttaa. Esitutkintakertomuksiin poliisi ei kertomansa mukaan yrittänyt vaikuttaa.

- Vaikka tutkinta on kestänyt pitkään, ollut poikkeuksellinen ja [naisen] turvallisuus on edellyttänyt erityistä huolenpitoa, [poliisimiehen] ja [Malmin naisen] välisen yhteydenpidon määrä ylittää selvästi tutkinnallisen tarpeen, oikeus totesi.

Oikeus katsoi, että naisesta oli tullut poliisille lain tarkoittama erityisen läheinen henkilö. Tällöin poliisimies on ollut esteellinen.

- On epätodennäköistä, että kokenut tutkija, kuten [poliisimies] pelkästään voimakkaan myötätunnon ja auttamishalun vuoksi menettelisi kyseisellä tavalla, oikeus lausui.

"Tahallinen teko"

Oikeus piti kokeneen poliisimiehen menettelyä tahallisena, koska hänen on täytynyt tuntea esteellisyyttä koskevat säännökset. 

- Tahallisuutta ei poista se, että yhteydenpito liittyi osittain myös virkatoimiin eikä myöskään se, että [poliisimiehen] tarkoituksena oli mahdollisimman hyvä esitutkinta. Siinäkin tapauksessa, että [Malmin nainen] ei olisi enää suostunut muiden tutkijoiden kuultavaksi, [poliisimiehen] on täytynyt ymmärtää vetäytyä tehtävästä esteellisyytensä vuoksi, käräjäoikeus totesi.

Poliisimies ei olisi saanut osallistua naisen kuulusteluihin kevään 2014 ensimmäisten kuulustelujen jälkeen.

Julkisuus alensi rangaistusta

Oikeus totesi teon tahalliseksi ja poliisimiehen menettelyn moitittavaksi.

- Esteellisyyssäännöksillä on erityinen painoarvo viranomaisen toiminnan luotettavuuden turvaajana, oikeus totesi.

Oikeus kuitenkin myös ymmärsi poliisin kokemaa myötätuntoa ja auttamisen halua. Poliisimies pyrki myös itseensä kohdistuneen esitutkinnan aikana selvittämään asiaa.

Oikeus katsoi lieventäväksi seikaksi tapauksen saaman julkisuuden.

- [Poliisimieheen] kohdistunut syyteasia on saanut osakseen laajaa julkisuutta, ja vaikuttanut kielteisesti [poliisimiehen] elämään.

Oikeus päätyi punninnassa siihen, että 50 päiväsakkoa on oikeudenmukainen rangaistus. Poliisimiehen tuloilla siitä kertyy maksettavaa 1400 euroa.

Tuoreimmat aiheesta

Jari Aarnio