Keskusrikospoliisi on tehnyt tänä vuonna yli neljäkymmentä päätöstä terroristivarojen jäädyttämisestä. Niistä 12 koskee suomalaisia epäiltyjä.
Suomi on sitoutunut kansainväliseen yhteistyöhön terrorismin torjumiseksi, mutta vasta kesästä 2013 alkaen Suomella on ollut lain mukaiset keinot jäädyttää terrorismista epäillylle, syytetylle tai tuomitulle kuuluvia varoja. Varojen jäädyttäminen aloitettiin tänä vuonna.
- Suurin merkitys ja lain tarkoitus on se, että kun henkilöä, yritystä tai yhteisöä epäillään terrorismin rahoittamisesta tai terrorismirikoksesta, tällä estetään varojen käyttö vastaavaan tarkoitukseen tulevaisuudessa, sanoo KRP:n rikostarkastaja Markku Ranta-aho MTV Uutisille.
Ranta-aho on KRP:n rahanpesun torjuntalinjan päällikkö ja hän käytännössä tekee KRP:ssä varojen jäädyttämispäätökset. Terrorismin torjumiseksi annetun lain mukainen julkinen luettelo jäädyttämispäätöksistä on kenen tahansa tilattavissa, ja se julkaistaan Virallisessa lehdessä.
Listalla Syyrian sodan uhrien auttamisyhdistys
Krp:n tekemiä voimassa olevia jäädyttämispäätöksiä on yhteensä 43. Niistä 12 koskee suomalaisia epäiltyjä.
Suomeen liittyvien jäädyttämispäätösten kohteena ovat Suomen ensimmäisen terrorismirikosoikeudenkäynnin neljä syytettyä, joita epäillään al-Shabaab -järjestön rahoittamisesta.
Lisäksi varojen jäädyttämispäätökset on tehty Suomen toisen terrorismirikosjutun neljän epäillyn osalta. Heihin liittyen päätökset kohdistuvat myös osan epäiltyjen omistuksessa tai määräysvallassa oleviin kolmeen yritykseen ja yhteen yhdistykseen. Yhdistys on sen omien nettisivujen mukaan perustettu Syyrian sodan uhrien auttamiseksi.
- Jos oikeudessa todetaan, että syytteet pitävät ja tuomiot tulevat, Suomi tulee viemään nämä nimet samalle listalle, missä on myös muita EU:n kansalaisia, rikostarkastaja Markku Ranta-aho sanoo.
Ranta-ahon mukaan kyse olisi EU:n terroristilistasta.
Suomalaisten lisäksi KRP:n tekemien jäädyttämispäätösten kohteena ovat muiden EU-maiden listalle tuomat nimet – niin sanotut EU:n sisäiset terroristit. KRP:llä ei ole tarkemmin tiedossa heihin mahdollisesti liittyvien rikosepäilyjen perusteita.
- Nämä ovat myös ennakoivia päätöksiä. Eli jos tällaisen listalla olevan henkilön omaisuutta myöhemmin tulee Suomeen tai hän pyrkii sitä tänne esimerkiksi piilottamaan, sittenhän tämä ajankohtaistuu tämä jäädyttämisasia, Ranta-aho toteaa.
"Pienillä puroilla iso merkitys"
Jäädyttämispäätösten toimeenpanon tekee ulosottoviranomainen. Ainakaan toistaiseksi Suomesta ei ole löytynyt suuria terroristivaroja.
- Muista maista en osaa sanoa, millaisista summista mahdollisesti on kysymys. Kun Suomesta puhutaan, summat eivät välttämättä ole isoja. Toisaalta terrorismin rahoittaminen ei vaadi kovin suuria summia, pienilläkin puroilla on iso merkitys, Ranta-aho sanoo.