"Kryptosijoittaja" siirsi yökerhotapaamisen jälkeen nuoren miehen tilille 20 000 euroa – poliisi varoittaa häikäilemättömästä ilmiöstä

Helsingin poliisi tutkii kahta tapausta, jossa epäillyt ovat siirtäneet kymmeniä tuhansia euroja niin sanottujen rahamuulien tileille. Rahamuuleiksi värvätään poliisin mukaan varsinkin nuoria.

Poliisi sai ensimmäisen ilmoituksen epäillystä törkeästä rahanpesusta kesäkuun alussa.

Tapahtumat olivat saaneet alkunsa toukokuussa yökerhossa, jossa tuntematon ihminen oli lähestynyt noin 20-vuotiasta miestä. Tuntematon henkilö oli poliisin mukaan pyytänyt nuorta miestä nostamaan 4 000 euroa rahaa, jotka siirrettäisiin hänen tililleen.

Tuntematon oli esittäytynyt varakkaaksi kryptosijoittajaksi.

Muutaman päivän kuluttua 20-vuotiaan miehen tilille ilmestyi yllättäen 20 000 euroa. Nuori mies oli poliisin mukaan luvannut ”kryptosijoittajalle” viestisovelluksessa voisi nostaa kuitenkin vain alun perin sovitun summan.

Nuoren miehen mukaan ”kryptosijoittaja” alkoi kuitenkin uhkailla häntä, joten hän nosti 10 000 euroa käteistä rahaa. Nostojen lisäksi 20-vuotias vaihtoi valuuttaa uhkaajan ohjeiden mukaan ja osti tämän käyttöön puhelimia.

Poliisi epäilee nyt 20-vuotiasta törkeästä rahanpesusta.

Törkeän rahanpesun raja on 17 000 euroa. Poliisi voi tutkia pienempää summaa törkeänä rahanpesuna, jos teko on erityisen suunnitelmallinen tai tehty osana järjestäytynyttä rikollisuutta.

Toinen tapaus syyskuussa

Syyskuussa poliisi sai rikosilmoituksen tapauksesta, jossa noin 50-vuotiaan miehen tilille ilmestyi lähes 10 000 euron pankkisiirto. Pankki oli sulkenut miehen tilit ja maksukortit epämääräisen tilisiirron takia.

Tapahtuma-aikaan kaksi miestä oli poliisin mukaan tullut pankkitilin omistajan luokse Helsingissä. He olivat pyytäneet häntä nostamaan 20 euroa, jotka miesten mukaan oli tarkoitus siirtää 50-vuotiaan tilille. 50-vuotias oli suostunut ehdotukseen ja antanut miehille tilinumeronsa.

Kun mies oli kirjautunut mobiilipankkiin puhelimella, hän oli huomannut, että hänen tililleen olikin tullut 9 800 euroa. Poliisin mukaan hän oli kysynyt tuntemattomilta miehiltä heti, oliko kyse rahanpesuyrityksestä. Hän oli myös huomannut, että pankki oli sulkenut hänen tilinsä.

Epäillyt olivat antaneet miehelle jonkinlaisen selityksen rahasummasta. He olivat myös pyytäneet miehen puhelinnumeron ja sanoneet, että ovat häneen myöhemmin yhteydessä rahojen takaisin saamisesta.

Mies otti tämän jälkeen uudelleen yhteyttä pankkiin ja myöhemmin poliisiin.

Poliisi tutkii tapausta nyt rahanpesuna. Epäiltyyn rikoskokonaisuuteen kuuluvat myös identiteettivarkaus ja maksuvälinepetos.

Poliisi epäilee rikoksesta kahta tuntematonta ihmistä ja selvittää 50-vuotiaan osallisuutta tapaukseen.

Rahamuuliksi ryhtyminen voi vaikuttaa merkittävästi nuoren tulevaisuuteen

Rahamuulit ovat poliisin mukaan usein teini-ikäisiä tai nuoria aikuisia. Rikolliset lähestyvät heitä esimerkiksi baareissa, kauppakeskuksissa, viestipalveluissa ja sosiaalisessa mediassa.

Tyypillisesti epäilty pyytää kohdetta vastaanottamaan rahasumman tililleen ja nostamaan sen maksua vastaan. Rahat ovat poliisin mukaan yleensä tulleet huume-, ase- tai petosrikoksista.

Epäilty saattaa kertoa taustatarinan, joka voi vaikuttaa uskottavalta.

– Nuori ei välttämättä ymmärrä, että syyllistyy tilanteessa rahanpesuun, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Teemu Haapala poliisin tiedotteessa.

Suuressa osassa tapauksia epäilty antaa kohteelle käyttöön pankkikortin.

– Jos tuntematon pyytää tällaista palvelusta, hälytyskellojen pitäisi soida. Miksi nostaisit tuntemattomalle rahaa maksua vastaan? Haapala kysyy.

Rahamuuliksi ryhtyminen voi vaikuttaa nuoren tulevaisuuteen monella tavalla, poliisi muistuttaa.

Rahanpesusta tuomitaan sakkoja tai korkeintaan kaksi vuotta vankeutta ja törkeästä rahanpesusta neljästä kuukaudesta kuuteen vuoteen vankeutta. Rahanpesutuomio saattaa sulkea pois monia työtehtäviä tulevaisuudessa, mitä nuori ei välttämättä ajattele etukäteen.

Rahanpesijöitä tarvitaan paljon, kun on kyse laajasta rikoskokonaisuudesta. Yleensä rahamuuli vastaanottaa vain yhden rahasiirron, jottei pankki saisi vihiä rikoksista.

Rikolliset nostavat pestyt rahat käteisenä, siirtävät rahat ulkomaille tai muuttavat rahat virtuaalivaluutaksi. Poliisi pääsee tekijöiden jäljille useimmiten, kun selvitetään alkurikosta, eli esimerkiksi huumausaine- tai petostapausta.

 

Lue myös:

    Uusimmat