Ku Klux Klanin kannattajien marssi huolettaa Yhdysvalloissa

Operaatio Ku Klux Klan -käynnistettiin viime vuonna.
Arkistokuva. Ku Klux Klanin jäsen osoittamassa mieltään Atlantassa, Yhdysvaltain Georgiassa 20. huhtikuuta 2013.EPA
Julkaistu 08.07.2017 09:25

MTV UUTISET - STT - AFP

Ku Klux Klanin kannattajien lauantaille suunniteltu marssi on herättänyt keskustelua ja huolta Charlottesvillessä Virginiassa Yhdysvalloissa.

Valkoihoisten ylivaltaa kannattavien marssilla aiotaan protestoida suunnitelmia poistaa kenraali Robert E. Leen patsas Charlottesvillestä. Kenraali Lee komensi Yhdysvalloista irtautuneen konfederaation eli etelän orjavaltioiden joukkoja maan sisällissodassa 1861-1865.

Kaupungin viranomaiset ovat antaneet luvan tapahtuman järjestämiseen. Marssin järjestää Ku Klux Klanin uskolliset valkoiset ritarit, pieni pohjoiscarolinalainen ryhmä.

Charlottesvillen poliisilaitos on järjestänyt massiiviset turvatoimet tapahtuman ympärille. KKK:n kannattajat ovat ilmoittaneet olevansa aseistettuja ja valmiita puolustamaan itseään, jos joutuvat hyökkäyksen kohteeksi.

Moni kaupungin asukas on ilmoittanut pysyvänsä kaukana puistosta, jossa tapahtuma järjestetään. Jotkut ovat kaavailleet rauhanomaisia rasisminvastaisia tapahtumia.

Yliopistokaupunki Charlottesville ei ole Yhdysvaltain ainoa paikka, jossa on syntynyt kiistoja vanhoista etelävaltioiden muistomerkeistä. Monille amerikkalaisille ne ovat aikansa eläneitä rasismin symboleita, mutta toisaalta monissa sisällissodan hävinnyt konfederaatio herättää lämpimiä tunteita.

– Robert E. Leellä on paljon ihailijoita ympäri etelää, suurimmaksi osaksi siksi, että etelän koulutus on opettanut hänen olevan jalo mies, joka oli herrasmies ja työskenteli sodan jälkeen kovasti sovinnon eteen, sanoi Kristin Szakos, Leen patsaan poistamista ajava kaupungin virkamies.

Kaupunki päätti patsaan poistamisesta vuosien kiistelyn jälkeen helmikuussa. Päätös on nyt oikeuden arvioitavana.

KKK:lla oli huippuvuosinaan 1920-luvulla jopa neljä miljoonaa jäsentä. Nykyään jäseniä arvellaan olevan 5000-8000, pääosin syvässä etelässä.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat