Kuhmoisten asemuseoon on isketty jo kolmesti – nyt pahoinpideltiin omistajakin

Rikolliset iskivät Kuhmoisten ase- ja varusmuseoon jo kolmatta kertaa, poliisi kertoo.

Poliisi sai keskiviikkona hälytyksen ja paikalle lähetettiin kello 14.15 useita poliisipartioita, sillä alkutietojen mukaan paikalla olleeseen ajoneuvoon lastattiin pitkäpiippuisia aseita. 

Paikalle tullutta omistajaa on tilanteessa pahoinpidelty, ja poistuessaan paikalta rikoksesta epäillyt ovat myös törmänneet paikalle tulleeseen paloautoon, poliisi kertoo.

Poliisi tavoitti auton Kangasalalta, ja siitä otettiin kiinni pirkanmaalaiset vuosina 1974 ja 1979 syntyneet miehet. Ajoneuvo oli anastettu aiemmin Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueelta, ja siitä löydettiin aiemmin anastetut seitsemän pitkäpiippuista ampuma-asetta. 

Kyseiset aseet ovat mustaruutiaseita ja ovat näin olleen lupavapaita. Asiaa tutkitaan ryöstönä pahoinpitelynä, törkeänä pahoinpitelynä ja rattijuopumuksena.

Museo oli alamaailman tähtäimessä

Asemuseoon kohdistuneiden rikosten tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kari Aaltio toteaa, ettei mustaruutiase ole rikollisissa käsissä läheskään yhtä vaarallinen kuin nykyaikainen ampuma-ase.

Periaatteessa sellaistakin olisi mahdollista käyttää, mutta se vaatii mustaruutia ja lataustoimenpiteet. Veikkaan, että hyvin harva osaa sellaista oikeasti käyttää. Ja sitten, että sillä vielä osuisi johonkin, Aaltio sanoo.

Aaltio lisää, että esimerkiksi mustaruutiaseella uhattu henkilö ei välttämättä tiedä, että kyseessä on mustaruutiase.

Poliisilla oli lähiaikoina tehtävä, jossa kerrottiin, että kohdehenkilöllä on konepistooli. Siihen jouduttiin varautumaan kuin oikeaan konepistooliin, vaikka se paljastui leikkiaseeksi.

Asemuseosta vietyjä aseita on yhä kateissa 26 kappaletta. Aaltio arveli aiemmin kesällä, että ne ovat päätyneet rikollisiin käsiin ja eteenpäin Etelä-Suomeen. Asemuseo on muutenkin ollut alamaailman tähtäimessä.

Tämä viimeisin tapaus vahvistaa sitä edelleen.

Aaltio ei ota kantaa siihen, ovatko asemuseon turvallisuusratkaisut olleet asianmukaisia.

Poliisi on paljastanut asiaan liittyen myös joukon oheisrikoksia, muun muassa useita ampuma-ase- ja huumausainerikoksia.

Huumausaineissa yhdistävänä tekijänä on ollut Alpha-PVP, mikä on synteettinen huumausaine. Se on luonnossa esiintyvän khat-pensaan (Catha edulis Forsk) psykoaktiivisen ainesosan, huumeeksi luokitellun katinonin johdos. 

Kemialliselta rakenteeltaan alfa-PVP muistuttaa Suomessakin jonkin aikaa sitten laajalti käytettyä huumausainetta metyleenidioksipyrovaleronia (MDPV), sekä pyrovaleronia, jonka aineenvaihduntatuote se on.

Jo kolme rikosta

Kuhmoisten Ase- ja Varustenäyttelyn tiloihin tehtiin heinäkuussa 2.–3. päivä murto, minkä yhteydessä anastettiin 34 käsiasetta. Rikoksesta epäillään pirkanmaalaista vuonna 1974 syntynyttä mieshenkilöä. Mies on myöntänyt syyllistyneensä rikokseen. Poliisi tutkii asiaa törkeänä varkautena ja törkeänä ampuma-aserikoksena.

Esitutkinnan aikana poliisi on takavarikoinut anastetuista aseista kahdeksan kappaletta. Kaikki aseet olivat toimivia käsiaseita

Samaan kiinteistöön tehtiin murto myös heinäkuun 5. päivä, minkä yhteydessä anastettiin muun muassa alkoholia. Rikoksesta epäillään pirkanmaalaisia vuosina 1974 ja 1985 syntyneitä miehiä. Miehet ovat myöntäneet rikoksen.

Poliisi on ottanut aseiden kätkemiseen liittyen kiinni useita henkilöitä. Vuonna 1987 ja 1990 syntyneitä miehiä sekä vuonna 1963 syntynyttä naista epäillään törkeästä kätkemisrikoksesta ja törkeästä ampuma-aserikoksesta. Epäillyt ovat pääosin kiistäneet rikokset.

Lisäksi kätkemisrikoksista ja ampuma-aserikoksista epäillään vuosina 1995 ja 1990 syntyneitä miehiä sekä vuosina 1985 ja 1992 syntyneitä naisia. Epäillyt ovat pääsääntöisesti myöntäneet rikokset.

Lue myös:

    Uusimmat